Tak w skrócie. Kaktusy to dla mnie czarna magia, jeżeli chodzi o praktykę. Właśnie zaczynam przygodę z sucholubami. Teoretycznie wygląda to już trochę lepiej. Na kaktusy trafiłem zupełnie przypadkowo. W podobnych okolicznościach stałem się posiadaczem pojedynczych Lithops i Pleiospillos nelii, ale to one były strzałką w podchodach prowadząca na forum i ogólnie w kierunku cierni.
Kilka następstw nieszczęśliwych wypadków, trochę głupoty, dwie operacje i pół roku zwolnienia lekarskiego - to były wbrew pozorom dobre warunki do wielogodzinnego studiowania poszczególnych zagadnień na forum oraz w innych zakamarkach sieci. Choć było to niemal pewne od początku, przyszło samo z czasem. Teoria przestała wystarczać.
Żeby było romantyczniej na pierwszych randkach z kłujakami, posunąłem się nawet do pierwszego wyrzeczenia. Jako że moje zarobki są mało okazałe, zbudowanie jakiejkolwiek kolekcji zajęło by mi sporo czasu. Postanowiłem więc właśnie rzucić palenie, a zaoszczędzone pieniążki będę inwestował w kolejne ciernie. Postanowienie jest jeszcze gorące. Zobaczymy na ile uda się rozbudować kolekcję

Temat zakładam głównie dla siebie. Ma mnie motywować i służyć jako swego rodzaju elektroniczny kajecik, pozwalający porównać rośliny w kolejnych sezonach, czy też zauważyć ewentualny progres. Nie szukam przyjaciół na siłę, ani nie liczę na oklaski. Po prostu oglądając wasze wątki, stwierdzam że jeszcze bardzo długo nie będę miał czym wam zaimponować. O ile kiedykolwiek będę miał czym. Pierwsze wysiewy za mną, ale coś leniwe te wschody.
To na start kilka zdjęć, żebym od razu nie pokazał całego dobytku, bo nie będzie nic na później, a to początek sezonu przecież

Od tego się zaczęło..

Niżej kierunek jaki obieram
Gymnocalycium piltziorum LF 26

Gymnocalycium piltziorum JL 60

Gymnocalycium berchtii TOM 07-148/1

Gymnocalycium pseudomalacocarpus VJ 02

Gymnocalycium aff. kuehhasii Tom 09-497/1
Ten jakiś nieśmiały, było już polane, a nie wygląda na upojonego

Gymnocalycium guanchinense P 79a

Gymnocalycium rhodantherum STO 511

Gymnocalycium chiquitanum HTH 124

Gymnocalycium sp. San Pedro