Tulapa włości

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulapa włości

Post »

Witaj Mati :wit . Ja na tych konkretnych funkcjach aparatu się nie znam ale samo słowo " lustrzanka " brzmi dobrze :;230 . Widzę, że choinki bardzo zaszły Ci za skórę ;:306 . W sumie to popatrz na to z drugiej strony- dobrze, że dziadkowie posadzili choinki a nie tuje :lol: . Pogoda coraz lepsza- wreszcie! Żurawie piękne ;:215 . Ja podziwiam jedynie je lecące w kluczu ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mati fajnie udało co się żurawie złapać w kadr. ;:63 ;:63
Wiosna z pięknymi krokusikami i pięknie ujetymi rannikami jest. Suuper.
I dzialasz i siejesz.
Echhh to jest prawdziwa Wiosna. Człowiek od razu więcej energii dostaje. ;:108
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Żurawie wspaniałe. Jaki to piękny widok.

Białe krokusy mnie rozbroiły, muszę jesienią takie posadzić u siebie. Fioletowe mi się już opatrzyły. No piękne białaski.

Posiane, posiane - ech Ty. Wpadam w kompleksy, że u mnie nic nie zrobione. Rok temu mi już szpinak wyłaził z ziemi. ;:223

Ja akurat manualne ustawianie ostrości przy kwiatach stosuję bardzo często, bo wtedy wiem, że będzie tak jak ja chcę. Ale szczerze mówiąc to mam założony na stałe kit i nie zmieniam, bo na moje potrzeby na razie okazuje się najlepszy. Musiałabym za często zmieniać. Ale marzy mi się jasna stałka, pięćdziesiątka. Tylko wciąż inne wydatki pchają się przed nią. :?

A z matrycą, to dmuchałam, pędzelkiem machałam, a plamki są dalej. I sama się już boję więcej robić.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Mati dzięki za wyjaśnienia w sprawie aparatu :) zdjęcia super ;:333 wiosna się obudziła :) no i nawet foty z telefonu są ;:333
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Tulap, również dziękuję za szczegółową opiskę sprzętu.. teraz wygłoszę herezję w stylu musiał mi mąż przełożyć na nasze aby chociaż połowę zrozumieć. Tyle, że ja z fotografią mam niewiele wspólnego. Miałam w domu aparat, który właściwie był mojego męża.. był, bo ostatecznie położyłam na nim swoje łapy i więcej korzystam z niego ja niż szanowny małżonek. Mój sprzęt to Nikon D90, obiektyw nikkor 18-105.. kolejne orzesz ty, bo niewiele mi to mówi, ale podobno miał być najbardziej uniwersalny więc taki był kupiony. Przez jakiś czas miałam jazdy na zabawę w ręczne ustawiania, a potem jakoś górę wzięła wygoda i jechałam na automacie.. taak.. czuję twoje zniesmaczenie :lol: Było miło aż do czasu jak obiektyw przestał stroić jak należy. Raz załapie, raz wychodzi totalna klucha. Podobno wszystko się zużywa, a jakby nie patrzeć sprzęt był intensywnie użytkowany przez prawie 9 lat. Teraz trzeba bawić się manualnie i łapać ostrość między oddechami ;:224 Wiem, że czeka mnie zakup obiektywu (-ów), ale jak zaczęłam rozglądać się w jakich przedziałach kasowych takie obiektywy siedzą to ręce opadły. Póki co pomęczę się w ręczne strojenie i przetrawię co do czego i za ile ;:218
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

U Ciebie wszystko kwitnie :D aż miło popatrzeć, a żurawie jakie eleganckie ;:215 ja koło domu mam tylko boćki :D
Pozdrawiam i żczę szybkiego wschodu nasionek ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i zamówiłam sobie rutewki, przylaszczki ...ale na Allegro :wink:
A jak się miewa Twój perzowy trawnik ;:306 Mój trawnik jest mchowy , lub mechowy , byle nie mocherowy ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heloł ludzie!!!
Od piątku walczyłęm w ogrodzie, w sobotę 9 godzin, w niedzielę 5 i dzisiaj jeszcze dopinałem na ostatni guzik. W ogóle wczoraj o 21 udało mi się zaciąć sam dół nosa maszynką do golenia i plany mi legły w gruzach, bo krwawienie obfite, więc lewa ręka jakby przyklejona do twarzy.. Zmęczony, a spać nie można, bo się łóżko zakrwawi :lol: Także do szkoły nie dałem rady sie przygotować (raz w życiu można) i zostałem w domku. No i łózko w krwi jak w scenie z mordu też mi się śniło, ale nic nie było :lol:
Jutro też bym został bo na 2 matematyki, historię i polski to mi się nie chce, ale mam pewną sprawę ;:224

Także tutaj podwyższana rabata, jeszcze trochę teraz dłuższa w prawo. Siedzi już to co było, czyli 2 berberysy, powojniki dwa, serduszko podzielone (od Igi jeszcze, ile to lat...), żurawka podzielona i krwawnik. Mam nagle deficyt roślin! Ale nasionek co nie miara, jednorocznych i wieloletnich też ;:183

Obrazek

Obrazek

A tą pamiętacie?
Mokra/podwerandowa/naturalistyczna, albo po imieniu:tragiczno-depresyjna :;230 No ale jak wizję dostałem to zrobiłem!!!

