Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Ewelinko, diametralnie zmienił się wygląd Twojego ogrodu, teraz królują czosnki, kocimiętka, śniedki, irysy. ;:333
Zaczynają róże, piwonie, powojniki i wszelkiego rodzaju krzewy, te niskie i te wysokie .... rozsiewając wkoło swoje cudowne aromaty. ;:138
Pozdrawiam i uściski zostawiam, życząc udanego tygodnia. ;:168 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Super Ewelinko, że sadzisz duze drzewa ;:215
Za kilka lat będą jak znalazł :wink:
Z czosnkami również poszalałaś. Ja jesienią mało ich dosadziłam, tylko kilka sztuk kupionych w biedronce i te ładnie kwitną a te sprzed dwóch lat jakieś takie marne. Napisz gdzie zaopatrzyłaś się w cebulki.
Ciekawa jestem również tego czosnku Ping Pong :shock: Pierwsze słyszę o takiej odmianie. Jak wysoki jest i najważniejsze - gdzie go kupiłaś :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Stasiu z dnia na dzień ogród się zmienia a tegoroczna wiosna jest pod tym względem baaardzo szybka ;:oj . Mamy połowę maja a róże już prawie, prawie. To szybciej w stosunku do poprzedniego roku i to sporo ;:108 . Ciekawe co będzie dalej . U mnie dzisiaj leje ale mnie to akurat cieszy. Po takim deszczu rośliny znowu ruszą z kopyta ;:138 . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Wiolu ja ciągle bałam się sadzić drzewa bo wmawiałam sobie, że będę miała zacienioną działkę i nic mi nie urośnie :roll: . Jednak widzę, że przez to mój ogród traci na wyglądzie bo jest płaski mimo różnicy poziomów. Drzewa muszą być i krzewy i iglaki też ;:215 . Chciałam mieć szybki efekt kwiatów i sadziłam głównie byliny ale człowiek uczy się na błędach więc już teraz wiem, że źle robiłam. Na nowej działce nie popełnię tego błędu i na pierwszy rzut pójdą właśnie drzewa, krzewy i iglaki . Raz ,że potrzebują więcej czasu żeby urosnąć a dwa robią klimat w ogrodzie a bez niech się nie da . Co do czosnków to kupuję zawsze w Lidlu ale w zeszłym roku kupiłam też kilka Gladiatorów w Biedrze. Ja również jestem ciekawa tego Ping-Ponga bo jest mało informacji o nim. Kupiłam go również w Lildu :

Obrazek

Wygląda na to, że on kwitnie nieco później. Obstawiam, że nawet w połowie czerwca. Czekam niecierpliwie i na pewno pokażę te kule ;:333 . Pozdrawiam ;:196 .
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja powiem Ci szczerze, że nie lubię roślin szczepionych na pniu . Rosną bardzo powoli, dla mnie za wolno zdecydowanie .
Mam np. katalpę na pniu, no ona to się zabrać za siebie nie może, korona jest mała i kiepsko rośnie .
A to w rzeczywistości ogromne drzewo pięknie kwitnące .

Jak zawsze jestem zachwycony Twoim ogrodem, piwonie, irysy, taka ilość tulipanów ! Coś niesamowitego ;:173
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ewelka właśnie u Wioli przeczytałam, że i Ty będziesz przesadzać swoją kalinę, normalnie możemy klub założyć, tyle przesadzających kalinę już się zebrało ;:306 Moja ma już wprawę w przeprowadzkach, bo w sumie co roku zmienia miejscówkę ;:224
Ładne te ping- pongi, ciekawe jakie duże będą. Moje główkowate w tym roku zastrajkowały ;:218 Nic nie wyszło z jednej kępy a z drugiej tylko cienkie szczypiorki. Za to lasek siewek jest, niech sobie rosną, może za kilka lat coś z tego zakwitnie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Ewelina ogród bajka aż zazdroszczę :lol: moje czosnki też w tym roku marne, jakieś karłowate :shock:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

A ja takich dużych opakowań czosnkow nie widziałam.
Te różowe kadne6. Przydałyby mi się jeszcze takie. :wink:
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, Francja Elegancja. Pięknie wszytko komponujesz. u ciebie już mocno kwitną piwonie i róże zaczynają. Moje piwonie jeszcze w pakach. Zimna Zośka przyszła i dobrze, że nie przywiozła ze sobą przymrozków. Trzymam kciuki za udane zakupy następnych drzewek.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Drzewa w ogrodzie są piękne, ale trzeba mieć przestrzeń, na małej jednak lepiej sprawdzają się byliny i jako przeciągacze wzroku- strzeliste trawy lub maluchy w stylu Hakuro czy modrzewia na pniu. Dobrze planujesz, co do nowej działki Ewelinko. Wiśnia Kanzan na żywo była cudna, u mnie w parku kwitły też te puchate, piłkowane, kwiat przepiękny. Pomyśl też o brzozie szczepionej z płaczącymi gałęziami. Zresztą tyle jest cudnych odmian- masz się nad czym pogłowić. :)

Czosnki są cudowne, mnie jak dotąd najbardziej podoba się Purple Sensation. Ping Pongi też sadziłam. Jesienią również planuję dosadzić czosnków- przyciągają wzrok teraz, jak nie ma już wiosennych, a róże jeszcze nie kwitną.

