Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Ewelinko w końcu dopisuję się do nowej części :wit tulipanowe łany wspaniałe ;:oj jak się nazywa ta brązowo-żółta piękność z ostatniego zdjęcia? Cudowa ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten duecik fioletowy z EE jest naparwdę udany ;:138 Gratulacje, efekt wspaniały! A jaki to jest ten fioletowy tulipanek? Bardzo ładny ma kolor, taki intensywny!
I na jakie obrzeże się zdecydowałaś? Ja bym nie nie doradzała podkładów kolejowych, to samo świństwo przepojone chemią ;:131 Deski są droższe, ale takie niekorowane i nieheblowane ładnie wyglądają w ogrodzie, po pociągnięciu pokostem też by posłużyły.
A na weekend majowy jakie macie plany? Wyjazdowe, wypoczynkowe czy ogrodowe szaleństwa? ;:oj
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Właśnie podlewa mi ogród ;:138 . Od kilku godzin pada równym, miarowym deszczem . Jestem bardzo zadowolona bo było już bardzo sucho. Musiałam nawet podlewać niektóre rośliny ,głównie róże. Na nich niestety pojawił się szkodnik - wredny skoczek :evil: i na jutro planowany jest oprysk . Nadal kwitną tulipany i do biało - fioletowego zestawiania dołączył różowy cukiereczek - Upstar . Jest przepięknie i szkoda, że to niedługo się skończy. Prawdę mówiąc nie przypuszczałam, że te wszystkie tulipany będą kwitły jednocześnie ;:oj . Poza tym powoli zaczynają kwitnąc pumilki, których mam mało ale zakochuję się coraz bardziej w tych maluchach. W najbliższym czasie planuję też zakupić kilka drzewek . Mam nadzieję, że znajdę w okolicy ładne sadzonki. Na liście zakupów jest - wiśnia piłkowana Kanzan, śliwa wiśniowa Pissardi, klon Crimson Sentry i jeszcze jakieś takie drzewo o kolorze jasnym w stylu klonu Odessanum . Poza tym koniecznie muszę posadzić świdośliwę i również będę szukała sadzonek.

Tulipan Menton.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lenko cięcia się nie boję ale jednak suche badyle przez jakiś czas będą brzydkie. Poza tym żal mi takiej ilości kwiecia bo już nic więcej w takiej ilości u mnie nie zakwitnie ;:131 .

Iwonko faktycznie tulipany o tej porze cieszą oczy a w większej grupie robią wrażenie.Oj, coś czuję, że tego roku moje kolana również trochę pocierpią . Nasza Cola nie ma w zwyczaju witania nas z zabawką w pyszczku ale jak widać każdy pies ma swoje przyzwyczajenia . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Tabla Dance.

Obrazek

Ewo z tym ogławianiem jakoś dam sobie radę, na szczęście to nie jest ciężka praca ;:224 . Murek z łupka brzmi ciekawie a u nas na razie temat jest zamknięty. Różnica terenu na pewno jest wyzwaniem ale może stanowić atut działki ;:108 . spóźnion e podziękowania Ci wysyłam ;:196 .

Marysiu nie przeszkadza mi Twoje skojarzenie :lol: . U mnie też w niektórych miejscach działki grasują nornice i oby nie zwęszyły tej tulipanowej rabaty . Nie wyobrażam sobie sadzić takiej ilości cebul do donic, o niee . Póki nie mam większych strat będę je sadziła jak do tej pory. Tobie również dziękuję za życzenia mimo, że po czasie ;:196 . Pozdrawiam i udanego piątku popołudnia życzę .

Obrazek

Obrazek

Małgosiu-PEPSI u mnie zakwitły już prawie wszystkie tulipany . Teraz to już tylko odliczać dni do tego jak przekwitną. Szkoda takiej ilości kwiecia ale zakwitną inne rośliny . Co prawda już nie w takiej ilości ale jednak ;:173 . Pozdrawiam :wit .

Basiu uzbierało się tego ;:224 . Jestem zadowolona z moich tegorocznych tulipanów chociaż część nie zakwitła. Fajnie gdyby tak za rok zakwitły równie obficie ale to się okaże. Na pewno jesienią dosadzę jeszcze Exoticów, o ile je kupię. Cudowne są ;:167 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko każdy ma swój ulubiony zestaw kolorystyczny a dla mnie to zawsze fioletowy - biały i różowy :tan . Widać dusza romantyczki we mnie drzemie . Dziękuję ;:196 . Mimo, że mocno po czasie, tydzień był udany . Tobie udanego popołudnia życzę :wit .

