Bylinowo-różany ogród u Minnie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bylinowo-różany ogród u Minnie

Post »

Iryski piękne, kompletnie mnie na nie wzięło ;:173
Róża już ci zakwitła? ;:oj A to panna pospieszalska...
Rh masz przepiękne ;:215 Ja się jakoś obawiam ich wymagań...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudne iryski ja mam tylko te stare odmiany bo i na więcej miejsca nie starcza.Muszę wybierać między irysami które nie bardzo rosną u mnie a różami ,więc wybrałam te drugie i się nimi cieszę a iryski będę podziwiać u Ciebie Aniu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róża sprinterka. ;:oj
Piękne Iryski. Szkoda, że kończą kwitnienie. Mogłyby choć z tydzień dłużej. :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, gratuluję pierwszej różyczki. Faktycznie wyrywna. Pewnie teraz już dużo więcej ich kwitnie.
Kolekcja irysów imponująca. Co jeden to ładniejszy. Ja już nie mam na nie miejsca, więc zostaje mi podziwianie u innych.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu podziwiam bogatą kolekcje irysów ;:63 Róża chyba się pospieszyła, ale taki mamy obecnie klimat :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, dawno nie zaglądałam, a tutaj istny irysowy szał ;:215 Cudne masz odmiany a ich barwy i różnorodność przyprawiają o szybsze bicie serca. Niestety ja nie mam już miejsca, więc będę podziwiać Twoje.
Róża faktycznie wyrywna. Z niecierpliwością czekam na kolejne królewny ;:65
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Piękne irysowe szaleństwo ;:63
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Śliczne irysy i iryski.U mnie syberyjskie mają pąki, a niski dopiero się rozwija,inne niskie już przekwitły.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne irysy, szkoda że tak krótko mają kwiaty :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No i co dalej się dzieje u Ciebie?
Przecież kwitnie jeszcze coś oprócz irysów? ;:173
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witam wszystkich odwiedzających :wit

Jest już prawie koniec czerwca ;:202 Czas ucieka między palcami, prawie wszystkie róże zdążyły już przekwitnąć, a ja na swoje usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że ledwo łapię ogon i kiedy myślałam, że już wreszcie uporałam się ze wszystkimi pracami i pozostanie tylko pielęgnacja i spokojne doglądanie, zaatakował przędziorek.
Dla różano-bylinowego ogrodu oznacza to tyle, że praktycznie wszystkie rośliny w nim rosnące są w jego menu, przez nawał prac nie zdążyłam z opryskami na czas i nie dość, że paskudy rozlazły się wszędzie, to jeszcze totalnie zniszczyły krzaczek mojej ukochanej Laurent Cabrol. Jest kompletnie łysa, nie wiem, czy będzie mieć siłę odbić.
Wylałam na rośliny dziesiątki litrów oprysku, na niektóre już dwukrotnie, a do pryskania jest większość rabat w całości - roślina po roślinie, listek po listeczku, a nawet podłoże, bo liczy się dokładność. Jestem już zmęczona... Niestety, każdy wolny pogodny wieczór poświęcam walce z przędziorkami, a profilaktykę na grzyby niestety siłą rzeczy zaniechałam, kilka róż już niestety ma listki w plamki, Cream Abundance, jedna z moich ulubionych, jest całkiem łysa...

Ponieważ jestem wiecznie spóźniona, mam nadzieję, że wybaczycie mi kilka zaległych zdjęć, kiedy kwitły moje ukochane irysy.
Na początek więc kilka majowych widoków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by pokazać wszystkie irysy z bliska, każdy z nich jest wart uwagi, moim zdaniem są to najpiękniejsze kwiaty, zaraz obok róż.

Jak tu nie pokazać chociażby:

Obrazek

Obrazek

czy też przepięknego:

Obrazek

W maju rozkwitło także sporo róż:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec jeszcze ogólnie z różami w roli głównej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się ciągle nad sensem kontynuacji tego wątku, kiedy nie ma się wystarczająco dużo czasu na jego prowadzenie. Jestem ogromnie ciekawa, jak miewają się Wasze ogrody, ale jestem w stanie przeczytać tylko po kilka stron, a już napisać to dla mnie wyzwanie. Nie chcę być samolubem, który pisze tylko u siebie, a zaniedbuje innych. A może powrócić ze wspominkami dopiero w zimie, gdy czasu jest trochę więcej? BZ drugiej strony bardzo brakuje mi forum i innych zielono zakręconych dusz, bo poza internetem nie znam nikogo, kto miałby takiego fioła na tle kwiatów...

