Witam w super ciekawym wątku !

Nie wiem jak to się stało,że nie trafilam tu w ubiegłym roku. Inaczej i lepiej przygotowałabym się do tegorocznego sezonu. Mam mały balkon, myślę,że okoo 5m2. Dwa lata temu były tam głownie zioła i trochę salaty i rukoli. Rok temu - pierwsze pomidory, które wyjątkowo się udały, chociaż z tego , co tu czytam , nie powinny, bo nie pielegnowałam ich jak należy. Po prostu posadziłam i podlewałam, od czasu do czasu dodając hummus.sadzonki były z bazarku, same koktailowe, wysokie i niskie. Próbowalam też innych warzyw , jak fasolka mascotte i buraki naciowe, ale mi nie wyszło.Ogorki zachorowały. Sałata wiosna była super, ale już latem nie. Podobnie rukola. Rzodkiewka nie zawiązala glowek, więc jedlismy liscie

To tylko kilka moich porażek, ale nie zrażam sie i próbuje dalej. Mam nadzieję,że tutaj dużo się nauczę. Pytań ma mnóstwo, ale może nie będę tak od razu wyskakiwać z cała listą.
Na razie hoduje rozsady pomidorów,ale słabo rosną. Muszę je jakos wspomóc. Co radzicie ?
Mam też rozsade kalarepki. Jakie odmiany polecacie i czy ktos hodował w pojemniku ?
Niestety nie wiedziałam ,że jest tyle ciekawych odmianpomidorów do pojemników. Mam tylko Tombling Toma, Bajaja, Venus i Balconi Red. Kupilam jeszcze sadzonki Garden Delight Crimean Rose i Garden Pearl . Nie wiem, czy to dobry wybór. Zależałoby mi na odmianach plennych, które zajmują jak najmniej miejsca.
Poza tym nie wiem, które odmiany są wczesne , a które późniejsze ...
W ubiegłym roku mialam w 1 donicy po 2 szt pomidorów- wysoki i karłowy. Donice tak około 30 i 40 litrów. Do jakich mniejszych moge posadzić odmiany które mam i ile sztuk ? Czytałam,że niektóre odmiany mozna sadzic po kilka w jednej donicy. Albo inaczej- do jakiej minimalnej wielkości donicy 1 szt pomidorka np. Venus czy Tombling ?
W tym roku mam też 3 skrzynie , takie na ok 50 litrów. Zastanawiałam sie, co zrobic, aby przy podlewaniu nie zalac sasiada. Wymysliłam,że mniej więcej w połowie skrzyni zmieszam ziemię z hydrozelem, który zatrzyma nadmiar wody. Na razie w 2 skrzyniach sa kalarepki.
Jak ogarnę dodawanie fotek, to dodam kilka z ubiegłego roku.