Cytryna traci liście.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cytryna
Może wchodzi w fazę odpoczynku przed kolejną wegetacją i nie ma zapewnionych odpowiednich do tego warunków.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2018, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cytryna - usychające i opadające liście
Dzień dobry.
Zgłaszam się do was z takim o to problemem:
- Od około 2 lat posiadam cytrynę wyhodowaną z pestki.
- co jakiś czas liście obsychają i odpadają (nawet te małe i nowe
- od czas do czasu odpadają całe nowe gałązki
- podlewam regularnie i stosuję nawóz
- stanowisko to południowy wschód, może za słonecznie.
- cytryna stoi obok fikusa który zamieszczam na zdjęciach, którego niektóre liście też zaczynają mieć brązowe plamki, nawet pry górnych liściach.
Posiadam też grejpfruta na tym samym stanowisku i rośnie jak na drożdżach, mocny i bardzo zielony.
Mimo wszytko cytryna z miesiąca na miesiąc staje się większa, widać że walczy
Prosiłbym o jakąś pomoc, poradę. Załączam zdjęcia fikusa i cytrynki.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zgłaszam się do was z takim o to problemem:
- Od około 2 lat posiadam cytrynę wyhodowaną z pestki.
- co jakiś czas liście obsychają i odpadają (nawet te małe i nowe
- od czas do czasu odpadają całe nowe gałązki
- podlewam regularnie i stosuję nawóz
- stanowisko to południowy wschód, może za słonecznie.
- cytryna stoi obok fikusa który zamieszczam na zdjęciach, którego niektóre liście też zaczynają mieć brązowe plamki, nawet pry górnych liściach.
Posiadam też grejpfruta na tym samym stanowisku i rośnie jak na drożdżach, mocny i bardzo zielony.
Mimo wszytko cytryna z miesiąca na miesiąc staje się większa, widać że walczy
Prosiłbym o jakąś pomoc, poradę. Załączam zdjęcia fikusa i cytrynki.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Cytryna traci liście.
Polecam zacząć od lektury tego wątku do którego przeniosłem Twój post. Następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki na górze strony. Mamy już wiele istniejących wątków.
Ponadto polecam lekturę tego wątku o poradach w uprawie cytrusów: viewtopic.php?f=19&t=24730
Ponadto polecam lekturę tego wątku o poradach w uprawie cytrusów: viewtopic.php?f=19&t=24730
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2018, o 13:33
Szukałem i nie znalazłem tego typu problemu. Dziwne, że potrafią opadać i wysychać momentalnie nowe listki, przy czym niektóre dorastają do porządnych rozmiarów i potem odpadają.
Może za duże nasłonecznienie? Tylko czemu? Przecież cytryny rosną na otwartej przestrzeni...
Może za duże nasłonecznienie? Tylko czemu? Przecież cytryny rosną na otwartej przestrzeni...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2021, o 18:55
Problem z Cytryną
Witajcie!
Kupiłem w 2020 w Ikea cytrynę, była w dość okazyjnej cenie przez mszyce które znajdowały się na roślinie. Kupiłem Woec w sklepie ogrodniczym odpowiedni preparat, ale niestety okazało się że był zabójczy dla mojej rośliny. Niestety teraz ma calkowity brak jakichkolwiek liści ale rosną 2 cytryny. Pytania mam takie:
Jak pomoc roślinie w odbudowie liści (raz w tygodniu podlewam Pokon Citrusem)?
Czy podcięcie w odpowiednich miejscach rośliny pomoze jakoś?
Czy roślina nie wkłada przypadkiem całej ?energii? w 2 cytryny które zostały?
Z góry dzięki za pomoc
Kupiłem w 2020 w Ikea cytrynę, była w dość okazyjnej cenie przez mszyce które znajdowały się na roślinie. Kupiłem Woec w sklepie ogrodniczym odpowiedni preparat, ale niestety okazało się że był zabójczy dla mojej rośliny. Niestety teraz ma calkowity brak jakichkolwiek liści ale rosną 2 cytryny. Pytania mam takie:
Jak pomoc roślinie w odbudowie liści (raz w tygodniu podlewam Pokon Citrusem)?
Czy podcięcie w odpowiednich miejscach rośliny pomoze jakoś?
Czy roślina nie wkłada przypadkiem całej ?energii? w 2 cytryny które zostały?
Z góry dzięki za pomoc
- norbert76
Oczywiście, że owoce trzeba bezwzględnie odciąć.
Następnie przesadzić do właściwego przepuszczalnego podłoża, czyli mieszanki ziemi (najlepiej do cytrusów) oraz rozluźniacza (żwirku albo perlitu). Oczywiście na dnie doniczki z odpływem, drenaż z keramzytu.
Po przesadzeniu trzeba ostrożnie podlać i dopóki nie wypuści nowych trzeba delikatnie podchodzić z wodą.
Możesz spróbować zrobić oprysk Asahi i powtórzyć po tygodniu.
Jeśli gałęzie są zielone, nie suche, jest szansa że wypuści nowe liście.
