Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Jasne, że pamiętam koszyczek - bardzo lubię wiklinę w ogrodzie. A tym bardziej jak są w niej ładne rośliny.
Ale masz juą pąków na hortensji! ;:215
Taka soczysta zieleń jest na tych zdjęciach!
I to nie tylko przez ilosć sadzonek pomidorów ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elżbietko marzę o takim żelaziaku, bo mam mnóstwo drewna i mogłabym gotować pyrki dla moich kurek na zewnątrz :D Niestety te wypasione kozy będące w sprzedaży nie pasują mi do gotowania pod chmurką.
Wyczytałam w necie że mrówki nie lubią dziecięcej zasypki i będę czynić próby bo już zakupiłam. Co prawda pisali że najlepsza Johnsona ale w Rossmanie nie było więc kupiłam inną. Wczoraj akurat pokropiło a to pewnie trzeba na sucho :D Moja papryka poszła do tunelu, bo w gruncie długo się zbierała i większość owoców nie dojrzała na czas. Zerwane niedojrzałe w altanie zgniły. Po zimnych ogrodnikach czyli mamy wielkie sadzenie...życzę sił i podlewania z góry posadzonych dóbr ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Elżbietko, różyczki cudownie zaczęły czarować. Pewnie jesteś tą szczęściarą, która może już rozkoszować się ich zapachem.
Najbardziej zaciekawił mnie pomysł z kuchnią ogrodową. Coś czuję że powstanie nie tylko praktyczne ale i klimatyczne miejsce.
Pokazuj zdjęcia z realizacji jak i efekt końcowy. Uwielbiam takie klimaty ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Elus :wit
Ogród już ładnie się prezentuje.
Róże kwitną.
Moje pomidorki już jedne ze 2 tygodnie w gruncie. Drugie tydzień. Ciekawa jestem jaki rok będzie dla nich.
Sporo Tak papryczki masz . Wszystko słodka ?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

:wit

Dziś od rana pracowity dzień. Posadziłam większość pomidorów a jutro jak nie będzie padać reszta.

Beatko no to się postaram specjalnie dla Ciebie pokazać kompozycję w koszyczku ale jak będzie kwitła.
Hortensje w tym roku ładnie się zapowiadają, nawet ogrodowa ma już małe pączusie i wszystko póki co soczyście zielone jak to w maju bywa. :lol:
Stopniowo ubywa mi roślin do posadzenia i pomidorów też...może w tym tygodniu będzie finisz....oby. ;:306

Maryś a ja myślę żeby robić przetwory z owoców i owoców(pomidory) na tej kozie.
Mam duży gar i jak się uda to przynajmniej bałaganu w domu uniknę....ale zobaczymy co z tych moich planów wyniknie ;:224
Ciekaw jestem tej zasypki i będę śledzić Twoje poczynania, licząc na pozytywny efekt tzn. wyniesienia się mrówek za ogrodzenie. :wink:
Dwa lata temu miałam papryki głównie ostre i nawet wyszły ale zapasy się kończą więc chcąc nie chcąc posadziłach.... z tym, że ostrej akurat tylko jedno nasionko wykiełkowało. Będę stale jej dogadzać żeby zrobiła dużo owoców. Ma miejsce w donicy razem z pomidorkiem Snow White.

Wiolu różyczki zaczynają u mnie czarować i jestem szczęściarą mogąc rano skoro świt je podziwiać. Zapachy też już się unoszą.
A co do kuchni ogrodowej to zobaczymy jak się sprawdzi bo mam plany żeby gotować słoiki na dworze.
Na pewno będę pokazywać kolejne etapy. Dziękuję za dobre słowo. ;:168

Aniu wiosenne kwiaty przekwitły a teraz kolej na róże i byliny. Trawa i chwasty rosną i trzeba będzie to uprzątnąć.
Ja też myślałam, żeby wcześniej pomidory posadzić ale miałam obawy....szybko nadrobią mam taką nadzieję.
A z papryczek to Palermo, pomidorowe i duże sklepowe a tylko jedna ostra.

