Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Miejsce okulizacji 5 -max. 10 cm nad ziemią. Jeżeli podkładką jest pigwa to przy 15 cm jest dużo większe ryzyko że przemarznie, jeżeli siewka to z tych 15 cm będą wyrastały odrosty.
Wielkość dołka - tak żeby można było łatwo ułożyć korzenie, jeżeli planujesz nawożenie organiczne "pod korzeń" to na tyle głębszy żeby wsypać nawóz i cienką warstwę gleby oddzielającą korzenie od nawozu.
Teraz uformować misę na wodę a jeżeli drzewko jest na pigwie to jesienią wyściółkować kompostem lub korą.
Wielkość dołka - tak żeby można było łatwo ułożyć korzenie, jeżeli planujesz nawożenie organiczne "pod korzeń" to na tyle głębszy żeby wsypać nawóz i cienką warstwę gleby oddzielającą korzenie od nawozu.
Teraz uformować misę na wodę a jeżeli drzewko jest na pigwie to jesienią wyściółkować kompostem lub korą.
Pozdrawiam,
J
J
Witam,
W zeszłym roku miałem problem z rdzą na mojej jednorocznej gruszy Bonkreta Williamsa. Od wczesnej wiosny wykonałem 3 opryski Miedzianem. W tej chwili na świeżych liściach pojawił się nalot, czy to nawrót rdzy, czy nie ma się czym przejmować ? Jeśli rdza to co polecacie do pryskania i kiedy ? W tym momencie na gruszy są prawie rozwinięte pąki kwiatowe.

W zeszłym roku miałem problem z rdzą na mojej jednorocznej gruszy Bonkreta Williamsa. Od wczesnej wiosny wykonałem 3 opryski Miedzianem. W tej chwili na świeżych liściach pojawił się nalot, czy to nawrót rdzy, czy nie ma się czym przejmować ? Jeśli rdza to co polecacie do pryskania i kiedy ? W tym momencie na gruszy są prawie rozwinięte pąki kwiatowe.

-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Bardziej bym się na tych liściach dopatrywał szpecieli.
Miedzian na rdzę raczej nie zadziała, raczej strobiluryny, może jakiś triazol.
Miedzian na rdzę raczej nie zadziała, raczej strobiluryny, może jakiś triazol.
Pozdrawiam,
J
J
Dziękuje za odpowiedź. Z tego co zrozumiałem środek np. ZATO 50WG powinien być bardziej odpowiedni na rdzę. Proszę jeszcze o informację kiedy najlepiej dokonać oprysku.
Witam. Proszę o radę/wskazówki dot. gruszy. Świetnie rośnie, kwitnie, ma dużo owoców, ale co roku wszystkie są"zjadane' najprawdopodobniej przez parcha. Robią się czarne kropki, korkowacieje skóra. i potem wszystko gnije. Jak z tym sobie poradzić i kiedy zacząć działać. Czy już a późno aby prysnąć sylitem. Nie znam odmiany, ale owocuje naprzemiennie a owoce są żółte z czerwonym rumieńcem.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Score, na parcha działa wyniszczająco i likwiduje rdze. Jak i kiedy to robić, musisz poszukać w programie ochrony drzew owocowych. A może jest szczegółowo w ulotce załączonej do preparatu.
Pozdrawiam! Gienia.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Score na parcha oprysk od początku fazy białego pąka kwiatowego, maksymalnie 3 zabiegi w sezonie.
Witam i dzięki. Wyczytam jednak. że SCORE wycofano z obiegu. Co może być równie skutecznym zamiennikiem.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Wmf30 , wpisz w Google Score 250ec 5Oml. ( 30,50zł.) 

-
Nie wycofano, przez pewien okres był dostępny tylko w dużych opakowaniach, ale już w październiku ub. Roku pojawił w hurtowniach w małych opakowaniach. Będąc w Polsce w październiku, zdecydowałam się mimo wszystko na zakup dużej butelki nie tyle ze względu na parcha co na rdzę . Tutaj , w stanach rdza występuje na jabloniach i gruszach. Przy zamawianiu w sklepie tego preparatu, okazało się , ze pojawił się właśnie w małych opakowaniach. No i zakupiłam dwie małe buteleczki, o wiele łatwiej upchać w walizce niż jedna duża .
Pozdrawiam! Gienia.
Dzięki. Zamówiłem 50ml. A mam pytanie takie bardziej ogólne dotyczące tego środków chemicznych. Czy można rozrobić więcej np w 40 litrach wody i potem korzystać wg potrzeby czy raczej jest to niewskazane, a jeśli tak to jak długo może stać w stanie rozcieńczenia.
-
Nie mam pojęcia, nigdy tak nie robię, zawsze rozcieńczam tylko tyle ile mi trzeba. Może któryś z chemików Ci odpowie 

Pozdrawiam! Gienia.
Najlepiej przygotowywać tuż przed opryskiem i nie kombinować. Gdzieś czytałem, że mocznik dolistnie podawany razem z innymi środkami dobrze jest rozpuścić wcześniej bo schładza roztwór, ale czy to prawda w końcu ja dodaje jakieś 2% a to niewiele w odpowiednim terminie.tmf30 pisze:...Czy można rozrobić więcej np w 40 litrach wody i potem korzystać wg potrzeby czy raczej jest to niewskazane, a jeśli tak to jak długo może stać w stanie rozcieńczenia.
-
Wg mnie to szpeciele, groźne , niewidoczne gołym okiem szkodniki. Poszperaj w necie czym toto zwalczyć.
Pozdrawiam! Gienia.