Danusiu - danuta z u Ciebie jednak deszcz padał częściej niż u mnie. Moje rośliny zaliczyły wielodniową suszę, a ja nie miałam siły nosić wody do podlewania. Teraz jest już znacznie lepiej.
Jurku - Locutus akurat w poprzednim poście pokazałam całkiem pospolite rośliny, no może za wyjątkiem serduszki kapturkowatej i leucosceptrum.
Ta okropna susza sprawiła, że kwiaty kwitły tylko przez pół dnia i więdły. Irysy SDB, na które tak czekałam, przekwitły w ciągu zaledwie kilku dni. Tylko nieliczne udało się sfotografować w fazie pełnego kwitnienia.
Nasze powojniki różnią się kolorem liści. Twój ma zielone, a mój złocistożółte.
Marysiu - Maska to niespodziewane lato, udające wiosnę, wykończyło mi wiele roślin. Przez długi czas nie spadła ani kropla deszczu, a ziemia zrobiła się twarda jak skała, delikatniejsze, płytko korzeniące się rośliny nie miały żadnych szans. Jakby tego było mało, miałam jeszcze problemy z kotką. Ale chyba wreszcie wyszłyśmy na prostą.
Gleba na działce też powoli wraca do normy, dzięki spokojnym, ale prawie codziennym opadom deszczu.
Małgosiu - clem3 bardzo się cieszę, że rośliny nie narobiły mi wstydu.
Powojnika 'Stolvijk Gold' polecam, kwitnie jako jeden z pierwszych, ślicznymi, niebieskimi kwiatami, a jego złotożółte liście są ozdobą przez cały sezon.
Ewuniu - ewarost melduję, że u mnie już od dawna lato w pełni.
Tulipan zielonokwiatowy 'China Town' to jeden z moich ulubionych. Jednakże najdłużej kwitnie tulipan z tej samej grupy 'Groenland'. Jego kwiaty trzymają się do dzisiaj, stracił tylko kilka płatków podczas burzy.
Moje tulipany też nie wszystkie zakwitły, a kilka z nich miało kwiaty na niskiej łodydze tuż przy ziemi.
Olu - Bufo-bufo stopowiec tarczowaty wiosną wygląda niesamowicie i co roku obficie kwitnie. Trzeba jednak mieć dużo szczęścia, żeby sfotografować rozkwitnięte kwiaty, bo płatki bardzo szybko opadają. W tym roku mi się nie udało.
Fiołek 'Rebecca Cawthorne', teraz w pełnym rozkwicie, wygląda jeszcze piękniej. Godnie zastąpił utraconego przed trzema laty fiołka 'Martin', który rósł u mnie przez wiele lat i nie mogłam go odżałować.
Czosnek niedźwiedzi jest u mnie rośliną ekspansywną, mocno się rozsiewa, chociaż staram się obcinać przekwitające kwiatostany.
Majowe różności:
obrazki alpejskie
czosnek niedźwiedzi
kulnik sercolistny
jaskier kosmaty
bodziszek nn
arizema amurska
zawciąg szerokolistny
mak popovii
mekonops
penstemon krzewiasty
róża pomarszczona