Podziel się informacją gdzie je nabyłeś (może być na pw)

Na pw niestety nie mogę, zbyt "świeży" jestem. Nie wiem kiedy będę mógł. Z tego samego powodu nie mam dostępu do ofert użytkowników forum z ich nadwyżkamiD-avi-D pisze: Podziel się informacją gdzie je nabyłeś (może być na pw)
Nie chce w ogóle wchodzić w dyskusję, bo z Twej kolekcji to bym taczkami wiózł do siebieAileen pisze:Skubnęłabym Gymnocalycium prochazkyanum LF 81 bo bardzo je lubię i Gymnocalycium occultum P 131a bo nie mam, a wygląda super![]()
Tak, zgadza się. Raczej rzadko, ale zdarza mi się pod wieczór zafundować cierniuchom "mgiełkę".Aileen pisze:Czy akurat zażywały kąpieli ? zroszone wodą wyglądają bardziej ?kolorowo?, widać np. jak wybarwione są ciernie
Zwłaszcza Gymnocalycium denudatum cv. Jan Subaonectica pisze:Poopalały się niektóre
Nie napiszę nic odkrywczego, ale mądrego człowieka to warto posłuchać/poczytać. Dziękuję ślicznie za rozjaśnienie umysłu. Początkowo byłem przekonany, że popełniłem jakiś niewybaczalny błąd, zwłaszcza, że stało się to gdy egzemplarz nie był dobrze napojony, a z tego co wyczytałem wtedy roślina jest najbardziej podatna na UV i wszelakie awarie z promieniowaniem tym związane. Po drugim podlewaniu nabrałem jednak nadziei, gdy zobaczyłem ile wody pochłonął denudatum JanaDAK pisze:Niektóre gymnole szczególnie wrażliwie reagują na wiosenne promienie UV i tak się cudnie same bronią przed zbytnim promieniowaniem. To nic złego (niektórzy nawet twierdzą, że to pozytywny objaw), tylko naturalna obrona. I zauważyłam, że nie każdego roku tak samo na to reagują (G. euryplerum, pseudomalacocarpus, anisitsii wiodą w tym prym), ale od lipce już przeważnie zielenieją - to ich obrona przed zniszczeniem chlorofilu, a ponadto antocyjany nie tylko ograniczają dostęp światła słonecznego (chroniąc chlorofil przed wolnymi rodnikami), ale karotenoidy w chloroplastach pomagają absorbować nadmiar energii i rozpraszać ją w postaci ciepła.
Piotrze, miejmy nadzieję, że w pozytywnym tego słowa znaczeniuPiotrAPD pisze:Super zestawOj będzie się działo
Zupełny przypadek i moje niedopatrzenie przy ustawieniu doniczek. Na codzień wydaje się stać prostoejacek pisze: dlaczego doniczka w pierwszym szeregu lekko przekrzywiona
U mnie nie wyglądało to ciekawie, bo z tego co wyczytuję, ogólny wynik około 20% to raczej słabo. W tym jeden gatunek ani siewki, inny około 50%. W ogóle jednak się niczym nie przejmuję, bo jestem na początku przygody, a rozpoczęta nauka jest wliczona w kosztaSpy pisze: Super nowości i trzymam kciuki za siewki. Ze wschodami nasion bywa różnie, raz z rzutu mi z 5 gatunków w ogóle nie wzeszło, część po kilka sztuk, a tylko dwa mocne gatunki blisko 100%