Kawon ( arbuz ) - część 9
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Kiedy najlepiej wysadzać sadzonki arbuzów do ziemi?
Najlepiej po połowie maja ale widzę że już niektórzy wysadzają 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiem szczerze, że żałuję trochę, że posiałem część arbuzów do doniczek torfowo-papierowych
Sadzonki są o wiele mniejsze i nie rosną, a w dodatku są jakieś takie jasno zielone
Nie wiem, czy nie posadzę ich razem z tymi doniczkami do plastikowych doniczek
Podleję jakimś mocno rozcieńczonym florovitem lub jakimś innym nawozem i zobaczę czy się wyrobią 

- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
--julian-- , dobrze piszesz o tych doniczkach .. widzę ,że nie tylko ja mam ten problem. W tym roku wysiałam kilka warzyw , arbuzów, i kwiatów w torfowych doniczkach. Są okropne, wchłaniają całą wodę z rośliny i też zauważyłam różnicę .. te w torfowych w ogóle nie rosną.. takie wychudzone.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
One są takie 'zdradzieckie'
Bo z jednej strony dobre, bo nie uszkadza się systemu korzeniowego, a z drugiej są takie jak piszemy
Mam nadzieję, że Twoje i moje rośliny jakoś się wezmą i nabiorą jeszcze masy
A tak w ogóle, to ile liści musi mieć arbuz, by go wysadzić do gruntu???

Ja też już bym wysadzał arbuzy ale jednak trochę się boję pogody. Dwa dni temu jak patrzyłem na długoterminową to jeszcze w okolicach 15 miało być tylko 2 stopnie. Dziś już pokazuje że temperatura nie spadnie poniżej 8. Dlatego czekam.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
początek lipca i będę demontował, tak, że na zbiory go nie będzie.kylo pisze:Mi też się ten tunelik podoba. A jak potem ze zbiorami? Demontujesz przed czy wysyłasz dzieci żeby wybierały najlepsze arbuzy.
Ja zrobiłem tunel z namiotu wojskowego. Powierzchnia ok. 24 m kw. a kosztował chyba ze stówkę.
Dziś u mnie była burza i bardzo duży wiatr, tunel przetrwał

Koszt to jakieś 30zł, ale ważne jest to, że mogę go warazie czego przerobić na węższy i dłuższy, kwestia 2-3 rurek.FreGo pisze:Rolnik90, powiem Ci, że Twoja determinacja mi bardzo imponuje. Fajnie budujesz te tunele itp. z prostych dostępnych i tanich materiałów. Jedni się frajerzą i płacą po 200zł za pseudo-tuneliki z chińskich cieniutkich rureczek co byle wiatr je połamie a Ty pokazujesz, że można zrobić prosty i dobry szkielet z tanich rurek instalacyjnych do elektryki, albo z listew i kawałka folii!![]()
I skuteczność Twoich konstrukcji będzie mnie gorsza od tych kupnych.![]()
Oby takich więcej ogrodników było. Bo kupić gotową linią kroplującą, do tego tunel z wetylacją to każdy idiota potrafi.Ale zrobić coś samemu i jeszcze z tego mieć efekty to już jest EXCELLENCE!
Nadal będę z uwagą obserwował co tam jeszcze wymodzisz.
Nie rajcują mnie gotowce, jak bym chciał iść na łatwiznę to arbuzy bym kupił a nie sadził

Zamówiłem polyversum zobaczę czy zabezpieczy przed fuzariozą.
Piotr
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
W tym roku opłacało się zaryzykować z trochę wcześniejszym sianiem i sadzeniem pojedynczych krzaczków, bo miały wymarzoną pogodę i ciągle słońce. Ten ostatni z pąkami świetnie wygląda, a to jeszcze nawet nie połowa maja
U mnie jedna ruska odmiana też ma pąki a reszta jeszcze nie, ale po sadzeniu zaczęły znów ładnie rosnąć.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś mi podjada moje siewki. Liścienie są całe ale łodyżka została przegryziona. Jakieś pomysły? Obstawiamy myszy albo ślimaki. Mieliście takie sytuacje?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Przegryziona całkiem? Czy zwęża się i ciemnieje przy ziemi? Jak to drugie- to pewnie fuzarioza. Dziś jedna roślinka mi zwiędła i tak wyglądała przy samym gruncie
Czas rozrobić to Polywersum, bo przy ostatnim opryskaniu zupełnie zapomniałam o arbuzach 
Na moon&stars też są pączki

Na moon&stars też są pączki

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
W jakiej odległości od siebie, w folii sadzicie arbuzy a w jakiej melony? Czy metr wystarczy?
U mnie też kilka sadzonek po wysadzeniu w namiocie 3 dni i więdną tak jak by ktoś ich złamał przy ziemi
Aż strach wysadzić
Aż strach wysadzić
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt: