Sweet Pea Currant /aka Solanum pimpinellifolium/ nawet w gruncie się "rozpływa" zajmując sporą powierzchnię, więc zwisanie w pojemnikach wcale mnie nie zdziwi.
Tez mam takie pomarszczone liście u pomidorów. Skorzystałam z tego poradnika który doprowadził mnie do odpowiedzi - Zgłoś się do specjalisty, jeżeli nie potrafisz ustalić przyczyn objawów.
Andus, bardzo ładne pomidorki . Ja jestem początkująca, jeśli chodzi o uprawę pomidorków, ale tu na forum wielokrotnie czytałam o tym, że ciemne donice bardzo się nagrzewają i może to źle wpływać na korzenie. Aby ograniczyć nagrzewanie radzono np. założyć na takie donice folię aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz. Ja tak właśnie zrobiłam u siebie.
Ja też mam w czarnych donicach, w ubiegłym roku nie osłaniałam niczym i jakoś sobie radziły. U mnie pełnią dodatkowo funkcję ozdobną, więc folią niekoniecznie, ale myślałam o osłonkach z juty.
Są większych donicach od niedawna i dają radę, ale zobaczymy jak będzie dajej. Jak były w mniejszych to mogłem je przenosić z jednego okna na drugie w poszukiwaniu słońca, więc rosły szybciej. Teraz pada a są duże donice więc stoją w cieniu, już na okno nie zmieszczą się...