Stasiu bardzo dziękuję za tyle pochwał ;:196 . Cola to urocza psina chociaż potrafi jeszcze nabroić. Co do mojej jabłonki to rośnie u nas już 3 albo i 4 rok ( nie pamiętam ). Myślę, że to nie jest jednak wina nornic, Drzewko nie rusza się i widać, że mocno jest zakorzenione. Może ona po prostu przymarzła i puszcza liście z żywego ?? No sama nie wiem bo kolor ma taki jaki powinna mieć. Na pewno jej jeszcze nie wykopię tylko będę obserwowała. Namęczyłam się sporo przy sadzeniu cebul ale nie żałuję ani chwili . Bardzo dziękuję za życzenia i wzajemnie -życzę dużo sił i zdrowia a także słońca .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Słuchaj a mam pytanie? po tulipanach co Ci tam wyrasta później?? :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Tulipanowy dywanik z fioletowy przetykany białymi tulipanami, zapiera dech w piersiach ;:167 ;:215
ale zaszalałaś z tymi cebulkowymi kwiatami, chyba najęłaś sadzarkę albo kombajn :;230
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza mi też szkoda, że ten tulipanowy widok zaraz się skończy ale tak jak piszesz potem zakwitną inne rośliny, choć już nie w takiej ilości . U mnie gdzieś zaplątały się tulipany Claudia i też będę musiała je wykopać i przesadzić . Na szczęście to tylko kilka cebul więc dam radę . Dziękuję i pozdrawiam :wit .

Mariuszu bardzo mi przykro, że Twoje tulipany pogniły :( . U mnie też kilka sztuk pogniło ale na szczęście to gubi się w tłumie :wink: . Planów mamy mnóstwo ale bardzo szybko się zmieniają ;:306 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Soniu no jasne, że nie żałuję bólu podczas sadzenia ;:224 . Tego roku migdałek dał popis kwitnienia. W zeszłym roku niestety przymarzł w fazie poł-otwartych kwiatów więc pewnie chciał się odwdzięczyć . U mnie dzisiaj pada ;:138 . Pozdrawiam :wit .

Moniko tulipany w dużej ilości robią wrażenie, tak samo jak szafirki czy inne cebulowe. Teraz już tylko tak będę sadziła te rośliny . Migdałek piękny chociaż już przekwitł ;:131 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu-clem a niech tam nasi sąsiedzi myślą o nas co chcą :;230 i tak nas nie zrozumieją . Te ciemne tulipany to Purple Prince i Purple Pion- te drugie są pełne a kolor mają identyczny. Jestem bardzo ciekawa jak poradzą sobie w przyszłym roku . Mam nadzieję, że szafirki za rok bardziej się rozrosną i stworzą fajną rzeczkę. Pozdrawiam :wit .

Dominiko dziękuję ;:196 . Faktycznie ,warto było poświęcić kilka jesiennych dni na sadzenie. Ciekawa jestem jak za rok będą kwitły. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olu dziękuję ;:196 . Jakoś dało radę upchać a nawet zmieściłoby się dużo więcej . Jednak musiałam zostawić coś na kolejne lata . Faktycznie ,dziur po tulipanach boję się najbardziej bo na tej rabacie będzie to wyglądało słabo ;:222 . Pozdrawiam :wit .

Ewo-ewka36jj nie zrywam tulipanów do wazonu bo jakoś mi ich żal . Ja też bardzo lubię to zestawienie kolorystyczne nie tylko u tulipanów ale ogólnie u innych roślin. Dziękuję i pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natalio witaj ;:196 . Ten ostatni tulipan to tulipan botaniczny Tarda w fazie wieczornej, kiedy zamyka kwiaty :wit .

Agnieszko dzięki ;:196 . Fioletowe tulipany to Purple Pion i Purple Prince. Mają identyczny kolor ale wypełnienie kwiatu jest inne. Odnośnie obrzeża do skarpy to póki co temat umarł. Ja właśnie z powodu tej toksyczności nie chcę używać podkładów. Na pewno w odpowiednim momencie wynegocjuję coś innego . Planów na długi weekend jako takich nie mamy ale na pewno będzie wszystko - tzn i wyjazd i odpoczynek i ogród . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lenko na tej rabacie z Exoticami mam żurawkową obwódkę, za nią turzyca ptasie łapki z jeżówką Green Jewel na przemian , potem trawa Red baron a z tyłu hortensje bukietowe i trawy Graccilimus.

Wandziu miałam ochotę zaszaleć cebulowo i udało się. Sadzenie wbrew pozorom nie było takie ciężkie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko u Ciebie już kwitną irysy, floksy i inne ;:oj
Jedne przekwitają, drugie zakwitają, więc nie ma pustych miejsc.
Dobrze to rozplanowałaś.
Chyba też poświęce kilka jesiennych dni na sadzenie tulipanów ;:108 ;:172
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Coraz to piękniej u Ciebie, Ewelinko! ;:138 ;:138
Tyle kolorów, kształtów, kompozycji... ;:63 ;:63 ;:63 Kolorowy zawrót głowy, aż miło popatrzeć. ;:215
:wit ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu trochę pustych miejsc się znajdzie więc chyba aż tak dobrze nie jest ;:224 . Martwi mnie rabata z czosnkami bo tam to w ogóle liście się nie pochowają ;:131 . No nic, będzie co będzie ;:224 . Narzekać w każdym razie nie będę bo z roku na rok jest coraz lepiej. Wierzę, że nadejdzie taki moment, że będę zadowolona w pełni ;:131 .