Teraz dla odmiany hippeastrum Dancing Queen, które ślicznie zakwitło pomimo zbytniego przechłodzenia w piwnicy.
Dla wszystkich gości odwiedzających moja zegrodka. ;:167 ;:168
Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Różyczki widzę już rozkwitły i dopełniły piękne rośliny w Twoim ogrodzie. Warzywka czytam już wysadzasz, ja jeszcze czekam, bo się ochłodziło w ciągu ostatnich 2-ch dni. Dzisiaj mocno pada. Wszystko jednak już mam uszykowane.
Hortensje ogrodowe ładnie zapączkowane, będzie czym oczy cieszyć :heja
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Letnia kuchnia - super Elu ;:138
Zdecydowanie u ciebie cieplej. Tyle róż kwitnie ;:oj
U nas tylko therese bugnet, ale na wielu widać już pękające pąki. Zaraz i u nas będzie różano :)
Maska pisze:Niestety te wypasione kozy będące w sprzedaży nie pasują mi do gotowania pod chmurką.
Może moja podpowiedź się przyda - podobną kozę jak ma Ela ale większą i o kształcie sześcianu , kupiłem na złomowisku w cenie złomu. Kiedy szukałem, było kilka różnych do wyboru. Można trafić tanio fajny sprzęt.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Elu kuchnia pod chmurką rewelacja ;:215 no i za cudną różyczkę także dziękuję ;:196

A może tych okien nie wyrzucaj, a raczej samych ram. Bo jak kuchnia, to by się przydało i w niej okno. Taka rama z donicą w środku, albo coś plączącego i wspinającego się po ramie ;:131 - to takie tam moje ścieżki myślowe :wink:

Róże przednie, pozostałe rośliny też cudne. Zdjęcie z pajęczyną klimatyczne.
No i oczywiście okazałe hippeastrum zasługuje na uwagę.

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Elu, to ja jeszcze poproszę na dokładkę o informację co mam dalej zrobić z moim amarylisem, który już przekwitł i rośnie w ciasnej szklance - tak go dostałam. Nie wiem do jakiej doniczki go przesadzić i co potem z nim dalej. Liście już wypuszcza ładne.
Czekam na Twój koszyczek ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Eluś czy pomidorki już posadzone. Ja swoje to wsadziłam w te ciepłe dni i się maja dobrze ale dzisiejsze zimno to nie wiem czy im nie zaszkodzi.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Elus to trochę deszcze nam pomidorki podlaly.
Hipek śliczny. Mój czerwony dawno przekwitl. Nawet nie pamiętam czy mi fotkę cyknelam. :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

I różyczki kwitną!!! ;:167 ;:167 ;:167 Pięknie Eluniu. Baaaardzo pięknie!

I uprzejmie donoszę... Pomidorki z nasionek od Ciebie już ładniutkie, w sobotę pójdą do tunelu i do donic, bo nie mam gdzie w gruncie ich. Baaardzo dużo wschodów było, wprost jestem w szoku, że aż tyle. ;:138 I jeszcze raz bardzo Ci dziękuję ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witam serdecznie moich miłych gości. ;:167

Od nocy padał deszcz a teraz już ustał......wyjrzałam przez okno i zaczyna rosić.
Wszystkie pojemniki na deszczówkę zapełnione i na całe szczęście bo czeka mnie sadzenie. Czeka reszta pomidorów i zabiedzone cleome.
Opróżniłam całą deszczówkę do papryk i pomidorów więc jutro mogę spokojnie ruszać do ataku z nowymi napadanymi zasobami. :lol:

Daysy różyczki rozpędzone słonkiem zaczęły kwitnienie ale ochłodzenie je trochę przyhamuje...za to trawa i chwasty szaleją.
Z warzyw zostało mi do posadzenia parę sadzonek pietruszek, które z opóźnieniem się wykotasiły, pomidory i jeszcze mam do wysiania kapustę syberyjską.
Hortensje ogrodowe jak nigdy ładnie zapączkowane no i ten deszcz ...to może faktycznie ucieszą nasze oczy.
Dziękuję za to, że się cieszysz....bo taka radość się wszystkim udziela. ;:168

