Orszulka pisze:Imponujący wzrost mają i kwitnienie. Zdradź co stosujesz jako nawóz? Bo chyba czymś je zasilasz w sezonie

Tak. Stosuję nawóz przeznaczony do kaktusów i sukulentów ale sukcesu we wzroście moich kaktusów doszukiwałbym raczej w dłuższym okresie wegetacyjnym a także w samych gatunkach jakie posiadam

Te wolno rosnące nadal jakby stały w miejscu
Ważne też jest abyś dawała odpowiednio dużo miejsca dla wzrostu. Częste przesadzanie do odpowiednich doniczek plus świeża ziemia także znacznie poprawia ich wzrost
-- EDIT--
Skoro jesteśmy już przy temacie wzrostu to pokażę Wam kaktusa z historią i super wzroście
W 2015 roku kupiłem kaktusy w zamkniętym plastikowym opakowaniu. Pakowane po trzy sztuki. Jeden z tych kaktusów był już wyschnięty ale kupiłem bo na innym bardzo mi zależało.

doniczka 5,5cm 03.2015
Gdy przyjrzałem mu się bliżej to znalazłem 4 jeszcze żywe, bez korzonków, odnóżki. Od razu postanowiłem, że skoro mają tak mocną chęć do życia to im pomogę

doniczka 5,5cm 03.2015
Niestety przyjęły się tylko dwie z czego jedna później też nie dała rady. I w ten oto sposób udało mi się uratować jedną z czterech
Oto ona

doniczka 7cm 04. 2018
To będzie jedna z moich tegorocznych debiutów

Bo już zauważyłem na niej pąki kwiatowe