Makrofotografia - cz.1
Grzesiu, złamałam sięgrigori24 pisze:Gabrysiu dawaj po to jest ten temat żeby wyciągać wnioski i się uczyć od lepszych![]()
![]()
![]()
.

Oceńcie, proszę te zdjęcia. Czego jest za dużó , czego za mało. Tylko bez ściemy :P
A co powiecie o założeniu watku foto dla blondynek, lajkoników. Gdzie ludzkim językiem! opiszecie jakie parametry za co odpowiadają, na jakie ustawienia w aparacie należy zwrócić szczególna uwagę przy pstrykaniu np zle oswietlonego obiektu, bardzo jasnego, iskrzącego itd. Wiem, że dla niektórych z Was sa to bzdety ale myślę,że jest tu troche osób, które chętnie przejda z auto na manual. Myślę szczególnie o włascicielach kompaktów i aparatów z niższej półki

Gabrysiu po to jest ten temat aby przedstawiać fotki makro i oczywiście podyskutować , doradzić i w końcu czegoś się nauczyć.

Gabrysiu robal wyszedł całkiem dobrze !

Reszta tak szczerze kiepsko coś z z ostrością nie tak.
Ostatnie zdjęcie beznadziejne robione chyba pod światło . W tym wypadku musisz starać się oszukać aparat.
Gabrysiu czym pstrykasz?
Gabi ale nacieszyłem oko BRAWO ! Dawaj więcej .

Gabrysiu robal wyszedł całkiem dobrze !

Reszta tak szczerze kiepsko coś z z ostrością nie tak.
Ostatnie zdjęcie beznadziejne robione chyba pod światło . W tym wypadku musisz starać się oszukać aparat.
Gabrysiu czym pstrykasz?
Gabi ale nacieszyłem oko BRAWO ! Dawaj więcej .

O, to mi sie podoba :P jest delikatnie ale bez ściemy
A rojnik tez jest be?
a te?

czym fotkuję? jakis czas temu przypadkowo, mając mało kaski kodak DX7630, no dobra, dobra ,już dość śmiechu
Początkowo cieszyły mnie te zdjęcia, ale teraz już mniej. pewnie, że moge popracowac nad nimi w jakims poprawiaczu, będzie ostrość, kontrast itd. Ale ja chcę beż dodatkowych retuszy robic względnie fajne zdjęcia i to tym aparatem :P

a te?

czym fotkuję? jakis czas temu przypadkowo, mając mało kaski kodak DX7630, no dobra, dobra ,już dość śmiechu

Gabrysiu właśnie oto chodzi w tym sporcie żeby robić dobre zdjęcia bez poprawiania ostrzenia w programach.
Pytasz czy rojnik jest be be tak źle ustawiona ostrość tak samo przy zdjęciu pszczoły ostrość ustawiona jest na kwiatek zauważyłaś?Pszczoła nie jest ostra a powinna i wtedy nawet kwiatek będzie ostry.
Azalia dobra ale trochę za daleko.
Przepraszam że tak ostro pojechałem

Pytasz czy rojnik jest be be tak źle ustawiona ostrość tak samo przy zdjęciu pszczoły ostrość ustawiona jest na kwiatek zauważyłaś?Pszczoła nie jest ostra a powinna i wtedy nawet kwiatek będzie ostry.
Azalia dobra ale trochę za daleko.
Przepraszam że tak ostro pojechałem

Gabi, wiem, że nie miałas na myśli podrasowania zdjęć, ja właśnie chcę tego unikać. Dlatego pokazuję to co mam
Bardzo bym chciała sie droczyć
Jak lepsze zdjątko sie trafi to jest to przypadek
Grzesiu, jedż ostro, jedż, póki co forma do przyjęcia jak nastapi przegięcie - odczujesz to boleśnie
/oczywiście żartuję, nie jestes chyba do tego zdolny
/
To teraz pytanie blondynki: jak,czym mam ustawic ostrość
W przypadku pszczółki chyba kumam a pozostałe?

