Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dachasia pisze:Ewelino, czy to jest Golden Retriwer?. Jeśli tak to jest to marzenie moich wnuczek.
-------------------------------------------------------------------------------
Tak, to Golden Retriwer, 8- letnia suczka Goldi. Pies dobry i b. kochany o anielskiej cierpliwości i delikatności/ te cechy dotyczą całej rasy/.Idealnie nadaje się dla dzieci, bo je ubóstwia. Nie sprawdza się natomiast ,jako pies obronny- cieszy się bowiem z nadejścia każdego gościa/ pewnie gdyby zjawił się złodziej lub inny bandzior/ odpukać !/ zalizałby go z radości na śmierć. Poza tym ten konkretny pies jest wielkim miłośnikiem ogrodu i stąd jego obecność na forum. Przez cały sezon asystuje mi podczas prac w ogrodzie i - nie depcze po kwiatkach !

To specjalnie dla wnuczek : :wink: Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

NNowaczyk pisze:Sosny w Twoim ogródku są po prostu PIĘKNE :)
Królestwo za sosnę! Muszę sobie sprawić kilka dużych sztuk w ogródek, bo się nie mogę doczekać... Nie wiem jak wy, ale mam małego świra na punkcie sosen ;)

Ewelina - absolutnie cudownie to wyszło.
Pozdrawiam
------------------------------------------------------------
Faktycznie sosny są piękne ale proponuję , żebyś przeczytał , co napisałam o nich wcześniej- bo w przeciwieństwie do pozostałych iglastych sosny zrzucają igły ! Co nie znaczy, że odradzam, po prostu sadząc sosny trzeba mieć świadomość dodatkowej pracy... Ale chyba warto . Pozdrawiam E.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

WIADOMOŚĆ DLA ANETY : Na 90% wiem co to za pnącze, którego nazwy nie znałam. Sugerowałaś,że to - Sanderi, chyba jednak jest to Sundavilla. :?:To informacja od Ani/Amlos/ a zdjęcie dokładnie ?takiego pnącza jest na http://fotogalerie.pl. Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Prośba : kto z Was ma, uprawia, gunnerę olbrzymią ? Chciałabym się dowiedzieć jak się ją rozmnaża i czy potrzebuje jakichś wyjątkowych warunków ? E
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Ewelino na tej stron ie masz opis uprawy gunery olbrzymiej
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/byliny.html
Pozdrowienia Nina
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziękuję za podpowiedz, już poczytałam i trochę wiem. Dalej będę się dokształcać , gdy zdobędę sadzonkę lub nasiona, bo gunnera bardzo mi sie podoba/ mam nawet wymyślone dla niej miejsce :D
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Jest piękna, ale też trzeba mieć dla niej przestrzeń. A Ty masz.
Pozdrowienia Nina
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina pisze:WIADOMOŚĆ DLA ANETY : Na 90% wiem co to za pnącze, którego nazwy nie znałam. Sugerowałaś,że to - Sanderi, chyba jednak jest to Sundavilla. :?:To informacja od Ani/Amlos/ a zdjęcie dokładnie ?takiego pnącza jest na http://fotogalerie.pl. Obrazek
Mandelwilia i Sundavilla to jest to samo :wink:
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

Może ta sama rodzina,ale inny gatunek trochę się różni to jest Mandawilla Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

ANETKO, jak to czasem dobrze posłuchać kogoś mądrego ! Jesteś WIELKA :!: ( a ja przynajmniej już wiem).Coraz bardziej podoba mi się to forum , jako nieoceniona kopalnia informacji. No to jeszcze tak na do widzenia dzisiaj :

/ M. Pawlikowska- Jasnorzewska /" Gdy wiosna zaświta,
jest w ogrodzie raz ciemniej, raz jaśniej.
Wciąż coś zakwita, przekwita.
Wczoraj kwitło moje serce.
Dziś - jaśmin. "

.

Tak ,tak ,wiem- na zdjęciu jest jaśminowiec wonny nie jaśmin , ale wiekszość ludzi tak właśnie nazywa tę piękną roślinę, więc wybaczcie małą nieścisłość :wink: Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Aneta _Kajam się... Ale " człowiek jest istotą omylną , a głupiec trwa w błędnym uporze " toteż przyznaję się do pomyłki: faktycznie ,miałaś rację -Scilla sibirica jest niebieska, moja to cebulica hiszpańska.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina pisze:Aneta _Kajam się... Ale " człowiek jest istotą omylną , a głupiec trwa w błędnym uporze " toteż przyznaję się do pomyłki: faktycznie ,miałaś rację -Scilla sibirica jest niebieska, moja to cebulica hiszpańska.
Ewelinko ja nie twierdze że wiem wszystko, bo tak nie jest , ciągle się uczę czegos nowego :wink:, zwróciłam Ci uwagę aby innych nie wprowadzać w błąd i to wszystko :wink: :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Miałam skończyć na dziś, ale "byłam " w ogrodzie Jarka/ Yaro/ i to mnie skusiło ,by wkleić jeszcze zdjęcia kosów ,które się zadomowiły u mnie i nawet minionej wiosny postanowiły się rozmnożyć :!: Gniazdo powstało na świerku srebrzystym. Popatrzcie...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To było na przełomie kwietnia i maja. Dumny tato wyśpiewywał na szczycie dachu swoje trele i gwizdy :
Obrazek

Potem wyjechałam na urlop, a po powrocie gniazdo zastałam już puste
:cry: Ale kosy nadal pojawiały się w ogrodzie. Może to ta właśnie rodzinka ?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Aneta - i tak to rozumiem. Ja się cieszę, że mogę zweryfikować swoje wiadomości. ;:7
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wchodzcie, wchodzcie- zapraszam... Dzisiaj klimaciki z sobotniego spacerku . Jeszcze śnieżnie i ślicznie ale dziś w Poznaniu już odwilż... za chwilę będziemy tonąc w błocie :cry: Obrazek Obrazek Obrazek
Prawa,że i zima ma swoje uroki ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”