Jagoda kamczacka - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
steffen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 maja 2016, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zamieranie jagody kamczackiej

Post »

Witam,

Chciałebym prosić doświadczone kolezanki I kolegów o poradę. Zasadziłem w tym roku jagode kamczacką w ziemi do borowek. Nie wykonywalem opryskow. Pojawiły się 2 kwiaty I po 2 dniach przekwitly. Czy to normalne ze kwitly tylko 2 dni? Czy w pierwszym roku po posadzeniu moge spodziewac sie jakis owocow? Czy moge je jeszcze nawozic?
Czy stosowaliscie jakis z ekologicznych nawozow? Np. Guano BORÓWKA nawóz do borówek naturalny ekologiczny, Ekologiczny Organiczny Nawóz z owczej wełny do Borówek i Jagód COMPO BIO lub Nawóz ekologiczny do borówek Target natural?
Szklara
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2015, o 16:30

Re: Zamieranie jagody kamczackiej

Post »

Witam.

Mam pytanie o jagody kamczackie. Posiadam 5 krzaków i ... słabo rosną. Wiosną pięknie ruszają, mają kwiaty, zawiązują owoce i... marnieją. Tak usychają. W połowie lata są wyschnięte niemal na wiór. Jesienią znów odbijają. Nie nawożę ich niczym, podlewam normalnie jak inne. Ziemia ciężka gliniasta. Pełne słońce. I teraz nie wiem, czy za duże słońce czy za dużo wody, czy jakiś inny błąd w uprawie. Krzaki mają już 3 lata i w zasadzie co wiosnę to rosną od nowa i marnieją.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 3

Post »

Jeśli borówka daje radę w takich warunkach to jagoda powinna dać radę tym bardziej, ponieważ jest dużo mniej wymagająca.
83mar83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 cze 2016, o 08:13

jagoda kamczacka - choroba i usychanie

Post »

Witam,

Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć co się dzieje z moja jagodą kamczacką?
Obok siebie rosną dwa krzaki (rosną u mnie od ok. 1 roku) i maja takie same warunki.-jednak jeden krzak ma w 80% sczerniałe liście i łodygę a drugiego zaczyna coś "brać".
Czy to jakaś choroba czy coś innego??

Obrazek

Obrazek

Obrazek
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Re: Jagoda kamczacka choroby

Post »

Ogólnie taka mała rada radziłbym Ci w pobliżu nich trochę wypielić ;D
A co do jagód moje wyglądają znacznie gorzej. Niektóre krzaki już nawet nie mają liści albo wiszą na nich suche czarne liście. Wszystko przez suszą. Gałązki są cały czas elastyczne a nawet przy starych liściach widać pąki. Mam jagody od 3 lat i co roku o tej porze wyglądają podobnie. Na wiosnę jednak wszystko budzi się na na nowo i owocuje.
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p
Od: 24 sie 2015, o 08:33

Re: Jagoda kamczacka - choroby

Post »

Bardzo Mi przykro i smutno jak widzę chorobę jagody kamczackiej ... to moje dwie sztuki ,nic się nie dzieje , nie podlewam specjalnie ,nie przycinam nie dożywiam ,maja 5 lat :D dzieci (koledzy młodszego syna) szaleją za nimi :D
Obrazek

Posadzone w pobliżu borówek amerykańskich i pod spodem jest agrowłóknina.
Obrazek
Pozdrawiam wesoły Romek
Moja oaza :D
Z prądem rzeki...płyną tylko zdechłe ryby.
ori321
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 maja 2013, o 22:45

Jagoda Kamczacka zamieranie - choroby i szkodniki

Post »

Kto jest w stanie powiedzieć co dolega mojej świeżej sadzonce jagody kamczackiej? Kilka tygodni temu ja zasadziłem , dałem garstkę nawozu po tygodniu i zakwaszacza. Kilka dni temu krzak kaliny prysklalem agricolem na mszyce. Kilka dni później zauważyłem że krzaczek obumiera, jak go ratować?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Re: Jagoda Kamczacka zamieranie - pomocy

Post »

Pobierz próbki ziemi i daj do Stacji Chemiczno-Rolniczej czy ziemia nadaje się pod jagodę kamczacką.l
ori321
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kwasomierz już jest w dostawie sprawdzę jak tylko dostanę.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5561090285
Ale myślisz że to gleba ? Nie jakiś mączniak lub grzyb chciałem jutro po topspin jechać i opryskać tymczasem oberwałem chore liście.
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46

Post »

Witaj Ori,

Parę podpowiedzi od laika jagodowego opartych bardziej na literaturze ale też i na krótkim doświadczeniu z kilkoma krzaczkami:

