Witajcie.
Czuję że dopada mnie jakieś zniechęcenie ogrodowe. Przyczyną tego jest głównie susza, która nawiedziłam mój region. Czytam w wątkach że prawie wszędzie popadało a u mnie dalej ani kropli

Chwasty słabo rosną, ale te co są, to ciężko wyrwać - korzenie zostają w ziemi. Nie da się popielić, spulchnić ziemi pod roślinami, czy przygotować grządki pod dalsze wysiewy warzyw.
Poza tym dobijają mnie krety.

Tak kopią jak jeszcze nigdy. Czy znacie jakieś trutki na nie, bo straszydła nie działają. Próbowałam już z brzęczkiem, sierścią psa i karbidem. Podkopują mi róże, tulipany, lilie, i inne byliny. Kopią w warzywniku
Trzeci powód, który niesamowicie mnie denerwuje to mniszek. Na trawniku mam go tysiące, cały się żółci i jest go chyba więcej niż samej trawy
Mariusz, tą beczkę (dzban kamionkowy), mam już wiele lat. Nie ma żadnego przeznaczenia, poza funkcją ozdobną. Sam w sobie jest tak ładny, że nie chcę go już niczym ozdabiać.
Bozenko, podobno nie ma czego żałować. Ja tam wolę za kasę wydają na dojazd i bilet, kupić sobie coś u nas na ryneczku.
Seba, jak już wcześniej pisałam Mariuszowi, beczka stoi tam wyłącznie w celu dekoracyjnym
Też lubię takie 'graty' i mam tego trochę.
Z tego co pamiętam, to judaszowiec ze dwa, trzy lata był taki mały a potem jak ruszył to momentalnie urósł w spore drzewo. Teraz muszę go podcinać, bo rośnie w takim miejscu, gdzie mam przejście.
Szklarnię też dobrze widzisz
Alu, powiem Ci ze nie wiem z tym zapachem, ale nie wyczuwam, więc chyba ma słabszy.
Tulipany sadzę między różami i gdy przekwitną, to maskują je coraz większe róże. Innego, lepszego sposobu nie znam.
Moni, dzban stoi pod gruszą

Niestety jest bardzo stara (około 70 lat) i schorowana i ważą się jej losy.
Taki naturalny, wiejski styl jest chyba najbliższy mojej duszy
Małgoś, tulipany Ballerina pachną bajecznie, cytrusowo, mocno ale nie drażliwie. Warto posadzić i przekonać się na ... własnym nosie
Kwitnie wiśnia Kanzan
oraz Amo - coś tam (nie potrafię zapamiętać tej nazwy
Serduszka Valentine - jedyna ocalała. Pozostałe wykańcza kret
Lilak
Epimedia
Jeszcze raz judaszowiec zanim przekwitnie. Jest teraz w pełni kwitnienia, niczym w różowej pianie
Pierwszy powojnik
Czy to możliwe, że wysiał mi się powojnik ? Dokładnie Omoshiro
Mogę liczyć na kwiaty jak roślina mateczna, czy będą jakieś 'wybrakowane"