Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Witaj :wit . Fajne nowe nabytki chociaż w drobiu jeszcze nie gustuję to chwalę Twoje zamiłowanie ;:215 . Myślę, że Don Juan pasowałoby lepiej :;230 ale dziecku trzeba czasem dać prawo wyboru ;:224 . U Ciebie piękna i kolorowa wiosna a morze tulipanów daje po oczach ;:333 . Siewki faktycznie czasem ciężko rozróżnić :;230 , no masz dziewczyno teraz orzech do zgryzienia :lol: . Na ten moment moje siewki roślin już nauczyłam się rozpoznawać ale to raptem kilka roślin takich jak szałwia, jeżówka,werbena, kocimiętka itp . Nasion nie wysiewałam i chyba już nie wysieję do gruntu ;:218 . Moja kępa łubinu gdzieś przepadła, może zgniła ?? Twoja prezentuje się przepięknie ;:215 . Życzę pięknej pogody na ten długi weekend/tydzień majowy i zostaw sobie odrobinę czasu na małe przyjemności :wit . Pozdrawiam ;:196 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Wszystkie zdjęcia piękne Aguś- i te w słońcu i te w deszczu. Łubin, przywrotnik piękne są z kropelkami, prawda?
Tulipany cudowne, ale Ty widzisz również skromniejsze roślinki, pokazujesz je i chwała ci za to. :) Śliczne zdrowe listki, gugułka chyba moreli i kicia do pogłaskania. :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agusiu czym masz wysypane przy tulipanach przy wolierze czy to drobny żwirek czy piasek taki grubszy .Muszę coś wymyślić jak przygotować glebę pod tulipany i lilie, bo po tym tegorocznym pogromie cebulowych już nic nie wiem ;:222 Kurcze nawet czosnki mi wygniły na jednej rabacie.Twoje tulipany stoją jak na warcie żołnierze .Fajne imię córcia dała kogucikowi .Słonecznego weekendu Agusiu ,a siewkowego misz maszu nie zazdroszczę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Aguś , masz bardzo piękne tulipany te takie królewskie :) Muszę sobie poszukać na jesień. Moje kury uwielbiały chodzić na moje rabaty, a ja uwielbiałam się im przyglądać. Było to ciekawe jak kogut chodził pierwszy , obczajał teren i kury przybiegały ..a on jak pan dyrektor :)
Buźka dla Ciebie Aguś, nie mam siły dzisiaj już na nic ;:19
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No masz! ja dwa razy siałam floks gwiaździsty do doniczek i nic nie wyszło, a Tobie i tu i tu ;:306
Agnieszko mam 28 jajek australorpów i 12 maransów a co wyjdzie ...uwidim! Jestem pełne niepokoju jedynie moja Aga mnie pocieszyła...mamo pierwszy raz zawsze wychodzi :D
Z siewek nie rozpoznają nic, tzn nie jestem pewna. Nawet maczki u mnie jakoś inaczej kiełkują ;:oj
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agusia kogutek niczym z teleranka. Prawdziwy władca i zarządca terenu :D W ogrodzie nadal mas Holandię. Po prostu nie mam słów na te wszystkie cudowne tulipany. Widzę też inne roślinki, które rozpoznaję pomimo tego że jestem jeszcze bardzo "niekumata" w gatunkach. Kwitnąca żurawka , kokorycz, fiołki i floksy Rok temu nie było by szans , abym odgadła co to jest :D Fotki motyli na lilaku cudowne.. Jak ma na imię jednostka mrucząco- miaucząca ? Och jak ja kocham koty :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ślicznie u Ciebie , ile kwitnienia ;:oj a jakie cudne tulipany ;:oj śliczna okrągła rabata, ścieżka obsypana kamykami -cudo ;:138
Ale najlepszy jest wodopój, jezioro ....ale uważaj bo w porze suchej masa różnych zwierząt do takiego wodopoju przychodzi , nawet słonie ..... ;:306
Kogucik jest bezkonkurencyjny . Miłe to czasy były kiedy na wsi słychać było piane kogutów. Teraz tego nie uświadczysz . A to takie miłe dla ucha :lol: Tez znałam osobiście koguty które ganiały ludzi. Trzeba było zdrowo uciekać żeby nie podziobał albo nie znalazł się na plecach ;:306 podobnie jak od gęsi :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Miłe to czasy były kiedy na wsi słychać było piane kogutów. Teraz tego nie uświadczysz
No Karola :roll: Jak zjadłaś wszystkie, to się nie dziw ;:306 ;:168
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Agniesiu,pogodę mamy cudowną to pewnie jesteś dużo w ogrodzie ,to niekończące się zajęcie ale jakie przyjemne ,jak teraz na wiosnę wszystko rośnie w oczach i ten zapach który unosi się dookoła,ślicznie masz w swoim ogródku a kureczki z kogucikiem dodają szyku,pozdrawiam i pięknych dni życzę ;:168
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ago
Trochę się uśmiałam ,że Ty wytrawna siewniczka takie mixy zagadkowe porobiłaś :lol:
Na moje przyślepe oko zauważyłam tam kłosowce i szałwie, kreseczki = maczki. :D
Kompozycja z ciemnych, fioletowych i jasnych tulipanów jest re we la cy jna :!:
Mistrzostwo koloru i formy. :D
Cieszą mnie Twoje lilaki - te dość popularne, swego stonkowca jakoś uprosić o kwiatki nie mogę.
Zabawne co piszecie o kogutach. Znam przypadki bardzo wrednych typów, napadających ludzi bez powodu. Tato kiedyś na trasie do pracy musiał odganiać się neseserem i czaić w krzakach a pewien biały kogut Babci niezłe razy mi zafundował :twisted: Trzeba było chadzać uzbrojonym :lol:
Ale Twój telerankowy Hey Hey - czadowe imię swoją drogą ,jest pewnie grzeczny.
My używamy takiego spayu 300 g. bodajże przeciw wszystkim pasożytom piórowym gołębi, profilaktycznie pryskamy też gniazda, zresztą dla nas też przeciw kleszczom skuteczny :D
Miłego łikendu Aguś ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Pięknie Ci wyszło to biało-fioletowe zestawienie tulipanowe. I sukces dodatkowy, że żadna z odmian nie okazała się pomyłką :wink: Mi ostatnio dwa razy pod rząd wyskoczyły niespodzianki w zaplanowanych kolorach kwiatów - a najśmieszniejsze jest to, że za każdym razem to co miało być białym First Proudem okazywało się czymś innym (raz takim fioletowym z białą obwódką, a raz - kremowożółtym bladziochem).

