Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

:wit

Tulipany pięknie u Ciebie zakwitły - w takiej ilości są imponujące ! A w głębi obsypana kwiatami magnolia, też robi wrażenie. Ale najbardziej zadziwiła mnie ilość karp dalii, które musisz wkopać. Jest nie tylko imponująca, ale dla mnie też lekko przerażająca... Przed Tobą niezłe wyzwanie, bo przecież i inne roślinki czekają już w kolejce :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

700 dalii wysadzisz musiałam spojrzeć drugi raz bo myślałam ,ze coś pokićkałam przy czytaniu .Jednak nie gdzie to wszystko Florianie pomieścisz ;:oj Super widoki wiosenne ilość tulipanów powala
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Marysiu, Sadzenie dalii celebruję wręcz i idzie mi to dość sprawnie. Jestem w połowie sadzenia.
2000 tulipanów - jest co wkopywać i wykopywać ale dla tego widoku lubię to robić. Oprócz tych pospolitych, co na zdjęciu lubię też tulipany botaniczne:
Obrazek

Jadziu, kocham dalie, dlatego co roku podwajam ich ilość :lol: W ub. roku posadziłem 320 karp, no to w tym zamierzam ich mieć dwa razy więcej.
Kolejny tulipanowy maluszek:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florku
Masa tulipanów robi ogromne wrażenie :!:
Przypomina mi ogród Babci. :D
700 dalii :!: Nie wyobrażam sobie posadzenie 70 - ciu u siebie.
To już Kolekcja Narodowa :D
Zaobserowowałam w tym roku dziwne zjawisko na daliach - nie wiem , czy pisałam, mają małe kiełki, niektóre trzymane w domu w ogóle nie wypuściły. Żyją oczywiście.
Przeważnie o tej porze miały wybujałe czułki.
W sumie to dobrze, ale dziwi.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Florianie, 700 sztuk to nie tylko spektakularny widok, ale też ogromna praca w to włożona. Czekam na fotki, bo kocham dalie i ich widok w takiej ilości na pewno zaprze mi dech :lol:
Super pomysł z tulipanami. Ja też jesienią wysadziłam kilka w donicach, ale muszę to jeszcze dopracować.Moje tulipanowe szaleństwo w tym sezonie kiepskie ;:7 Był mróz, nie było śniegu.....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Florianie :wit

700 sztuk robi wrażenie! ;:oj Masz miejsce, żeby to wszystko posadzić?! Skoro podwajasz co rok ich ilość, to w przyszłym roku będzie ich już 1400 ;:oj Cieszę się, że daliowe przedszkole tak ładnie rośnie, może i dla mnie zostanie choć kilka sztuk tych wymarzonych...
Wiesz, teraz żałuję, bo mogłam jednak wziąć od Ciebie takie z drugiego wyboru (oczywiście chodzi o wygląd i kolory w mojej personalnej ocenie), wszystkie są przecież piękne i na pewno by mnie tak samo cieszyły. W przyszłym roku to nadrobię, jeśli tegoroczne zakupy mnie zawiodą. O zgodności kapersowych odmian wiem, to nie pierwsze, które kupowałam.

2000 tulipanów to też niemało! Wszystkie, absolutnie wszystkie wykopujesz? No to szacuneczek ogromny. Ja wykopywałam, ale teraz, gdy róże się rozrosły, jest to zajęcie nader ryzykowne. Nie tyle dla samych róż, co dla mojego ciała. Zobaczymy, jak będą sobie radzić.
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Little Beauty tez mam i wygląda zjawiskowo, ale niestety posadziłm obok wysokie tulipany, które je przysłoniły. Niestety jesienią tego nie przewidziałam. ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Florianie łan tulipanów dech zapiera ;:167
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Florianie niesamowita ilość dalii, chylę czoła po raz kolejny ;:180 naprawdę musisz lubić sadzenie, inaczej byłoby to niewykonalne ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, tulipany w tym roku pięknie kwitły ale nie dość że wcześnie to jeszcze krótko. Kwiecień stanowczo za gorący! Do maja nie dotrwa żaden tulipan!
Jestem przygotowany na taką ilość dalii więc sadzenie szło sprawnie i już mam to za sobą. Po zimnych ogrodnikach jeszcze dogrywka - 200 dalii z doniczek.
Wszystkie kwitnienia przyspieszone więc i sezon kosaćców bródkowych trwa już od tygodnia! Mój najliczniejszy i najstarszy SDBeściak:
Obrazek