Po przesadzeniu odczekujesz miesiąc z nawożeniem. Potem zaczynasz nawozić, jak roślina podejmie wzrost.
Stężenie najlepiej zmniejszyć o połowę zalecanej przez producenta.
Następnie przesadzić do właściwego przepuszczalnego podłoża, czyli mieszanki ziemi (najlepiej do cytrusów) oraz rozluźniacza (żwirku albo perlitu). Oczywiście na dnie doniczki z odpływem, drenaż z keramzytu.
Po przesadzeniu trzeba ostrożnie podlać i dopóki nie wypuści nowych trzeba delikatnie podchodzić z wodą.
Możesz spróbować zrobić oprysk Asahi i powtórzyć po tygodniu.
Jeśli gałęzie są zielone, nie suche, jest szansa że wypuści nowe liście.
Po przesadzeniu odczekujesz miesiąc z nawożeniem. Potem zaczynasz nawozić, jak roślina podejmie wzrost.
Stężenie najlepiej zmniejszyć o połowę zalecanej przez producenta.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki wielkie za wskazówki, zastosuje się. Pozostaje tylko upolować ziemie do cytrusów
-
- 0p - Nowonarodzony
- norbert76
To jest przed czy po posadzeniu?
Generalnie cytrusy potrafią zgubić wszystkie liście, zwłaszcza jak zimuje się je w zbyt wysokiej temperaturze, ale jeśli gałązki są zielone, a z tego co widzę to tak jest to jak po przesadzeniu zapewnisz słoneczne stanowisko, to powinna dość szybko odbić.
Generalnie cytrusy potrafią zgubić wszystkie liście, zwłaszcza jak zimuje się je w zbyt wysokiej temperaturze, ale jeśli gałązki są zielone, a z tego co widzę to tak jest to jak po przesadzeniu zapewnisz słoneczne stanowisko, to powinna dość szybko odbić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
To jest już po przesadzeniu, ziemia jest uniwersalna podlewania tak jak wcześniej wspomniałem Pokonem Citrus
- norbert76
A gdzie rozluźniacz?
Pisałem ziemię, mieszasz ze żwirkiem albo perlitem w proporcji około 3:1.
I druga sprawa, nie nawozisz bezpośrednio po przesadzeniu, a dopiero po upływie miesiąca i dopiero wtedy kiedy roślina podejmie wzrost.
Pisałem ziemię, mieszasz ze żwirkiem albo perlitem w proporcji około 3:1.
I druga sprawa, nie nawozisz bezpośrednio po przesadzeniu, a dopiero po upływie miesiąca i dopiero wtedy kiedy roślina podejmie wzrost.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Przepraszam niedokładnie napisałem. Ta forma, w której jest teraz cytryna to przesadzenie zaraz po kupnie. Planuje zakupić ziemie do cytrusów i wymieszać ja z jakim rozluzniaczem. Może głupie pytanie ale czy to musi być koniecznie ziemia do cytrusów?
- norbert76
Ok., teraz już wszystko jasne. 
Jeśli chodzi o ziemię, to dedykowana ziemia do cytrusów jest najlepszym rozwiązaniem dla amatora. Bierzesz taką ziemię, mieszasz ze żwirkiem albo perlitem i sadzisz roślinę. Jednak nie jest to musowe rozwiązanie.
Można samemu sporządzić takie podłoże używając jako bazy ziemi uniwersalnej albo ziemi do palm.
Jeśli wolisz skorzystać z drugiej opcji dobrze jest oprócz w/w rozluźniacza dokupić jeszcze kory śródziemnomorskiej albo nawet zwykłego podłoża do storczyków. Mieszasz to razem np. w proporcji, ziemia, żwirek kwarcowy/perlit plus podłoże do storczyków w proporcji mniej więcej 3:1:1.

Jeśli chodzi o ziemię, to dedykowana ziemia do cytrusów jest najlepszym rozwiązaniem dla amatora. Bierzesz taką ziemię, mieszasz ze żwirkiem albo perlitem i sadzisz roślinę. Jednak nie jest to musowe rozwiązanie.
Można samemu sporządzić takie podłoże używając jako bazy ziemi uniwersalnej albo ziemi do palm.
Jeśli wolisz skorzystać z drugiej opcji dobrze jest oprócz w/w rozluźniacza dokupić jeszcze kory śródziemnomorskiej albo nawet zwykłego podłoża do storczyków. Mieszasz to razem np. w proporcji, ziemia, żwirek kwarcowy/perlit plus podłoże do storczyków w proporcji mniej więcej 3:1:1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki wielkie za pomoc, jeżeli nie dostanę ziemi do cytrusów to sporządzę mieszankę wg instrukcji. Pytanie mam jeszcze a propos przycięta cytryn. W którym miejscu najlepiej to zrobić? Przycinać jeszcze roślinę w innych miejscach?
-
- 0p - Nowonarodzony
Ah i jeszcze jedno pytanie czy ziemie do cytrusów można wymieszać z keramzytem?