Fajny kogutek, wygląda na zadziornego.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Martusia, no tak, nie ma to jak pomoc małych ogrodników :;230 Coś z tych lwich paszczy prawie nic nie rośnie, ale może to co urośnie da nasiona i za rok z świeżych wschody będą lepsze ;:173 Dzięki za foteczkę, wiem czego szukać ;:196

Mirko ta dziurka to raczej jakiegoś owada, na nornicę jest za mała :)

Iwonko a szałwia, owszem, tam jest, oraz kłosowiec i dzwonek irlandzki. Wydaje mi się, że teraz po tygodniu ostróżki letnie też widzę :) Moje tacki z trawami w tym roku zawiodły, ale sporo zeszłorocznych przezimowało i mam co rozsadzać ;:215 Za rok będzie lepiej! Zawsze coś wypada, w tym roku wyjątkowo dużo mam strat ;:173 .

Anuś, jak nie zaznaczę i nie okryję siewek, to nic nie wzejdzie u mnie :;230

Monia no papuga bardzo towarzyska i całuśna :;230

Iza dzięki serdeczne! Łubiny mam z dwóch źródeł- jedne to kupione mikro-kłącza, drugie są z rozsady, teraz już dwuletnie :) Same o siebie dbają i rozsiewają się dalej.

Martusia, straszny podłoże mi wyszedł :;230 Tak wytrząsałam jesienią kłosy, żeby coś skiełkowało samo, ze chyba przesadziąłm ;:224

Aniu ten tulipan biało- fioletowy to Jackpot ;:215

Ewelka dzięki, rok temu łubiny były lichutkie, a teraz bardzo mi się podobają. Mi przepadają jeżówki ;:218 Widać nie można mieć dobrej ziemi do wszystkiego ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś tak łubin z kropelkami wygląda jak oprawa dla diamentów :lol: Podoba mi się określenie gugułka ;:215 Dziś te tyciu gugułki są już takie!

Obrazek

Jadziu mam tam wysypany piasek, musiałąm sobie jakoś zaznaczyć, gdzie mam nie deptać i czekać na tulipany ;:215 Natalka strasznie soę cieszy, ze to ona nazwała koguta ;)

Violka jak moje kury lezą na rabaty to ja już nie lubię na to potrzeć, bo robią straszny bałagan ;:130 Np po tej wiośnie z uciekającymi kurami mam połowę mniej funkii pod różami- funkie rosną w korze, w której kury lubią grzebać i wydrapały je strasznie ;:145

