Bób cz.3
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.3
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drodzy forumowicze, jeszcze raz, bo nie mogę znaleźć mojego posta.
Bób Rambos - ma ktoś? Jak wam rośnie?
U mnie zatrzymał wzrost po nadejściu upałów i zakwitł. Kwitnie już dwa tygodnie, ma około pół metra, nie wiąże strąków i nie rośnie. Boję się, że mu się strąki nie pomieszczą, tak ciasno upakowane są kwiatki.
Czy słusznie przypuszczam, że to wysoka temperatura spowodowała nienormalny rozwój tej odmiany? Jest jeszcze jakiś ratunek?
Po raz pierwszy uprawiam wczesną odmianę, po raz pierwszy z rozsady i... po raz pierwszy był tak nienormalny temperaturowo kwiecień.
Bób Rambos - ma ktoś? Jak wam rośnie?
U mnie zatrzymał wzrost po nadejściu upałów i zakwitł. Kwitnie już dwa tygodnie, ma około pół metra, nie wiąże strąków i nie rośnie. Boję się, że mu się strąki nie pomieszczą, tak ciasno upakowane są kwiatki.
Czy słusznie przypuszczam, że to wysoka temperatura spowodowała nienormalny rozwój tej odmiany? Jest jeszcze jakiś ratunek?
Po raz pierwszy uprawiam wczesną odmianę, po raz pierwszy z rozsady i... po raz pierwszy był tak nienormalny temperaturowo kwiecień.
Pozdrawiam, Ilona
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie znam tej odmiany, ale coś w tym może być, bo Bizon też jest raczej wysoką odmianą, a w tym roku mam pokurcze, za to obsypane kwiatami
No i wiążą już strąki

No i wiążą już strąki

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
U mnie 1-sza rozsada kwitnie też jak szalona ale nie rośnie a dolne listki żółkną. Te pożniejsze też nie rosną mimo że je wszystkie podlewam
W tamtym roku też miałam czas suszy i stnęły ale potem po deszczu ruszyły ostro ale plon był marny.
Jak myślicie czy może należy go dożywić azofoską?
W tamtym roku też miałam czas suszy i stnęły ale potem po deszczu ruszyły ostro ale plon był marny.
Jak myślicie czy może należy go dożywić azofoską?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie problem jest z zapylaczami. Kwitną rzepaki i wszystko chyba na polach krąży. Obserwowałem swój bób przez długi weekend i przylatuje tylko jeden trzmiel ale to dzień w dzień jakoś między 11 a 13. Ma chyba stały kurs codziennie. Zobaczymy jak wykonał robote poźniej. Ogólnie to kiepsko z zapylaczami, bo czereśnia kiepsko zapylona, to i z bobem może być podobnie. Chyba że jest bardziej samopylny ale nie zagłębiałem się w temat.
- Igala
U mnie wyjątkowo w tym roku nie widzę pszczół a zwykle były ich na kwitnących drzewach całe radosne tabuny...
To może być problem z zapyleniem, dyń również...
Wreszcie w nocy popadało
... u mnie susza ogromna, czekam na więcej deszczu bo jest pełne zachmurzenie... to może poleje i bób i inne siewki ruszą!! Oby!!!
To może być problem z zapyleniem, dyń również...
Wreszcie w nocy popadało

- Igala
Rośnie ci ładnie! Oby tak dalej!!!

Ja dzisiaj po tych 2-dniowych ulewach plewię bób,ziemia powinna być błotem po tej ilosci wody a jest tylko jak mąka...
Na 1 krzczku zakatrupiłam mszyce

Nie ma różnicy między rozsadami posadzonymi w odstępie ponad 3tyg, tak susza zastrzymała ich wzrost.
- Igala
U mnie wojna na całego z mszycami
, dzisiaj tłukłam je z wsiekłością na każdym krzaczku a mróweczkom podrzuciłam znów mąki kukurydzianej. Troche mi szkoda,tych starań i wczesnego robienia rozsady bo to i tak nic nie dało, te...
i tak zatakowały wczesniej.
W przyszłym roku nie bawię się juz w rozsady... Ciekawe czy w ogóle będe miała jakiś bób...
-- 11 maja 2018, o 16:41 --
Psadziłam też nasturcje obok ale pwinnam to zrobić dużo wczesniej.... wyszło mi z głowy

W przyszłym roku nie bawię się juz w rozsady... Ciekawe czy w ogóle będe miała jakiś bób...

-- 11 maja 2018, o 16:41 --
Psadziłam też nasturcje obok ale pwinnam to zrobić dużo wczesniej.... wyszło mi z głowy

Ja sialam do gruntu w lutym i marcu i na moim też są mszyce i mrówki. Muszę spryskać środkiem na bazie pyretrexu (nie jestem pewna czy po polsku to się tak samo nazywa), to produkt "bio" uzyskany z kwiatków czegoś chryzantemowatego. Umiarkowanie skuteczny. A jeszcze trochę i trzeba będzie oglawiac.
Iza
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
mój bób przed chwilą ścięty przez grad
mam nadzieje ze da rade i sie odbuduje

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie każda sztuka ma po 2-3 strąki.
Jednak nadal tylko jeden trzmiel walczy.

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To się nazywa wąska specjalizacja
U mnie kwiaty na bobie wstrzeliły się miedzy kwitnące drzewka a robinie i niższe grona są pełne strąków. Z tymi wyżej będzie gorzej, ale i tak mam pierwsze objawy askochytozy na niższych liściach. Znaczy dni bobu są policzone... Oby zdążył wydać plon.

U mnie kwiaty na bobie wstrzeliły się miedzy kwitnące drzewka a robinie i niższe grona są pełne strąków. Z tymi wyżej będzie gorzej, ale i tak mam pierwsze objawy askochytozy na niższych liściach. Znaczy dni bobu są policzone... Oby zdążył wydać plon.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Igala
Dzisiaj ciąg dalszy
z mszycami
Zauważyłam że mimo iż były mszyce na łodygach to wykształciły się małe strączki... czyli mszyce nie zdążyły jeszcze zupełnie uszkodzić krzaka
... inna sprawa co w tym strąku bedzie...
Bób się zabrał i rośnie.... czyli cout nadzieji jeszcze jest. Zadnej pszczólki nie widzę tam ani na łące tylko 1 biedronka przyszła na wyżerkę ale ja chyba byłam szybsza w egzekucji mszyc....

Bób się zabrał i rośnie.... czyli cout nadzieji jeszcze jest. Zadnej pszczólki nie widzę tam ani na łące tylko 1 biedronka przyszła na wyżerkę ale ja chyba byłam szybsza w egzekucji mszyc....