Apus - Basiu, witaj w moich skromnych progach. Różyczek trochę się nazbierało, bo to moja wielka miłość :D Dziękuję za przemiłe słowa i serdecznie zapraszam. Jeśli tylko się uda, przybędę z rewizytą ;:108

Bazyla - Beatko, pogoda dopisała, nie tylko wszystko ruszyło wcześniej, ale i pięknie obrodziło. W tym roku owocami możemy raczyć się do woli :D Dziękuję za pochwały ;:196

Clem - Małgosiu bylinki od Ciebie pięknie mi rosną, spoglądam co rusz na którąś i myślę sobie o Tobie :D Irysy to cudowne rośliny, ja szaleję na tle TB, ale i niskie bardzo polubiłam :D Rhododendrony mają wymagania rzeczywiście spore, ale warto spróbować. Wiosną ich kwitnienie bardzo cieszy i czeka się na nie z utęsknieniem. Powiem Ci jeszcze, że potrafią też wybaczyć błędy w uprawie, bo ja takiego zabiedzonego (a nawet w sumie dwa) z powodzeniem odratowałam.

Jakuch - Jadziu irysy potrzebują dużo słońca, tak jak róże, więc nie dziwi mnie Twój wybór :D Ja wybieram róże mniejszych gabarytów, więc jakoś mieszczę i to, i to. Niestety, na burzę kwiatów z takich skromnych krzaczków nie mogę liczyć, ale i to cieszy :uszy

Aga - Agnieszko, szkoda, że irysy nie kwitną dłużej, ale nawet ich liście ładnie się komponują na rabatkach. Też zawsze czuję lekki niedosyt, ale zaraz po nich wkraczają róże, więc mam kolejne obiekty do westchnień, a irysom daję odpocząć ;:224

Tulipanko - Wiolu - niestety, wszystkich chciejstw nie da się pomieścić i o nie zadbać. Wybieramy, to co lubimy najbardziej i tak jest dobrze ;:333

Maska - Marysiu - dziękuję ;:196

Dorotko - ostatnio przyglądałam się Twoim rabatkom i stwierdziłam, że ja między Twoimi królewnami to jeszcze dużo potrafiłabym upchnąć :;230 Za to Twój ogród to prawdziwy różany raj i żaden inny nie może mu dorównać pod tym względem, właśnie dlatego, że to królowe grają w nim pierwsze skrzypce.

Maniolek - Mariuszu, dziękuję :D

Danusiu, dziękuję ;:196

Kasiu, dziękuję ;:196

Margo - Gosiu - właśnie wywołałaś wilka z lasu ;:306 Dziękuję Ci za pamięć ;:196

Postaram się jeszcze w najbliższym czasie pokazać czerwcowe zdjęcia i pozostałe róże, i nie wiem, czy na tym na razie nie koniec...

:wit
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Aniu wszyscy mamy brak czasu :roll: ogród cudowny ;:170 muszę się z tobą dogadać na wymianę na iryski tzn ty dla mnie iryski a ja tobie co ci się spodoba. :wink: Cały czas myślę nad przerobieniem mojego ogródka, bo jest zbyt pracochłonny i cały czas kupuję nowe rośliny. ;:223
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Agusia75
100p
100p
Od: 27 maja 2018, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, pospacerowałam po Twoim ogrodzie i odnalazlam w nim wszystko to co lubię :D Cudowne róże, liliowce, lilie. Wszystko pięknie skomponowane z bylinami.A irysy przesliczne ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Wiele piękna w tym ogrodzie.Gratuluję.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Aniu czy róże kopczykujesz korą na zimę?
Cudowne te irysy czy je też czymś pryskasz? Ja ostatnio swoje róże i irysy podlewałam gnojówką z pokrzywy.
Przy małych dzieciaczkach na pewno jest mało czasu ,ale jak podrosną to będą mamie pomagać. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”