Marysiu a ja mam morze floksów, bardzo chętnie Ci sprezentuję kilka, albo jeśli wolisz, to podeślę po sezonie nasionka ;:108 Maczki teraz są już bardziej charakterystyczne, bo wtedy pod sosnowymi gałązkami ciutkę się wyciągnęły do światła... Buziaki ;:196

Olu strasznie szybko musiałam tego roku pożegnać moją małą Holandię ;:218 Średnio mi się podobała taka galopująca wiosna, trudno mi było się przestawić na lato po zimie, a w ogrodzie z niczym nie nadążam! Kotuś to Bury Leniuch. Ja też dopiero się uczę, co jest co, bo też jestem dość świeżą ogrodniczką ;:215

Karolka dzięki ;:196 No weź mnie nie strasz kobieto słoniami :;230 Potem będę miała koszmary, ze mi tratują płot i drzewa, żeby ledwo trąbę umoczyć w mikrooczku :;230 Dobrze, że mój kogut taki cywilizowany ;)

Monia a u mnie rano koncerty na wiosce, bo kogutów w sąsiedztwie jest pełno! Niby blisko do miasta, ale jeszcze tu i tam trzymają ptaki i folklor kwitnie ;:138

Martuś chyba pierwszy raz od półtora tygodnia siedzę sobie dziś na kanapie i wreszcie nic nie robię ;) Nie, żebym skończyła działać w ogrodzie, ale już mnie zmęczenie pokonało :) Czas na krótką przerwę ;:108

Aguś, to prawda, że zrobiłam miks siewkowy jakich mało ;) Wycinałam jesienią i wiosną kłosy kłosowca, monardy, dzwonki, szałwie trójbarwne, dzwonki i jeżówki i trzęsłam nimi nad rabatami, pewna że mało co skiełkuje. No i narobiłam podłoże :;230 Ciężko nawet coś z tego wybrać i przesadzić, ale udało mi się trochę wyjąć dla koleżanki ;) Udały się te tulipany, dzięki, nieskromnie przyznam, ze i mi się podobają ;:224 U mnie kogut jest arystokrata, ale kury-prostaczki ;:223 Jak im nic nie przyniosę dobrego, to mnie dziobią w nogi... Nie mam serca gonić je miotłą, ale zacznę chodzić z psikaczem spryskiwaczem, bo to je odstrasza ale nie krzywdzi. Kuraki takim pudrem popudrowałam, wszystkie moje i nowe, na razie nic po nich nie łazi ;) Niech tak zostanie ;:218

Sylwia dzięki, a owszem, miałam tam w tulipanach żółte i czerwone pomyłki, ale po poprzednim sezonie większość pomylonych wykopałam :lol:
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż to za wiosna, wyjątkowa! Nigdy nie widziałam w kwietniu pąków na lipach, albo takich wielkich owoców- a przecież na początku miesiąca leżał śnieg i trzymał mróz :shock: Ciekawe, co przyniesie maj :) I jakie to zapowiada lato?

Trochę zdjęć mi się uzbierało :)
Pożegnalne tulipanowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowa rabata już prawie obsadzona :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taras też już obsadzony :) W tym roku w wiadrach rosną papryki i aksamitki drobnokwiatowe Lulu, a w skrzynkach barwinek różowy i surfinie.

Obrazek

Kalinka ;:167
Obrazek

Obrazek

Azalia mi się bardzo spodobała, aż sobie dokupiłam drugą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fontanna lepiej działa, gdy panel solarny jest na podniesieniu i pod odpowiednim kątem. Zmontowaliśmy jej taką konstrukcję i od razu przydała się jako podpora dla clematisa NN :)

Obrazek

Wkrótce rozniesie się słodko duszący zapach czeremchy amerykańskiej :) wiem, jest inwazyjna, ale ma piękne liście, ładny pokrój i ptaki jesienią kochają jej owoce :)

Obrazek

CDN!
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szałwia lekarska, którą mam trzeci sezon, w końcu zakwitnie! ;:138

Obrazek

Obrazek

Magnolia dodaje co kilka dni po jednym kwiatku :;230

Obrazek

Hortensje ogrodowe takie paczki mają :)

Obrazek

Kwitną powojniki ;:167 Innocent Blush i Polish Spirit

Obrazek

Obrazek

Kępki śniedków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lubię tą jodłę ;:333 Mimo, że szybko rośnie.
Obrazek

Kupiłam sobie, prócz azalii, leszczynę pogięta, która mi się ogromnie spodobała u Mirki, margarytkę na taras, tacę mrozów, dwie róże Eden Rose i jedną fioletową wielkokwiatową Mainzer Fastnacht :)

Obrazek

Obrazek

Kilka zdjęć ze skansenu w Wolsztynie, gdzie się wybraliśmy na krótką wycieczkę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”