Bardzo masz piękny ogród- wielki szacun przy dzieciach i psiaku za tyle pracy, bo robisz tam chyba głównie sama. ;:63
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj ładnie popadało i podlało ogród ;:138 . Teraz to już tylko słoneczko potrzebne i róże otworzą kwiaty :heja . Nie mogę doczekać się bo mam kilka nowości na które niecierpliwie czekam . Powojniki również nie chcą być gorsze i mają mnóstwo pączków i pączusiów . W planach mam koszenie trawnika ale pogoda jest niepewna i w każdej chwili może padać. Wcale się nie pogniewam gdyby popadało jednak popadało , deszcz potrzebny ;:333 .

Seba jak ktoś ma olbrzymią działkę to i drzewa może sadzić olbrzymie :lol: . Moje 19 arów to wcale nie jest dużo. Może gdybym miała 40 to posadziłabym formy nieszczepione ;:224 . Widzisz na ostatnim zdjęciu orzecha u sąsiadki ?? To olbrzymie drzewo i takiej wielkości drzew zmieściłabym może z 5 , dlatego wolę jednak formy na pniu bo są mniejsze i będzie ich więcej ;:224 . Wydaje mi się, że szybkość wzrostu danego drzewa nie jest związane z tym czy jest szczepione na pniu czy nie. Drzewa potrzebują dużo czasu zanim urosną czy są szczepione czy nie . Jak długo masz tą katalpę na pniu ?? Jesteś młody i chciałbyś natychmiastowy efekt ale na dorodne drzewo musisz czekać jakieś 7-10 lat . To prawie połowa Twojego życia więc rozumiem, że to dla Ciebie długo :wink: . Oczywiście masz prawo do swojego zdania i ja to szanuję ;:168 . Dziękuję za pochwały ;:196 . Pozdrawiam :wit .

Agnieszko wydawało mi się, że ta kalina ma być mała a u Wioli jest taka wielka :shock: . U mnie rośnie za blisko tuj i klona więc będzie przeprowadzka :;230 . Ja mam główkowate pierwszy rok i jestem ich bardzo ciekawa . Wiem, że mają malutkie główki ale kolorek fajny ;:215 . Jak tylko Ping- Pongi zakwitną to dam znać jaka ta kula jest . Pozdrawiam :wit .

Lenko przesadzasz :oops: . Jest jeszcze masa roboty ale powoli bo nie wyrobię :wink: . Nie mam pojęcia dlaczego u tylu osób czosnki tego roku są jakieś liche. U mnie wszystko gra i najwidoczniej pasuje im moja gleba.

Aniu bo to trzeba wpadać do Lidla w dzień kiedy wystawiają pudła :lol: . Jest ich tak mało, że czasem ciężko dorwać. Na szczęście mi się udało . Gdyby było więcej na pewno bym wzięła ale nie było . We wrześniu musisz polować .

Ewo dobrze, że tego roku zimni ogrodnicy nie porobili szkód jak w ubiegłym . Fakt- temperatura mocno spadła i noce u mnie były chłodne ale na szczęście bez przymrozków. Na drzewa będę polowała bo jest jeszcze sporo na mojej liście. Wszystkich tego roku nie kupię bo czekam na wyrównanie działki. Pewnie jesienią na tamtej części posadzę trochę iglaków i drzewek . Boję się tylko czy psy mi tego nie zniszczą bo jeszcze ogrodzenia tego roku nie będzie .

Moniko a wiesz, że ja nigdy nie widziałam takiego dorodnego drzewa wiśni Kanzan na żywo ?? Jest sporo cudnych drzew i teraz mogę sobie na nie pozwolić . Brzoza o pokroju płaczącym też jest na mojej liście także na pewno ją kupię . Tylko żebym teraz nie przesadziła i nie posadziła za dużo tych drzew. Czosnki są bardzo fajne to prawda i w grupie robią wrażenie. Ja swoje trochę źle posadziłam ale w przyszłym roku postaram się je przesadzić. Teraz nie bardzo mam jeszcze gdzie . Bardzo dziękuję za pochwały ;:196 . Jak się coś lubi to da się to zrobić nawet przy dzieciach i psie ;:333 .

Pozdrawiam i udanego dnia Wam życzę .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, uwielbiam Twój ogród, jest tyle do podziwiania! ;:167 Co do czosnków, to byłam nimi zachwycona, ale cóz... pewnie jesienią kupię znowu, a te może przesadzę.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko nigdy nie spotkałam takich dużych paczek czosnków :( Nadal będę szukać...
Z tą sąsiadką chodziło mi, że ten domek/garaż pisałaś że szpecił Ci tło, a teraz jest obity deskami i pociągnięte do góry pustaki, więc wygląda już lepiej.
Drzewek/krzewów też muszę dokupić, żeby porobić "ramy", ale na razie mam ważniejsze wydatki...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Fajnie, że lista chciejstw skróciła się o dwie pozycje :D Piwonia już u ciebie szaleje, a u mnie tylko majowa kwitnie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ok.to we wrześniu będzie polowanie na czosnki.
Przypomnij mi jak będą już w sprzedaży. :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

O widzę nowe drzewka się pojawiły. Wiśnia Pissardi cudna jest, nie mam ale też jest na liście chciejstw :lol:
Klon piękny. Jak on rośnie? Jest szczepiony?
Czosnki w takie ilości jak u Ciebie to dopiero widok. U mnie czosnków aż ....siedem sztuk ;:173 Ale nawet i taka ilość przyciąga wzrok. Fajnie, muszę dokupić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”