Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Pysia chyba na coś poluje ;:306 Mój Bąbel lubi polować na różne bąki, bawi się z nimi. Ale raz tak go coś użądliło ,że momentalnie pyszczek spuchł. Szybciutko dawałam wapno. Teraz juz ostrożnie sie bawi ale nadal poluje i biega z bakami ;:306
Mam świdośliwę i jestem z niej zadowolona, wcześ nie , ładnie kwitnie, ma dobre i smaczne owoce, jest super :;230 Pogwowiec jest wysoki, nawet jednego wyhodowałam na jednej nóżce. Wystarczy wybrać jeden mocny pęd a inne systematycznie wycinać . A tego przy ścianie prowadze na wysoki, zostawiam kilka środkowych pędów a odrosty wycinam i może urosnąć wysoko. Ale z czasem ten wysoki pęd się ogołaca i warto by odnowić , czyli od nowa to samo :wink: Cebule w trawie to dobry pomysł, czasem takie trawniki wiodać w mieście. Ja taki mam bo dosiałam trawę a cebulowe zostały, czesć zmarniała w wyniku robóot, ale moze coś tam zostało :wink: Ja faktycznie mam ogród na piętrze. jest to zdecydowanie najlepsze. To co mam na parterze i tak zajmuje mi za dużo czasu , no ale patrer też trzeba mieć :;230 , byle nie za dużo :) Miłego łykienu :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu nie wiem które masz namyśli :wink: to są dwa różne - pierwszy ma równo rozmieszone tej samej wielkości koraliki i listki skierowane w górę, a drugi ma czapeczkę i podstawę kwiatu większe niż środek i liski bardziej ułożone bardziej poziomo. Pysia spieszyła się do domu bo było wtedy chyba dość chłodno.

Lidziu dziękuję za podpowiedź, zawilec ładny ale szkoda byłoby cieszynianki która była w zeszłym roku przesadzana, ciasno się zrobiło i człowiek upycha już rośliny ;:173

Karolinko ona raczej nie poluje (wychodzi na ogół po posiłku). Trzmiel zamieszkał u mnie w miejscu przygotowanym na warzywa, w sumie nie wiem jak go z stamtąd wygonić. Lepiej za blisko nie podchodź do Bąbla gdy gania trzmiela bo możesz dostać niechcący żądłem, one są bardzo spokojne ale jak każde zwierzę w obronie własnej będzie się broniło. Dziękuję i spokojnego tygodnia :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Dzięki za życzenia miłej niedzieli i całego tygodnia ;:180
U Ciebie coraz bardziej kolorowo-przepiękny widok na ciekawych i ładnych ujęciach ;:138
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku dziękuję :) Miłego tygodnia ;:3

Fotorelacja z małym poślizgiem czasowym. Nie nadążam na bieżąco wstawiać zdjęć.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu niestety poślizg mamy wszędzie, bo ogród nas pochłania a po deszczu to już całkiem przepadniemy w nim :D
https://www.fotosik.pl/zdjecie/fbe8270dc19114e8 to ostatnio moje marzenie, ale podobno lubi wymarzać :wink:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chyba każdy ma teraz poślizg ;:108 ale różnice w "postępie" wiosny w różnych miejscach go niwelują, o ile nie jest zbyt duży ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu :) Amonagawa ma u mnie 2 zimy za sobą dopiero, nie rośnie w osłoniętym miejscu, w zeszłym roku miała maleńko kwiatów, rok wcześniej po zakupie wiosennym miała ich tyle co w tym roku. Iglaki - kilka różnych jałowców (Arnold, Suesica Aurea Nana x2 i Thuję Danica potraktował mróz dość lekko Jałowca Lime Glow dużego i rozrośniętego którego miałam od kilku lat załatwił na Amen, 2 perowskie też nie wytrzymały. Kilka roślin o których pisałam wcześniej że wymarzły: barbula, pięciornik, tamaryszek, źeleźniak jednak przetrwały :) Ja nie za bardzo mam czas (i zdrowie) na zajmowanie się pieleniem ;:131

Natalio :) Czasem warto wrócić do nieco starszych zdjęć nawet :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No no, tulipanki królują, cudne ;:138
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :)

Oto ostatni (China Town - viridiflora) i co roku kwitnący jako pierwszy irysek Little Shadow
Obrazek Obrazek

Gonią go następne
Obrazek Obrazek

Skalnica cienista i tiarella
Obrazek Obrazek

Azalia i złotlin Pleniflora
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, moja kolkwicja ma 4-5 m. Jak ją sadziłam miała luz, potem sie zrobiło ciasno i musiała sie przebijać do góry. Długo nie kwitła, ale jak zakwitła to na maksa :wink:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja przy Twojej to karzełek :)

Kolkwicja i Liliak Palibin
Obrazek Obrazek

Firletka i zakupy z wystawy w Słupsku (2 mięty - cytrynowa i mandarynkowa, szałwia ananasowa, tymianek i żurawina)
Obrazek Obrazek

Orliki
Obrazek Obrazek

Czosnki
Obrazek Obrazek

Krzewuszka cudowna i zawilec
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Panuje susza już nawet krzewy więdną, gdyby nie podlewanie i dalszy okres byłby bez opadu to by uschły.

Iryski
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Bodziszki
Obrazek Obrazek
Bodziszek i dereń którego wyprowadziłam na krzew na nóżce z ograniczoną koroną, rośnie wśród innych drobniejszych roślin
Obrazek Obrazek
Orlik i kwiat którego nazwy nie pomnę
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie niektóre róże już przekwitają ;:306 Ale za to Ty będziesz dłużej je miała :wink:
Domek na drzewie był budowany dla wnuków. Wnuki wyfrunęły z domku i służy teraz za ozdobę a wkrótce, mam nadzieję , za podporę dla kolejnych , wysokopiennych roślin ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mamy tu niezłą obsuwę, ale jak ma być inaczej jak rano jest obecnie 15 -16 stopni? Fajnie że chociaż ładnie rosną.

Dereniowi Siberica Variegata posłużyło pierwsze od kilku lat dość radykalne cięcie. Przywrotnik po około 2 latach zaczął "nabierać rumieńców" i lekko się rozsiał :)
Obrazek Obrazek

Fiołek i konwalia już przekwitły jednak szkoda by było gdyby się nie pojawiły w moim wątku.
Obrazek Obrazek

Złotlin Pleniflora i dąbrówka Chocolate Chip
Obrazek Obrazek

Lak i bodziszek
Obrazek Obrazek

Ten post zamykają dwa zielone zdjęcia: na pierwszym jest świerk Conica i modrzew, na drugim wierzba babilońska
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świerk z modrzewiem sie zlały, ale widzę je, są śliczne, takie delikatne, soczysta , jasna zieleń :) Wiosną kupiłam kilka podobnych , małych co maja b. wolno rosnąć :)
na zdjeciu pod Bąblem kwitnie jaśmin , jest taki pełny,śliczny ale tam za ciasno i nie może w całości pokazać swojej krasy :lol: Jak się sadzi małe krzewy to jeden obok drugiego bo człowiek n iecierpliwy już chce mieć wszystko zapełnione. A za kilka lat roślinki nie mieszczą się :? :wink:
A Kwiczoła to ja znam z Janosika a tu jeszcze i ptaszek ;:306 nawiasem mówiąc śliczny :) Oczywiście zartopwałam , mam nawet album z ptakami to zaglądam i wiem ,ze taki jest :wink:
Moje Arboretum
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”