- to nie jest borówka amerykańska i nie rośnie w kwaśnej glebie, zapomnij o zakwaszaniu,

- według informacji ze strony Tadeusza Kusibaba:
"Jagoda kamczacka nie jest wymagająca w stosunku do gleby: rośnie dobrze niemal w każdej, z wyjątkiem podmokłej (ciężkiej, gliniastej) i suchej (lekkiej, piaszczystej). Na glebie suchej i przepuszczalnej wymaga nawadniania, szczególnie w 1. i 2. roku po posadzeniu ? tak aby krzewy mogły wytworzyć obfity i głęboki system korzeniowy. Rośliny jagody kamczackiej są tolerancyjne co do odczynu podłoża, mogą z powodzeniem rosnąć w zakresie pH 5?8 (optymalny jest lekko kwaśny: pH 5,5?6,5)."
http://in-vitro.pl/info1.php?m0=4

natomiast z danych amerykańskich: pH około 7,7 i toleruje wyższe
Haskap (Blue Honeysuckle) in the Garden, Elisa Lauritzen; Tiffany Maughan, Brent Black
https://digitalcommons.usu.edu/cgi/view ... ion_curall

- lubi wilgotną glebę,

- choruje na mączniaka prawdziwego, ale na to chyba za wcześnie,

- nasz klimat jest dla niej za gorący,

- pomimo zaleceń sadzenia na słonecznym miejscu, wielu hodowców amerykańskich i kanadyjskich uważa, że powinno się ją sadzić w półcieniu przy naszym klimacie,

- ulega łatwo oparzeniu słonecznemu na słońcu i w trakcie upałów, jest to tzw. oparzelina,

- miałam coś podobnego po posadzeniu pierwszych krzaczków na słonecznym miejscu w upalne lato, następne posadziłam już w półcieniu i się to nie powtórzyło,

- przesadź w półcień i wypłucz ten zakwaszacz (siarczan amonu?)

Obrazek

Tutaj jedna z moich kamczatek posadzona jesienią 2016 w półcieniu, ma zbyt kwaśną i suchą glebę na kaszubskich piaskach, ale jakoś daje radę. Dostaje tylko azofoskę jak reszta krzewów owocowych.
Pozdrawiam
Beata
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Ja nigdy nie nawoziłem swoich jagód kamczackich nawozami sztucznymi a mam ich 14 w gruncie i z 25-30 w donicach i nigdy nie pryskałem ich żadną chemią. Podobno kamczackie nie lubią nawozów sztucznych. Jeszcze mi żaden krzew nie chorował a pierwsze mają trzy lata. Owszem potrafi zaatakować mszyca ale na kilku listkach i wtedy zgniatam ręcznie.
W tamtym roku posadziłem kilka jagód w donicach i użyłem torfu kwaśnego. Liście zrobiły się czerwone i musiałem dodać trochę piasku i gliny i coś jeszcze dawałem żeby podnieść pH. Po około tygodniu zrobiły się znowu zielone.
Co roku nawożę jk gnojówką od krów karmionych naturalnym jedzeniem i dodatkowo daję obornik kurzy, czasami od krowy. Rosną pięknie. Na rzędzie sześciu krzewów posadzonych w grudniu 2015 w odstępach 1,5m już się dwa krzewy ze sobą stykają.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Ori, moim zdaniem , albo ma za mokro, albo została potraktowane jakimś środkiem w zbyt dużym stężeniu - opryski, nawóz, mocznik, psi mocz....
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Erwin
50p
50p
Od: 29 maja 2016, o 00:35

Post »

Ja po różnych eksperymentach z jagodami kamczackimi zauważyłem, że u mnie najlepiej się czują w zupełnym cieniu. Przesadziłem je za dom gdzie nie widzą zupełnie słońca, podlewam regularnie bo dla nich za gorący klimat i w końcu pięknie rosną i owocują.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Erwin chcesz powiedzieć że owoce dojrzewają nie widząc zupełnie bezpośredniego światła słonecznego? Ciekawe. A jak ze smakiem owoców? Są słodkie?
ori321
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuje za odpowiedzi, podejrzewam że jest tak jak piszecie jagoda jest w południowym słońcu.Cien ma tylko przy wschodach i zachodach. podlewana codziennie w dodatku podłoże zakryte kora żeby dłużej trzymało wilgoć. Chemia tylko nawóz i zakwaszacz do borówek bo rosną w.towarzystwie borówki amerykańskiej. Z oprysków mogła dostać tylko trochę Agricolem bo prysklalem sąsiednią kalinę na mszyce. Ciekawe jest że tylko 2 krzaczki na 4 mają takie objawy a rosną w odstępach 0,5m od siebie. Akurat te dwa mają więcej slonca
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”