Małgosiu, dalii będzie dużo ale jak zwykle preferuję zdjęcia macro. Rabaty z daliami mam porozrzucane w różnych miejscach więc nie ujmę ani połowy na jednym zdjęciu.
Tulipany traktuję jako poplon po daliach, a że już prawie przekwitły, niebawem je wykopię, by dokończyć sadzenie dalii.
Ale teraz czas innej mojej ulubionej kolekcji :tan :
Obrazek

Witaj Minnie! Tak, dobrze policzyłaś - jak wszystko dobrze pójdzie za rok będzie ok. 1400 dalii. Sporo naprawdę ładnych dalii zostało więc nie ma co się upierać przy kilku wymarzonych. Ale nic na siłę więc nie stosuję zamienników.
Wszystkie tulipany wykopuję. Sadzę je w pojemnikach plastikowych więc nie ma z tym problemu.
Obrazek

Miłko, niebieski środek odmiany 'Little Beauty' jest wyjątkowy! Warto go dobrze wyeksponować.
Uwielbiam kontrast kolorów tej odmiany!
Obrazek

Dziękuję Marysiu 8-) I już po tulipanach. Za to multikolorowe kosaćce wychodzą na pierwszy plan. Te od Ciebie również ;:196
Obrazek

Natalio, dziękuję 8-) Kocham dalie i wszystkie prace przy nich związane. Sadzenie również ;:173
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już tak kwitną? ;:oj Moje dopiero się szykują, a tulipany w pełnym rozkwicie.
Ginger Bread Man niesamowity z tym niebieskim futerkiem ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudne iryski ja mam tylko te najzwyklejsze lila i tylko 4 szt .Zbyt szybko przekwitają i nawet nie można sie nimi zbytnio nacieszyć więc wolę róże :D Florianie miłego dawkowania sobie ogrodowych wrażeń i pozdrowienia dla taty miło było go poznać ,chociaż tak krótko
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, po tak ciepłym styczniu i gorącym wręcz kwietniu wiosenne kwiaty cebulowe migiem kwitną i przekwitają. Zacząłem cebulowe wykopki, bo liście szafranów czy botanicznych tulipanów już zasychają. Plusem tego jest fakt, że szybciej mogę wysadzić czekające na miejscówki letnie rośliny cebulowe (eukomisy, ismeny, galtonie, tygrysówki itd.) oraz dalie z doniczek.
Pożegnanie z tulipanami - późne odmiany:
Obrazek

Obrazek

i taki mix, gdzie tło stanowią przekwitające 'Apeldoorny':
Obrazek

Jadziu, róże też piękne ale gdybym miał się kierować kryterium długości kwitnienia, to musiałbym zrezygnować z wielu kwiatów. Patrząc na wielkość róż i kosaćców miniaturowych, to długość ich kwitnienia jest proporcjonalna :idea:
Zanim jednak na dobre zakopię się w kosaćcach - jeszcze jedne miniaturki wiosenne. Taka trafiła do Ciebie, bo przerosła z rabaty na chodnik:
phlox bifida
Obrazek

inne gatunki płożących płomyków:
Obrazek

ten ma największe kwiaty:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie zaraz oglądałam w necie co dostałam od ciebie .Dziękuję za te cudne wiatraczki już je kocham, a Veronica armena cudnie już dzisiaj rozkwitła ;:167 Ona przez te igiełki zamiast listków wygląda bardzo zwiewnie ;:196 ;:180 Dzisiaj przeszły u nas dwie burze włącznie z gradem wielkości grochu jednak nie narobiły szkód
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Florianie, złamię zasady i zamiast o prezentowanych roślinach- gatunkach,odmianach, ilościach -
skomplementuję Ciebie - " za całokształt" Pozdrawiam :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”