Wiem, że mój senecio wygląda opłakanie... Ale da się go jeszcze jakoś uratować?

Twój senecio to stapeliformis, też mamy takiego, tylko znacznie większego. Prawda, trzeba go przesadzić do doniczkiz podstawka, chociaż mój rośnie w donicy , do której co jaskis czas dolewamy wodę i jeszcze rzadziej odżywkę.PrzemyslawDl pisze:Witam wszystkich. Mój Senecio posadzony w listopadzie zeszłego roku ruszył ostro w górę. Generalnie roślina rwie się do okna. Gdy przestawić ona sama skieruje się w stronę okna. Dwa pędy idą jednak w bok. Czy to normalne? Używa się podpórek? Roślina nie ma siły rosnąć w górę ? Zamierzam założyć kolekcje sukulentów i dopiero uczę się. Senecio posadziłem w popularnej mieszance do kaktusów. Ze swej strony dosypałem lawy wulkanicznej. W zimie starałem się nie podlewać. Mam wrażenie, że wody było zbyt dużo i sukulenty owszem rosną, ale wydłużyły się co ostatecznie im na dobre nie wyjdzie.[/url]

starzec urósł dość wysoki
 starzec urósł dość wysoki  na początku się cieszyłam, że rośnie jak na drożdżach.. niestety gałązki zaczęły być już wiotkie od wysokości. Teraz już wiem, że należy je obciąć, a resztę ukorzenić. Tylko czy konieczne jest czekanie aż do wiosny czy mogę to zrobić teraz? Nie mam niestety chłodnego i jasnego pomieszczenia do przezimowania i uspania i obawiam się, że na wiosnę to mnie przerośnie
  na początku się cieszyłam, że rośnie jak na drożdżach.. niestety gałązki zaczęły być już wiotkie od wysokości. Teraz już wiem, że należy je obciąć, a resztę ukorzenić. Tylko czy konieczne jest czekanie aż do wiosny czy mogę to zrobić teraz? Nie mam niestety chłodnego i jasnego pomieszczenia do przezimowania i uspania i obawiam się, że na wiosnę to mnie przerośnie   

podłoże również ma bardzo nieodpowiednie co już mnie martwi..
  podłoże również ma bardzo nieodpowiednie co już mnie martwi..  

prędzej jakieś pomieszczenie
  prędzej jakieś pomieszczenie 
   czy temperatura musi być tam stale niska? Naprawdę chce zapewnić odpowiednie warunki choćby nie wiem co. Mam ogromny sentyment do tej rośliny. W takim razie co z tym przycięciem i przesadzeniem? Czekać do wiosny?
 czy temperatura musi być tam stale niska? Naprawdę chce zapewnić odpowiednie warunki choćby nie wiem co. Mam ogromny sentyment do tej rośliny. W takim razie co z tym przycięciem i przesadzeniem? Czekać do wiosny? 
 zastosowałam się do rad osoby, która mi to dała zaslyszanych od Pani z kwiaciarni.
  zastosowałam się do rad osoby, która mi to dała zaslyszanych od Pani z kwiaciarni.   teraz chce to zmienić
  teraz chce to zmienić  

w takim razie jutro gnam po podłoze i doniczke. Z przycinaniem czekać do wiosny? Na jakiej wysokości najlepiej ciąć?
  w takim razie jutro gnam po podłoze i doniczke. Z przycinaniem czekać do wiosny? Na jakiej wysokości najlepiej ciąć?  reszta to totalna nowość dla mnie. Od tygodnia mam dracene oraz fikusa i też muszę siąść i się o nich dowiedzieć jak najwięcej
 reszta to totalna nowość dla mnie. Od tygodnia mam dracene oraz fikusa i też muszę siąść i się o nich dowiedzieć jak najwięcej