Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Florianie sporo masz tych wiosennych maluszków .U mnie nie ma aż tak kwieciście, bo na razie tylko królują krokusy a cebulice na razie pokazują listki .Radosnych Swiąt
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jak co roku podziwiam Twoją palczychę. U mnie ze śmierdzieli został tylko drakunkulus... Co roku wytwarza te swoje metrowe kwiatostany w okolicach maja i pachnie na pół ogrodu jak dno nigdy niemytego kontenera na śmieci... :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Przepraszam, że zapytam, ale czy Tu trzymasz kwitnącą pałczychę w domu :roll:

Mi osobiście bardzo podoba się ta roślina i dobrze rośnie, ale w domu jej nie przetrzymuję.
Na razie wszystkie bulwy leżą w garażu i dopiero pokazują zaczątki wegetacji.
Wsadzę je do gruntu, ale dopiero za jakiś czas, tam niech sobie kwitną ile chcą.

Ze śmierdzieli mam w ogrodzie jeszcze naturalnie występujące w moich stronach sromotniki bezwstydne w dużych ilościach.
Na szczęście upodobały sobie odległą część ogrodu...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Florianie wiosna i w domu i na działce :) oby tak dalej, i dużo słońca życzę ;:3
Wesołych Świąt Ci życzę ;:136
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Małgosiu, nie jesteś odosobniona w swoich preferencjach zapachowych, że tak powiem :lol: Dla mnie już sam fakt, że kwiat może tak pięknie śmierdzieć jest niesamowity! Tak, moja ciekawość świata sięga aż do doznań ekstremalnych :twisted:
Obok pałczychy na parapecie ładnie kwitnie kalanchoe. Tym bardziej cieszy, że była przeznaczona na śmietnik i ją przygarnąłem w grudniu
Obrazek

Jadziu, mimo wahań temperatury wiosny nie da się już zatrzymać i rozkręca się coraz mocniej. Z cebulicowatych ładnie też kwitną śnieżniki
chionodoxa 'pink giant'
Obrazek

Loki, tylko pozazdrościć dracunculusa ;:333 Ja mam jeszcze tylko dziwidło ale ono nigdy nie kwitło. Pałczycha znacznie mniejsza więc i zapaszek nie tak intensywny 8-)
Wawrzynka już pokazywałem ale teraz jego pełnia kwitnienia i jest cały obsypany kwieciem!
Obrazek

Madziu, nie masz za co przepraszać :wink: ; tak, pałczycha teraz na parapecie, a potem wkopię ją na rabacie. Kwitnie tylko jeden dzień więc jej zapaszek nie jest formą masochizmu ;:306 I już po sprawie. Właśnie znajomy opowiadał mi, jak dracunculus zakwitł w dzień ślubu jego córki, tuż przed wejściem głównym. To dopiero było zamieszania :;230 U mnie zawsze pałczychy wybudzają się zimą więc chcąc nie chcąc, trzeba je posadzić. Sromotnika znam tylko grzyba ale Tobie chodzi o jakąś roślinę? Zaraz sobie poczytam o niej :idea:
Miodunki też już kwitną:
Obrazek

Dzięki Mariuszu! Tak, wiosna pełną gębą ;:108
Szafrany botaniczne kończą kwitnienie
crocus chrysanthus 'Creme Beauty'
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Chodziło mi właśnie o grzyba.
Bywają lata, kiedy zdarza się bardzo duży wysyp, wtedy ciężko wysiedzieć w ich sąsiedztwie.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Próbowałem z dziwidłem dwa razy, ale nic nigdy z bulwy nie wyrosło...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florku
Cudne kwiecie pokazujesz :D
Kalanchoe przypomina pelargonię .
Krokusiki prześliczne, nasze dziś dopiero się pokazały :D
Iryski cebulowe już trzy kolory ;:138 Kathrine też :D
Nie mogę uwierzyć, że ten piękny błękitny szafirek u Ciebie teraz już tak wygląda. :shock:
Szkoda tylko ,że zdjęcia maleńkie.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, nie miałem pojęcia, że sromotniki takie nieprzyjemne w zapachu :shock:
Wiosna galopuje tak szybko, że kokorycze sprzed dwóch dni jeszcze w pąkach a dziś już w pełnym rozkwicie!
corydalis solida 'George P. Baker'
Obrazek

Loki, moje dziwidło też już chyba jest przeszłością. Odkryłem w poniedziałek, że zostało w ziemi na zimę :(
Sasanki lubię w każdej fazie wzrostu. Obecnie są w takiej:
Obrazek

Agnieszko, szafirek błękitny zawsze kwitnie tak wcześnie; uwierz :lol:
Niestety fotosik odmawia współpracy więc muszę korzystać z innego serwera, który pozwala wstawiać tylko taki format zdjęć :(
U mnie szafrany kończą już kwitnienie:
crocus vernus 'Pickwick'
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeden sromotnik bezwstydny potrafi zepsuć powietrze w dość dużej odległości od siebie.
Przy stojącym, wilgotnym powietrzu czuć ścierwem na jakieś 15-20 metrów, czasem nawet dalej.
Jeżeli trafi się wyrośnięty, dobrze ukształtowany egzemplarz obok którego wyrastają młode, jeszcze w formie jajowatej, to razem z muchami, które obsiadają grzyb oraz smrodem, który wydziela, grzyb wywołuje na prawdę piorunujący efekt :;230

Tutaj jest świetny obrazek takich grzybów:

http://epodkarpacie.com/index.php?page= ... ccat_id=21

U mnie sromotniki pojawiają się latem w miejscu, w którym rośnie trochę starszych drzew i ukształtował się leśny typ gleby.
Zastanawiam się, ilu gości przez grzeczność nie pyta, co mi tam zdechło i leży pozostawione do pełnego rozkładu.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie sasanki w końcu wypadły... Trudno. Może kiedyś odkupię i posadzę w lepsze miejsce...

