Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
Częstym, sposobem rozmnażania piwonii drzewiastej jest szczepienie  w klin na korzeniach piwonii chińskiej lub lekarskiej, najlepiej na początku września lub w okresie zimy. Rośliny po zaszczepieniu sadzi się do doniczek dość głęboko, tak, aby miejsce szczepienia znajdowało się pod ziemią i ustawia w jasnej i chłodnej piwnicy lub dołuje w inspekcie.
Może warto spróbować ten zabieg wykonać wiosną ?

Może warto spróbować ten zabieg wykonać wiosną ?
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja w ubiegłym roku, późno kupiłam Bartzellę i Buckeye belle i  kilka innych ale o te najbardziej się bałam więc posadziłam w donice i stały całą zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu. Co prawda nawet tam mrozy je dopadły ale nic się nie stało. Wszystkie pokazują kły, te co posadzone do ziemi również więc może niepotrzebnie się obawiałam ale u mnie długo leżał śnieg.

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"

"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- 
				Parrocja
- 200p 
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Władku, myślałam, że może jakiś sposób na  a skróty istnieje.

- mamiroma4
- 500p 
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
Co jest z moją piwonią?
Mam jedną piwonię ..w tym roku (teraz) wychodzi ślicznie z ziemi, ale od trzech lat to samo..  czyli na wysokość zawsze tak samo i nie zakwita. Jej historia to wykopanie z ziemią miesiącu czerwcu... czy tu nie leży problem? Słyszałem ,że tylko w sierpniu należy przesadzać piwonie?
  czyli na wysokość zawsze tak samo i nie zakwita. Jej historia to wykopanie z ziemią miesiącu czerwcu... czy tu nie leży problem? Słyszałem ,że tylko w sierpniu należy przesadzać piwonie?  

czyli na wysokość zawsze tak samo i nie zakwita. Jej historia to wykopanie z ziemią miesiącu czerwcu... czy tu nie leży problem? Słyszałem ,że tylko w sierpniu należy przesadzać piwonie?
- mamiroma4
- 500p 
No raczej nie  bo razem z dużym kawałkiem ziemi sadzona była. Słyszałem od działkowiczki, że jak piwonię przesadzę w innym miesiącu niż sierpień nawet po 4 latach dopiero zakwitnie i chyba się proroctwo sprawdza. Więc jest szansa w tym roku   

dam znać.
 dam znać.

dam znać.
 dam znać.- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Romek może rośnie w glebie która ma dużo kwasu. Podsyp jej dolomitu, albo chociaż podsyp skorupkami jajek (ja czasem wbijam jajko blisko korzenia). Prawdą jest że piwonia jest złośliwa i nie lubi jak się przy niej majstruje w innym miesiącu niż sierpień, ale jeśli przesadziłeś z bryłą ziemi to nie powinna nawet zauważyć że została przesadzona. Ja tak zrobiłam i kwitnie przez cały czas. Daj jej trochę jedzonka i zwróć uwagę na pH gleby.

Pozdrawiam Ela

- mamiroma4
- 500p 
Bardzo dziękuję Elu za cenne informacje i zastosuję skorupki bo jajek u Nas idzie jak kostki lodu w barze   

- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Przy okazji podsyp Ciemiernikom skorupek. Jeśli masz je w ogrodzie. Też będą zadowolone. 

Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści

Spis treści
- mars79
- 10p - Początkujący 
- Od: 25 cze 2015, o 17:58
Ja przesadzałem dwa lata temu na początku kwietnia 6 sztuk. W zeszłym roku jedna miała kwiat a w tym z tego co widzę wszystkie sześć w pąkach, więc bzdura z tym sierpniem.

- majalis2013
- 500p 
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piwonie przesadzam w róznych terminach i nie szkodziłoim to. Za to dzielenie w sierpniu.

Agata

- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Mars79 nie używaj słów "typu bzdura", bo to jest podważanie doświadczenia innych. U Ciebie nie kwitły rok, a u innych czasem nie kwitną po kilka lat

Pozdrawiam Ela

- mamiroma4
- 500p 
Dokładnie   coś w tym jest, bo wykopałem z całą ziemią posadziłem i od 4 lat zero kwiatów..... Podziwiam u sąsiadów ,ale jakoś nie zauważyłem jakiegoś starannego dbania o ten kwiat a im rośnie i kwitnie.
  coś w tym jest, bo wykopałem z całą ziemią posadziłem i od 4 lat zero kwiatów..... Podziwiam u sąsiadów ,ale jakoś nie zauważyłem jakiegoś starannego dbania o ten kwiat a im rośnie i kwitnie.

coś w tym jest, bo wykopałem z całą ziemią posadziłem i od 4 lat zero kwiatów..... Podziwiam u sąsiadów ,ale jakoś nie zauważyłem jakiegoś starannego dbania o ten kwiat a im rośnie i kwitnie.
  coś w tym jest, bo wykopałem z całą ziemią posadziłem i od 4 lat zero kwiatów..... Podziwiam u sąsiadów ,ale jakoś nie zauważyłem jakiegoś starannego dbania o ten kwiat a im rośnie i kwitnie.- wiridiana
- 500p 
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Może za głęboko posadziłeś? A może się obraziła ;)

- mamiroma4
- 500p 
W tym sezonie rośnie jak na drożdżach ... zobaczymy za jakiś czas.Jeżeli zakwitnie   fatum sierpniowego przesadzania uważam za prawdziwy.
  fatum sierpniowego przesadzania uważam za prawdziwy.