Andrzejku dzięki w imieniu kuchni...i nawet już wypróbowana bo paliłam obcięte gałązki z różami, które opanowała bruzdownica.
U Ciebie też się zacznie jak tylko słońce wyświeci i jeszcze będziemy z buziami rozdziawionymi patrzeć i podziwiać.
Taką kozą nawet niedawno paliło się w domu...a teraz kaloryfery. ;:oj
Masz rację na olmecie można wyszukać fajne rzeczy....mam do nich 10 minut. :wink:

Beatko Bazyla ;:168 też myślałam czy coś z tych ram nie wykombinować ale na razie nie mam czasu...no chyba, że po sezonie wpadnie coś do głowy.
Albo z szybami zrobić inspekt ..pomysłów 100 naraz.
Dzięki za miłe słowa a pochwały przekażę hippeastrum. :wink: :D

Beatko jak przekwitło hippeastrum to posadź do zwykłej doniczki jaką tam masz z dziurką oczywiście, na dno połóż kawałek rozbitej doniczki glinianej albo kawałek cegły na otwór i zasyp dobrą ziemią kwiatową i możesz dociepnąć trochę piasku ;:167 płukanego. Posadź tak, żeby 1/4 cebulki wystawała ponad ziemię.
Postaw na słoneczne miejsce a za jakieś 2 tydnie zacznij umiarkowanie nawozić na kwiat....i tela i się nie przejmować...ma rosnąć i kwitnąć dla Ciebie.
Możesz wystawić na dwór do cienia, ja za niedługo powystawiam moje do ogrodu na studnia pod jabłonka.
Cykna fotka jak mi sie spomni.
Koszyczek jeszcze nie kwitnie. :wink:

Halinko większość pomidorków już posadzone a reszta jutro.
Nie martw się, dadzą radę bo jutro już nie ma padać i ma być nieco cieplej. ;:196

Aniu ano podlały tyle tylko, że od razu musiało się zrobić zimno....ale będzie dobrze bo od jutra ma już nie padać i ma być nieco cieplej.
Hippeastrum uwielbiam...lubię wszystkie kwitnące rośliny a same liściaste to nie dla mnie. ;:173
Jak ponownie zakwitnie ten Twój śliczny czerwony to koniecznie cyknij fotki.
;:196

Basiu znalazłaś czas ;:196 jak miło.
No jest pięknie a po deszczu będzie jeszcze piękniej bo róże wystartują na całego. Trawa i chwasty też ale cóż :wink:
Bardzo się cieszę, że pomidorki w Twoich rączkach dały radę i wstydu nie przyniosły. ;:167
No to w sobotę szykuje się niezłe kombinowanie.....gdzie ja to posadzę ;:306
Sadź gdzie tylko masz miejsce i od razu dawaj patyki przy sadzeniu....a przed tunelem mówiłaś, że też trochę miejsca się znajdzie. ;:224
;:167

Dziękuję za Wasze odwiedzinki a teraz c.d. słonecznych fotek ze środy. :D

Rose de Rescht
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alchymist na tle kwitnącego ognika Pyracantha 'Orange Glow'
Obrazek

To moje miejsce gdzie planuję, zapisuję i spotykam się z gośćmi.
Obrazek

Bodziszek Ranarda Geranium renardii
Obrazek

Obrazek

wschodzą sieweczki szarłatu od Halinki eukomis
Obrazek

Do miłego kochani i udanej majówki....uśmieszek i przytulanka.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Altanka urocza ;:167 Elu! A róże fiu fiu. Cieplutko mają i zacisznie jak już takie ukwiecone. :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Elżbietko, uroczy ten Twój kącik do planowania. :D
To altana, czy jakiś zadaszony taras ?
Mogła byś pokazać w całości ? :lol:
ODPOWIEDZ