Grzesiu, jedż ostro, jedż, póki co forma do przyjęcia jak nastapi przegięcie - odczujesz to boleśnie

To teraz pytanie blondynki: jak,czym mam ustawic ostrość

Gabrysiu autofokus nie we wszystkich modelach jest bezbłędny ale tutaj po wnikliwej obserwacji chyba pszczoła się poruszyła a reszta po prostu za blisko ustawiony aparat do zdjęć makro. W Twoim aparacie na pewno nie ma możliwości robienia makro od 1 cm i tutaj jest pies pogrzebany. O ile się nie mylę to nie masz możliwości ustawień manualnych w aparacie. Zauważyłem również że zdjęcia są również poprawiane lub wyostrzone prawda?
Aby wyczuć aparat rób kilka tych samych ujęć ale z innej odległości i wtedy zobaczysz że nie możesz za blisko trzymać aparatu od fotografującego obiektu .
W razie nie jasności pytaj .
Aby wyczuć aparat rób kilka tych samych ujęć ale z innej odległości i wtedy zobaczysz że nie możesz za blisko trzymać aparatu od fotografującego obiektu .
W razie nie jasności pytaj .

Zawzięłam się i poczytuję fora foto, mozna na nich znależć również info dla matołków
Potwierdzaja sie moje obawy, że do dobrego makro bez statywu trudno startować, dlatego czesto pokazuje mi sie na ekraniku trzęsąca łapka :P
Moge robic zdjęcia makro od 7cm, teoretycznie. Jest opcja ustawien manualnych i dlatego chcę zrozumiec podstawy, bez tego kicha
Z tym aparatem pewnie mistrzostwa swiata nie osiągnę, ale widze, ze niektóre zdjęcia wychodza względnie przyzwoite, jak na moje potrzeby inne totalna porażka.
Kilka danych techn.,, co o tym myslicie, jakie szanse?
obiektyw ze zbliżeniem optycznym 3X, f/2,8–4,8, 39–117 mm (odpowiednik dla obiektywu 35 mm)
Ogniskowanie:
Hybrydowy system automatycznego ustawiania ostrości z ciągłym sterowaniem. Obszar ogniskowania ogólny, centralny lub wybieralny. Zakres działania:
60 cm – nieskończoność w normalnym trybie szerokokątnym i teleobiektywu
7– 70 cm w trybie makro szerokokątnym
28– 70 cm w trybie makro teleobiektywu
Pomiar warunków ekspozycji
TTL-AE
Matrycowy AE, Centralnie-ważony AE, Punktowy AE.
Zakres ekspozycji
Zakres AE: EV 6,0 do 16,5
Pełny zakres: EV -3,0 do 16,5
Tryb ekspozycji
Programowany tryb AE: Auto, PASM, niestandardowy, tryby SCN.
Preselekcja przesłony AE: f/2,8, 3,3, 4, 4,8, 5,6, 6,7, 8 przy szerokim kącie
Preselekcja migawki AE: 64–1/1000 sekundy przy szerokim kącie
Pełna ekspozycja ręczna (redukcja zakłóceń: odejmowanie czarnego obrazu przy migawce poniżej 0,7 sekundy).
Kompensacja ekspozycji: ±2,0 EV z krokiem 1/3 EV
Szybkość migawki
Migawka mechaniczna z elektryczną migawką elementu CCD 64–1/1400 sekundy.
Czułość ISO
Auto
Ustawialna: 100, 200, 400, 800 (800 tylko przy rozdzielczości obrazu 1,7 MP
Elektroniczna lampa błyskowa
Liczba przewodnia nr 10 przy czułości ISO 100; automatyczna lampa błyskowa z czujnikiem fotograficznym
Zasięg działania przy ISO 140:
0,6 – 4,2 m w trybie szerokokątnym
0,6 – 2,5 m w trybie teleobiektywu
Tryby lampy błyskowej
Auto, Fill [Doświetlanie], Red-eye [Redukcja efektu czerwonych oczu], Off [Wyłączona]
Fotografowanie
Tryby pracy
Auto, Program, Aperture Priority [Preselekcja przesłony],
Shutter Priority [Preselekcja migawki], Manual [Ręczny],
Custom [Niestandardowy], Close-up [Makro], Landscape [Krajobraz], Scenes [Sceny] — 16 opcji, Burst [Seria], Video [Film wideo]
Pokrętło Jog dial
Służy do regulacji kompensacji ekspozycji, preselekcji przesłony AE, preselekcji migawki AE, czułości ISO, kompensacji lampy błyskowej, pełnej ręcznej kontroli ekspozycji.
Tryb fotografowania seriami
Maksymalnie 4 zdjęcia, 2 klatki na sekundę dla pierwszej serii, ostatnia seria. (AE, AF, AWB uruchamiane tylko przy pierwszym zdjęciu.)
Balans bieli
Automatyczny, słońce, żarówka, światło fluorescencyjne
I jak to wszystko pojąć? :P A swoja droga chyba mi sie oberwie od admina

