Alu - Biedronka 641 Twoja wiosna już przegoniła moją. Sasanka 'Alba' wprawdzie rozkwitła, ale pozostałe nadal w pąkach. Narcyzy też ociągają się w kwitnieniu.
Florianie - Florian Silesia jeszcze tydzień temu kwitnień było naprawdę wiele, teraz gdy prawie wszystkie przebiśniegi, irysy, ranniki i krokusy przekwitły, zrobiło się trochę pusto. Czekam na następne narcyzy i tulipany.
Zamawiałam żagwin i mam cichą nadzieję, że to on.
Małgosiu - clem3 pierwszy tulipan już przekwita, a następne czekają w kolejce. Narcyzy cyklamenowe otworzyły pąki jako pierwsze wśród narcyzowatych, a teraz codziennie przybywają następne. Kupując cebulki, staram się wybierać odmiany jak najwcześniej kwitnące. Przebiśniegi, irysy, ranniki i większość krokusów już przekwitła, a więc dobrze, że pojawiają się następcy.
Marysiu - delosperma kolorów już trochę mniej, bo krokusy przekwitają, ale wnet zastąpią je tulipany i narcyzy.
Po zimie ciemierniki wyglądały makabrycznie, wszystkie liście czarne i suche, a pąki przemarznięte. Cały dzień poświęciłam na obcinanie liści, w międzyczasie zrobiło się cieplej i część pąków rozkwitła. Niektóre, większe kępy wyglądają teraz zupełnie dobrze.
Marysiu - Maska sezon rozpoczyna się u mnie wcześnie, bo cenię sobie rośliny wczesnowiosenne i takie najczęściej staram się kupować.
W tej chwili ranniki, irysy, przebiśniegi i prawie wszystkie krokusy są już wspomnieniem. Ich miejsce zajmują następne rośliny.
Jurku - Locutus dziękuję, rośliny bardzo się starają. Cieszę się, że Ci się podobają.
Danusiu - danuta z u mnie wystarczy kilka cieplejszych dni i wszystko rozkwita.
Moje ciemierniki też oberwały od zimy, ale już się opamiętały i kwitną.
To mieliście przygodę z wodą, licznik pewnie trochę nabił. U nas jeszcze nie ma wody, a na tablicach ogłoszeń co roku są informacje o dacie i godzinie odkręcenia wody.
Dalszy ciąg wiosny:
zawilec wdzięczny,
zawilec wdzięczny 'Alba',
miłek wiosenny,
tulipan turkiestański,
tulipan dostojny 'Van Tubergens Variety,'
hiacynt wschodni nn,
hiacynt wschodni nn,
narcyz wielkoprzykoronkowy 'Ice Folies',
narcyz pełny 'Rip van Winkle',
fiołek wonny,
fiołek nn,