Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Stosował ktoś z was podłoże warzywne pod arbuzy? Bo u mnie gleba mocno przeciętnej jakości i chciałbym ją jakoś ulepszyć. Myślałem żeby wykopać dołek na głębokość 10-15 cm i wsypać do niego to podłoże wymieszane z kompostem. Mam jeszcze w posiadaniu worek humusu i nawóz azofoskę, więc też bym wrzucił trochę tego w dołek i całość dobrze wymieszał.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dopisując ciąg dalszy postu kolega sam sobie odpowiada czym jest krytyczna temperatura dla uprawy kawona w gruncie bo o nim tu mowa.Arbuzy to wyjątkowo ciepłolubne rośliny i nie wystarczy żeby miały jak ostatnio dwadzieścia parę stopni ciepła za dnia.Nocami temperatury zjeżdżają w dół i ziemia się wychładza.Powstaje pytanie,przy jakiej temperaturze podłoża arbuzy rosną prawidłowo,przy jakiej wzrost zostaje zahamowany a przy jakiej rośliny giną? Wymagania arbuza pod tym względem są bardzo wysokie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

z tego co pamiętam, to rośliny giną poniżej 8 stopni
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Faworyt pisze:Dopisując ciąg dalszy postu kolega sam sobie odpowiada Wymagania arbuza pod tym względem są bardzo wysokie.
Kolego, dziś w nocy był u mnie 4 stopnie na plus.
Ale nie panikuj z tą temperaturą. :tan W sumie jest to tylko chwilowa temperatura, przez kilka godzin. Poza tym jest wzrost temperatury od rana i do tego dochodzi stopień akumulacji energetycznej. ;:224
Ja nie twierdzę, że w 4 czy 5-ciu stopniach arbuz będzie pięknie rósł. Jednak on jest w stanie przetrwać te chwilowe wahania.Zatem nie dyskwalifikuje to jego wysadzenia. ;:124 Jaka jest temperatura krytyczna wg.mnie? Skoro kawon składa się w ogromnym % z wody, podobnie jak wiele roślin, to na pewno zaszkodzi mu spadek poniżej temperatury krzepnięcia wody, czyli poniżej zera.
Generalnie woda jest najbardziej "niebezpiecznym" związkiem chemicznym występującym w tkankach żywych narażonym na zimno. Pozostałe ciecze w roślinach, to już związki posiadające domieszki organiczne powodujące zasolenia i tym samym obniżające temperatury krystalizacji. ;:170
I nie bulwersuj się tak Faworyt, nikt Ci tu nie zarzuca tego, że nie wiesz co mówisz.
Ale pisałeś tak, jak byś przynajmniej pisał spod Bieguna Zimna w Polsce. ;:306 ;:303
Witam, jestem Adam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kacona Może być :)
rolnik90 nie mam zdjęć i przez kilka dni będę miał przymusowy odpoczynek od działki.

Co do temperatur, to mam termometr w tunelu który mierzy temp minimalną i maksymalną wraz z godziną wystąpienia i wczoraj było w tunelu min. 4,6 st., przedwczoraj 5,8 st. Kilka arbuzów przywiędło, ale nie wiem czy to z powodu chłodu czy raczej z tego, że je dwa dni wcześniej rozsadzałem z większych doniczek, gdzie rosły po kilka sztuk. Te które nie były rozsadzane się trzymają.
Tak jak napisał kol. FreGo - co innego temp. do wzrostu arbuza (min. chyba 18 st.) a co innego min. chwilowa do przeżycia. Arbuzy nie tolerują przymrozku, nawet najmniejszego, ale już powyżej zera są w stanie przeżyć, oczywiście wzrost jest zahamowany, a utrzymująca się dłużej taka temp. pewnie i spowoduje śmierć rośliny.
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

Ja swoje arbuzy miałem wysadzać po 15 maja ale jak zobaczyłem pogodę byłem w szoku w dzień ponad 20 stopni a w nocy ponad 10 :heja wysadziłem połowe sadzonek dzisiaj bo reszta jeszcze za mała.
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

Często pojawia się temat sadzenia arbuzów na czarnej folii. Jak w takiej sytuacji rozwiązujecie temat nawadniania? Dziurki w folii czy przez otwór gdzie jest sadzonka?
Krzysiek
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

Tutaj chyba nikt jeszcze nie sadził na czarnej folii, więc nikt nie pomoże. Ale jeśli chodzi o podlewanie to tak samo jak w agrowłókninie wyciąć otwór dookoła sadzonki i tamtędy można podlewać.
kylo
200p
200p

Post »

To może ja źle kombinuję? Mam wrażenie, że czytałem o tym sto razy, ale już raz się naciąłem na tym czytaniu. Rzecz w tym, że agrowłókniny mam mało, a folii dużo.
Krzysiek
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Mam pytanie, otóż w tym roku skusiłem się na uprawę melona i arbuza, konkretnie sa to odmiany armie F1 i Orangello. Czy mogę nawozić je nawozem fosforowo-potasowym? Czy wyjdzie im to na dobre?
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36

Post »

Ad grimol - nawożenie azotem, potasem i fosforem ma sens gdy znamy zawartość tych składników w glebie - inaczej działamy w ciemno - zrób analizę gleby raz na 5 lat i będziesz wiedział na czym stoisz - a twoje rośliny dostaną tego czego potrzebują - i odwdzięczą Ci się plonami ... szkoda czasu i życia na eksperymenty.

W tym roku skiełkowałem arbuzy i melony 10 kwietnia i to trochę za szybko rozsada jest dosyć wyciągnięta - w przyszłym roku kiełkuję 20 kwietnia nie wcześniej - na dzień dzisiejszy wygląda że do gruntu można je dać w sobotę 12 IV - oczywiście na czarnej agrotkaninie
i po przykryciu białą włókniną- A wy kiedy planujecie z arbuzami i melonami do gruntu w tym sezonie ?
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

Moje arbuzy rosario od wczoraj w gruncie mają się bardzo dobrze.Bingo będe wysadzał w sobotę bo jeszcze za małe :heja
Pozdro :wit
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

U mnie połowa sadzonek poszła do gruntu, były wysiane 7 kwietnia.
Odmiana jubilee i rosario poszła pod tunel który dziś zrobiłem, reszta arbuzów będzie na czarnej agro pod chmurką rosła.
Obrazek Obrazek Obrazek
Piotr
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Rolnik90, powiem Ci, że Twoja determinacja mi bardzo imponuje. Fajnie budujesz te tunele itp. z prostych dostępnych i tanich materiałów. Jedni się frajerzą i płacą po 200zł za pseudo-tuneliki z chińskich cieniutkich rureczek co byle wiatr je połamie a Ty pokazujesz, że można zrobić prosty i dobry szkielet z tanich rurek instalacyjnych do elektryki, albo z listew i kawałka folii! ;:63
I skuteczność Twoich konstrukcji będzie mnie gorsza od tych kupnych. :uszy
Oby takich więcej ogrodników było. Bo kupić gotową linią kroplującą, do tego tunel z wetylacją to każdy idiota potrafi.Ale zrobić coś samemu i jeszcze z tego mieć efekty to już jest EXCELLENCE!
Nadal będę z uwagą obserwował co tam jeszcze wymodzisz. ;:333
Witam, jestem Adam.
kylo
200p
200p

Post »

Mi też się ten tunelik podoba. A jak potem ze zbiorami? Demontujesz przed czy wysyłasz dzieci żeby wybierały najlepsze arbuzy.

Ja zrobiłem tunel z namiotu wojskowego. Powierzchnia ok. 24 m kw. a kosztował chyba ze stówkę.
Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”