Potwierdzaja sie moje obawy, że do dobrego makro bez statywu trudno startować, dlatego czesto pokazuje mi sie na ekraniku trzęsąca łapka :P
Moge robic zdjęcia makro od 7cm, teoretycznie. Jest opcja ustawien manualnych i dlatego chcę zrozumiec podstawy, bez tego kicha

Z tym aparatem pewnie mistrzostwa swiata nie osiągnę, ale widze, ze niektóre zdjęcia wychodza względnie przyzwoite, jak na moje potrzeby inne totalna porażka.
Kilka danych techn.,, co o tym myslicie, jakie szanse?
obiektyw ze zbliżeniem optycznym 3X, f/2,8–4,8, 39–117 mm (odpowiednik dla obiektywu 35 mm)
Ogniskowanie:
Hybrydowy system automatycznego ustawiania ostrości z ciągłym sterowaniem. Obszar ogniskowania ogólny, centralny lub wybieralny. Zakres działania:
60 cm – nieskończoność w normalnym trybie szerokokątnym i teleobiektywu
7– 70 cm w trybie makro szerokokątnym
28– 70 cm w trybie makro teleobiektywu
Pomiar warunków ekspozycji
TTL-AE
Matrycowy AE, Centralnie-ważony AE, Punktowy AE.
Zakres ekspozycji
Zakres AE: EV 6,0 do 16,5
Pełny zakres: EV -3,0 do 16,5
Tryb ekspozycji
Programowany tryb AE: Auto, PASM, niestandardowy, tryby SCN.
Preselekcja przesłony AE: f/2,8, 3,3, 4, 4,8, 5,6, 6,7, 8 przy szerokim kącie
Preselekcja migawki AE: 64–1/1000 sekundy przy szerokim kącie
Pełna ekspozycja ręczna (redukcja zakłóceń: odejmowanie czarnego obrazu przy migawce poniżej 0,7 sekundy).
Kompensacja ekspozycji: ±2,0 EV z krokiem 1/3 EV
Szybkość migawki
Migawka mechaniczna z elektryczną migawką elementu CCD 64–1/1400 sekundy.
Czułość ISO
Auto
Ustawialna: 100, 200, 400, 800 (800 tylko przy rozdzielczości obrazu 1,7 MP
Elektroniczna lampa błyskowa
Liczba przewodnia nr 10 przy czułości ISO 100; automatyczna lampa błyskowa z czujnikiem fotograficznym
Zasięg działania przy ISO 140:
0,6 – 4,2 m w trybie szerokokątnym
0,6 – 2,5 m w trybie teleobiektywu
Tryby lampy błyskowej
Auto, Fill [Doświetlanie], Red-eye [Redukcja efektu czerwonych oczu], Off [Wyłączona]
Fotografowanie
Tryby pracy
Auto, Program, Aperture Priority [Preselekcja przesłony],
Shutter Priority [Preselekcja migawki], Manual [Ręczny],
Custom [Niestandardowy], Close-up [Makro], Landscape [Krajobraz], Scenes [Sceny] — 16 opcji, Burst [Seria], Video [Film wideo]
Pokrętło Jog dial
Służy do regulacji kompensacji ekspozycji, preselekcji przesłony AE, preselekcji migawki AE, czułości ISO, kompensacji lampy błyskowej, pełnej ręcznej kontroli ekspozycji.
Tryb fotografowania seriami
Maksymalnie 4 zdjęcia, 2 klatki na sekundę dla pierwszej serii, ostatnia seria. (AE, AF, AWB uruchamiane tylko przy pierwszym zdjęciu.)
Balans bieli
Automatyczny, słońce, żarówka, światło fluorescencyjne
I jak to wszystko pojąć? :P A swoja droga chyba mi sie oberwie od admina