Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Zaro miód i balsam Twe słowa, choć zasługi mej tylko połowa :;230 Bywaj jak najczęściej, nic tak nie pobudza do działania jak dobre słowo innych ;:108

Do ziemniaczków podchodziłam dwa razy, pierwsze skiepściłam na własne życzenie, ale jak tylko zrobiło się znośnie wsadziłam podkiełkowane sadzeniaki w skrzynkę, i normalnie wystrzeliły w górę. Miały być do zbioru na Zimną Zośkę, by zwolnić miejsce dla Batatów, ale Bataty też mi sprawiły psikusa, i mam tylko w zasadzie kilka malutkich sadzonek, które już posadziłam obok w skrzynkach nie licząc raczej na zbiory, tylko na podtrzymanie.
ObrazekObrazek
Nie ma skąd brać sadzeniaków, bynajmniej ja nie mam źródła, więc chcę chociaż zachować zielone na ewentualne rozmnożenie.

Trochę poukładałam, ruszyć się nie idzie na tym tarasie tyle wszystkiego
Obrazek

Obrazek
Koniec z rozsadami, reszta wszystko w "grunt".

Kochani, jak zniechęcić kota do wchodzenia na taras. Wcześniej stawiałam duży rozmaryn na drodze i jakoś rezygnował. Rozmarynu już na tarasie nie ma, był za wielki i trochę podmarzł więc poszedł na dwór, a kocisko zaczęło składać mi regularne wizyty i to w bardzo określonym celu :evil:
Gdyby nie to, nie przeszkadzał by mi, bo jest bardzo ostrożny i nawet kubeczka nie przewróci, ale nie może robić sobie toalety w skrzyniach z sałatami :roll:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Pytasz,a dobrze wiesz co 'tłum' Ci odpowie ;)
cokolwiek zrobisz to jest to PERFEKTO!
Dobrze ktoś napisał - łyżkę byś posadziła,a warzywa by wyrosły na cały gar zupy,jeszcze by było czym jeśc ;;D

Ciekawy eksperyment z tymi ziemniaczkami.
A bataty skąd wzięłaś? Pr?bowałam parę razy skiełkować kupne ale one chyba czymś smarowane,bo zgniją a nie puszczą nic.
Tak btw przypomniałaś mi,,że mam imbir w pojemniku w kuchni i o nim zapomniałam. Pewno już jest w stanie rozkładu...
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Mam pytanie, czy hodowałaś może melony w pojemnikach? Jeśli tak, to czy efekt był warty zabawy? :)
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Tak, miałam melony. Melba. Nie przyłożyłam się wtedy do tematu, dostały 20l donicę, za mało jedzenia, ogólnie zaniedbałam je i zebrałam raczej śliwki a nie melony :;230 Jedyne co mogę powiedzieć to, że wiązały owoce bez problemu, nie chorowały, tylko plon raczej mikry. 2 owoce o wielkości piłki do tenisa. W tym roku będę mieć melony na zalesiu, liczę na lepsze rezultaty. Widziałaś moje arbuzy balkonowe?http://balkonowywarzywnik.pl/balkonowe-arbuzy/
Moim zdaniem to jednak warzywa nie na warunki balkonowe, to znaczy nie w przypadku takiego cudaśnika jak u mnie. Może gdyby podejść do tego pragmatycznie, dać jedną skrzynię tylko pod melona, lub kawona, dokarmiać go regularnie, ubliczając dokładnie potrzebne mu dawki wszystkiego.... a ja tu cyklantera, tam groszek, obok sałaty i kwiaty ;:224 a na to wszystko cztery arbuzy, nie dziwota, że nie chciały rosnąć. Cud w zasadzie że miały jakieś owoce, do tego jadalne. Mam rozsadę melona już zrobioną:
Melba
Pticze Mołoko
Pticze Mołoko x Sweet Passion
Sierjożkina Ljubow
i jakieś francuskie nie pamiętam nazw
Zobaczę który tam jest najmniejszy i posadzę w donicę taką 40l, została mi po rozmarynie, będzie akurat. W zasadzie planowałam dać w nią dynię, albo kawona, bo dostałam jakiegoś o pestkach jak od jabłek i o dziwo wykiełkował.

A właśnie nie zapisałam sobie od kogo, dziewczyny, która przysłała mi arbuza miniaturowego? To są nasionka ze sklepowego owoca dłubane? Wiadomo może coś o jego pochodzeniu? Nie wiem czy traktować go bardziej jak egzotyka, czy jak inne arbuzy.