A co do dziwidła ? nigdy nie mów nigdy... Może będziesz miał pozytywną niespodziankę.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Madziu za info o sromotniku-śmierdzielu. Chyba jednak wolę pałczychy - śmierdzą tylko jeden dzień a liśćmi zdobią kilka miesięcy.
Wiosna w pełnym rozkwicie, bo zakwitły narcyzy, kokorycze, tulipany, zawilce i sasanki.
tulipa tarda
Obrazek

anemone blanda
Obrazek

Loki, dałeś mi cień nadziei co do dziwidła ;:304
Sasanki na szczęście zadomowiły się u mnie, choć to nie są optymalne warunki dla nich, tzn. glina jest dla nich za ciężka. Ale dają radę.
To mój największy wiosenny skarb - miłek wiosenny:
Obrazek
i dzikie narcyzy (do dziś nie wiem, jak się dokładnie nazywają)
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ja też nie przepadam za sromotnikami, ale były na ternie ogrodu, zanim nastały moje czasy.
Tak więc żyję sobie koło nich, ale nosa nad nim i nie nachylam :wink:
Poza tym te grzyby są tak powszechne w tutejszym środowisku, że ich charakterystyczny odór czuje się w wielu miejscach.
Można powiedzieć, że się przyzwyczaiłam.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Florianie :wit

Wspaniale zaprezentowałeś jesienne dalie i astry, te rośliny potrafią odczarować znienawidzoną przez wielu jesień. Przyznaję się bez bicia, że i ja jakoś za nią szczególnie nie przepadam, bo kojarzy mi się z końcem sezonu ogrodowego, krótkimi dniami, zimnymi nocami i mgłami. Dzięki tym kwiatom (u mnie w znacznie skromniejszej ilości ;:306 ) można jednak jeszcze czymś rozweselić duszę ogrodnika ;:108
Jakiś czas temu z radochą ogromną wpadłam do Twojego wątku sprzedażowego, jednak te piękności, które najbardziej mi się podobały, rozeszły się jak ciepłe bułeczki :;230 Zadowoliłam się zatem zakupami marketowymi i internetowymi. Zobaczymy, co też z nich wyrośnie. Niestety, z pewnością nie będą się umywać do Twoich. A są przepiękne, gdyby tylko ogród był z gumy... astrami też pokusiłeś, nie powiem... ;:224 Trudno pomieścić w ogrodzie wszystkie chciejstwa, więc trzeba po troszku ze wszystkiego :D

Ale tyle na temat dalii i jesieni. Przed nami nowy sezon, wiosna ;:138 U Ciebie już kolorowo i mnogo od odmian. A nawet na parapetach i w doniczkach z daliami ;:oj Podziwiam za zapał, niech Ci pięknie rosną ;:333
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, masz duży ogród więc i dla sromotników znajdzie się w nim miejsce. U mnie każdy metr jest ważny i musi być dobrze wykorzystany. W tak małym ogrodzie, zapach sromotników czułbym stale więc było by to nie do wytrzymania. Śmierdzące obrazkowate to co innego, bo kwitną 1 dzień. Właśnie przywiozłem wczoraj kolejne "pachnące inaczej" cudo - arum cornutum :tan
Moja wiosna w ogrodzie:
Obrazek

Dziękuję Minnie za miły wpis nt. moich wątków i ogródka :)
Osłupiałem, czytając "znienawidzoną jesień" :shock: Nawet zimy nie odważyłbym się tak nazwać, choć za nią nie przepadam, a co dopiero jesieni, która jest mega kolorowa, obfitująca w owoce (te jadalne i te ozdobne), pozwalająca robić fantastyczne zdjęcia, dająca przyjemne orzeźwienie i niespodzianki, pozwalająca zrównoważyć działania ogrodowe z innymi równie ciekawymi przyjemnościami ducha i ciała itd. Trzeba się trochę wysilić by dostrzec i w pełni docenić jesień ale warto!
O tym, że dalie z marketu to kupowanie kota w worku, myślę ,ze wiesz. Zgodność odmianowa - 30-40%. Kiedyś mnie to nawet intrygowało ale teraz już nie. Za dużo tego mam, by dać się skusić kolorowym etykietom. Kiedyś nawet z litości kupowałem na wyprzedażach dalie kapersowe, bo żal mi było półżywych bulw w czerwcu. Teraz sam wywalam nadwyżki, bo takie są prawidła natury, rynku i racjonalnego myślenia.
Zapraszam Cię do dalszego oglądania zdjęć, czytania wpisów i przeglądania moich ofert, bo będą coraz obszerniejsze. Samych karp dalii w tym roku wysadzę ok. 700 więc będzie się działo :tan
Obecnie królują u mnie tulipany:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”