Lucynko dziękuję ;:196 . Z roku na rok jest coraz lepiej- to fakt ;:108 . Do pełnego zadowolenia brakuje mi jeszcze kilku lat ale wierzę, że doczekam się :;230 .

PS - zapomniałam dodać, że widać pąki na różach ;:17 ;:17 ;:138 ;:138 .
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Ewelino ;:138 piękne rabaty z tulipanami,dla tych widoków warto się poświecić jesienią.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Fajnie ci z tym deszczem... U mnie zrobiło zaledwie prysznic roślinkom i tyle :?
Widzę, że nie tylko mnie urzekło połączenie biało - fioletowe :D Nazwy sobie zapisałam, może coś uda mi się upolować jesienią :wink:
Iryski u mnie dopiero zaczynają, a u ciebie już w pełnej krasie ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko sąsiedzi chyba zielenieją z zazdrości, jak widzą tak cudnie kwitnący ogród. :wink: Drzewa ładne wybrałaś. Niestet Cromson Sentry u mnie łapie mączniaka, a w tym roku wyjątkowo słabo odbija. Czosnkom pościnasz liśie i już będzie ładnie. ;:108 U mnie zmyło kurz i już po deszczu. ;:222
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

U Ciebie jeszcze się pysznią tulipany. Masz wymarzony ogród do takich rzek- sporo obwódek i przestrzeń. Bardzo to u Ciebie pięknie wygląda! ;:oj ;:108
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

To fajne połączenie z tą rabatą :D ja teraz jestem na etapie poszukiwania fajnych traw, a powiedz u Ciebie trawy już wychodzą??
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Właśnie czekam aż ogórkowa skończy się robić :;230 a potem lecę z opryskiwaczem bo te paskudy mszyce i skoczki opanowały prawie wszystkie róże :evil: . Jak już wczoraj wspomniałam niektóre róże mają pączki ;:138 . Jak tylko zrobię zdjęcia to dodam je na pewno . Jak na takie mocne cięcie całkiem ładnie sobie radzą .

Marylo witam Cię w moich skromnych progach ;:196 . Faktycznie warto było pomęczyć się jesienią dla takich widoków . Sąsiadce chyba też się podoba :;230 . Pozdrawiam :wit .

Małgosiu jak się okazało deszcz wcale mocno nie namoczył gleby ale jednak lepsze to niż nic . Irysków mam malutko i młode kępy ale na pewno jeszcze dokupię bo to piękne maluchy. Podobaj mi się bardziej niż te wysokie bo mają niższe liście i można je upychać między bylinami ;:131 .

Soniu przyznam, że z tymi sąsiadami masz rację ;:108 . Nikt w okolicy nie ma tylu tulipanów więc podziwiają ;:224 . Może to trochę nieskromnie napisane ale taka jest prawda :oops: . Na jakim stanowisku masz tego klona ,że Ci tak choruje ?? Czy to jest do opanowania czy nie bardzo ?? U mnie byłby w półcieniu i nie wiem czy sobie poradzi skoro ma skłonność do tej choroby. Jeszcze muszę to przemyśleć ale kupię go na pewno tylko może miejsce znajdę bardziej słoneczne. U mnie trochę popadało, ziemia z wierzchu jest mokra ale pod spodem dalej sucho . W każdym razie lepszy taki deszcz niż żaden ;:108 . Pozdrawiam .

Moniko jeszcze chwilkę i tulipany będą wspomnieniem, szkoda mi bardzo bo potem będzie mniej kolorowo ;:131 . No ale nie ma tego złego, niedługo na arenę wkroczą czosnki a ich główek też sporo jest w ogrodzie . Dziękuję ;:196 . Dobrego dnia :wit .

Lenko fajne trawy to na pewno miskanty tyle, że one wielkie są . Tych mniejszych mam malutko i raczej są to zeszłoroczne nabytki . Nie mogę jeszcze ocenić ;:185 . Na pewno polecam też trzcinniki bo bardzo szybko startują. Pewnie, że moje trawy już wychodzą, powiem więcej szaleją bo trzcinniki mają już dobre pół metra a miskanty ze 30 cm ;:215 . Turzyca ptasie łapki jest mikra ale sadziłam ją jesienią a Rad baron wychodzi ale chyba zimą lekko podmarzł bo jakieś takie rzadkie te kępki. Miejmy nadzieję, że ładnie przyrośnie . Pozdrawiam :wit .

A propos róż - czy wiecie, że w Floribun... mają strefę niskich cen :;230 ?? Właśnie się dowiedziałam . Może jeszcze się na coś załapię ;:224 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”