Maju bataty były sklepowe. Faktycznie, one są spryskiwane specyfikiem hamującym kiełkowanie, ale można jednak doczekać się pędów, choć bywa trudno. Dlatego właśnie chcę podtrzymać przy życiu sadzonki. Jest taka mnogość odmian, nawet znalazłam polskiego producenta sadzonek, ale w starym czasopiśmie i okazało się, że zarzucił uprawę ;:131 żal. Ze Stanów nie idzie tego ściągnąć.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Zaczyna się robić pięknie i Ciebie na tarasie Aniu :)

Na koty nie ma mocnych chyba, mogą robić gdzie chcą, ale i tak zawsze wybiorą grządkę z warzywami, szczególnie tę zaściółkowaną. Ale żeby na taras się pakowały. Twoje te koty przynajmniej czy sąsiada? ;:oj
Ewentualnie posadź im pod oknem kocimiętkę, tam się zatrzymają.
Iza
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Kot w zasadzie teściowej. Nie wiem co mu odbiło, całą zimę na taras nie wchodził, mysz mi w skrzyni mieszkała, a teraz kuwetę sobie robi ze skrzynki :roll:
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Może ta myszka go przywabiła. U nas jak myszko na taras zawitały, to i kotów pełno się obcych zrobiło :)
Iza
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

aha... to trzeba było w zimie po tarasie patrolować, teraz już mysiora dawno nie ma. Ech, no trudno, jakoś go zniechęcę.
Sytuacja z pomidorami chyba opanowana. Nie widzę żadnych kolejnych plam, teraz już czujnie nawadniam, i oglądam dokładnie liście na wszelkie okoliczności. Wszystkie podlałam bioseptem. Jeszcze dostaną Fitodoktora za jakiś czas i algi. Mam nadzieję, że to je wzmocni.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Dzięki za wskazówki dotyczące wiatru w uprawie fasoli. Chyba już wiem gdzie je postawię... Dziś zakupiłam Blauhilde- ponoć smaczna i ładna, a ja cenię takie połączenie, bo kwiaty są u mnie wypierane przez warzywa, więc niech te drugie choć ładnie wyglądają. Często nawet ich nie zjadam, bo mi żal psuć kompozycję :wink:
Będę donosić jak się ta tyczna sprawuje.
Karłowe udały się super, w tym roku na pewno będą w większej ilości.
Piękny ten malabar, wygląda prawie jak mój scindapsus... :wink:
Moje malabary nadal nie chcą wyleźć z ziemi, a chyba już ponad dwa tygodnie minęły jak je wsadziłam. Może nic z nich już nie będzie? :?
W akcie desperacji zakupiłam dziś sadzonkę cukini i pomidorka Beta. Teraz się głowię co ja z nimi zrobię w nocy, jak będzie zimno... ;:219
Na koty są podobno jakieś środki odstraszające w sprayu, ale czy skuteczne nie wiem. Nie próbowałam...
Może narzucić jakąś siatkę (taką na ptaki) na skrzynkę z roślinami?
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Też Blauhilde zasiałam w tym roku, ale w gruncie ma rosnąć. Zdaje się, że ona do 3 metrów rośnie :)
Iza
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Aniu - spróbuj posypać mielonym pieprzem obok i brzeg donicy, czasami pomaga /do pierwszego deszczu/, a chyba na roślinki nie zaszkodzi.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to zartów z kotem nie ma. Też o pieprzu słyszałam.

Chyba wcześniej nie napisałam, że cieszyłam się jak dziecko na myśl o zdjeciach Twojego balkonu wiosną i latem :D Już jest tak jak lubię najbardziej, czyli różnorodnie i zielono :D Trzymam kciuki za ekspetymenty i sprawdzone uprawy ;:108
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeszcze pisze:Też Blauhilde zasiałam w tym roku, ale w gruncie ma rosnąć. Zdaje się, że ona do 3 metrów rośnie :)
I właśnie o to chodzi! :-) Mam mało podłogi, a dużo nieba :wink:
Cały czas kombinuję jakby tu uprawy w pionie prowadzić.
Kilka patentów już mam. :)
Tylko odpowiednie tyczki dla tej fasolki muszę sobie sprawić...
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Skoanna dzięki za opinie o melonach. Kupiłam nasiona Malaga F1. Chcę posadzić je do skrzynek (ok. 60l), bo nie będę miała miejsca ani na polu, a w tunelu posadzę tylko 1 sadzonkę. Mam pomysł, żeby wyłożyć obornikiem dno skrzynki + ziemia ogrodowa zmieszana ze zwykłą z pola + czarna tkanina na górę, żeby trzymała wilgoć i podkręcała temperaturę w skrzyni. Skoro mówisz, że generalnie nie było z Twoimi melonami problemów (z wyjątkiem za małych owoców) to myślę, że w tych warunkach, jakie im zafunduję mam szansę na powodzenie :)

vivien333, miałam Blauhilde w tamtym roku. Po ugotowaniu fasolka jest kompletnie zielona, całkiem wytraca się fioletowy barwnik. Plon był w miarę obfity, ale jakoś w tym roku nie chcę mi się z nią bawić, bo trzeba hodować je na palikach.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Efkakam, mnie tam zielona barwa po ugotowaniu nie przeszkadza. Za to interesuje mnie ten ciemny kolorek na roślinie, podobno wygląda dekoracyjnie. No i właśnie te paliki mnie kręcą, muszę spróbować, czy da się uzyskać dużo rośliny na małej powierzchni "podłogi" :wink: Obfity plon też nie do pogardzenia... :)
Pozdrawiam,Vivien333
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”