Obrazek

Ziemia to podstawa. Ta kupa to wolę nie myśleć, ile by kosztowała... Alek kret robi kopce na łące za darmo, taczka paliwa nie bierze a mi waga leci w dół !

Obrazek

Korzenie nie wiem skąd...

Obrazek

I co wykopane, głównie hosty, liliowce, jakaś trawotrzcina z łąki, irysy syberyskie, niezapominajki (to też jeszcze z kępki od Igi się rozsiały) i jakieś tam pojedyncze roślinki.

Gałęzie to połamane olchy. Taki lasek mam 100m od domu, to takie są długie badyle grube, co w ogóle nie mają wagi ani korzeni i co rok kilak ich się obala. Tam gdzie pusto to pas host.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przerwa na pająka co prawie go dotknałęm, było ekstremalnie ;:33

Obrazek

A taką kalinę sztywnolistną dorwałem w ogrodniczym za tylko 12 zł! I potem wracałem pieszo ponad półtora kilometra głowną ulicą miasta, no, ludzie na pewno mieli widok hahahah :P

Obrazek

To jeszcze Was fiołkiem z telefonu uraczę, a dalej odpowiedzi i zdjęcia właściwe

Obrazek

Bea, o rany... Mam dalie, astry, wilce, minę, tunbergię, trawy, tytoń ogrodowy i leśny, dziwaczki, motylki, lwie paszcze, godecje, i jeszcze trochę ale nie pamiętam :;230 I jeszcze raz tyle chyba na półce w kolejce :;230

Obrazek

Obrazek

Anido, czasem każdemu się zdarzy przez przypadek :;230

Obrazek

Obrazek

Karolino, z rutewką temat już obgadany, a co do trawnika-precyzyjniej określę. U mamy jest perzowomechowotulipanoworogownicowy, u mnie w ogródku czytaj u babci za płotem bez rogownicy ale z fiołkami :wink: I póki co fiołki kwitną i tulipany wyrastają a perz żółty..
Skoro o trawach mowa..
Obrazek

Zapominałem, u mnie jeszcze macierzanka! Tutaj zdjęcie ,,korona cesarska w niewoli macierzanki-wyzwolenie z okowów" :;230

Obrazek

Julek, dla mnie 20 stopni to już okrop i lato w pełni, wiosna była przy 5 stopniach, słaaabo! Żurawie to już nawet nie odlatują, gdzieś właśnie się zaszywają.

Orliczek
Obrazek

Czekam na azalie!!
Obrazek

Ewelino, to już Ci odradzam z miejsca lustrzankę, naprawdę :wink: Thuje też są, ale ze strony rodziców, jak tu żyć haha :P Choinki jak wyżej widać podciąłem, a co!

Masz tyle prostych linii w ogrodzie, że pokażę pąki wiciokrzewu na zakręcie :wink:

Obrazek

I podrasowane przebiśniegi o zachodzie, lubię suwaczki hehe!

Obrazek

Aniu, teraz będę jeszcze na kaczuchy polować bo już są, a czasami w bagienku przysiądą.
Wyruszysz na działkę to też siły poczujesz :wink:

No to słoneczko i do pracy!
Obrazek

I żarówiasty krokus nie wiem skąd haha!

Obrazek

Joanno, u mnie te białe krokusy to przypadkiem jakby, unikam białego w ogrodzie dlatego mam pełno przebiśniegów, dwie róże białe pnące i kupioną kalinę ;:306
Z siewami to dopiero w tym roku mam na poważnie, kiedyś to w maju siałem to co w marcu powinno..
Też manualnie ustawiam, ale zależy, w co jestem ubrany i czy z doskoku czy mam czas. Jak mi się nie chce to na Live View i manualnie ostrość, jak mi się chce to się pobawię w wizjer i zmianę obiektywów. 50ka jasna to pół biedny, 500zł do każdego chyba systemu. Albo jak wolisz to adapter i jakiś M42, podobno dobre Pentacony dają taki obraz a o ile tańsze. I plastyka ładniejsza.
A matryca tak pobrudzona, oj, tez bym się cykał.. Chociaż może jeszcze płynem na wacik do uszu i delikatnie potrzeć?

Dla Ciebie jakieś podmutowane przebiśniegi ;:224

Obrazek

I zachodzik na różowo, jak się nie zrobi to suwaczki pomogą.

Obrazek

Mariusz, spoczko! Tobie też lustrzanki nie polecam. Bez urazy, ale wiem, że to się zazwyczaj leci na nazwę, i wtedy często nie wiedząc, przepłaca się za coś ,czego się nie używa. Dopóki ktoś nie ma hopla na punkcie fotografii to cyfrówki ;:108

Zresztą to nie aparat robi a ty, tutaj zdjęcie dokumentalne, czytaj za mała wartośc przysłony i ślepe oko :wink:
Obrazek

A można i tak:
Obrazek

Sabino, możesz głosić herezje, po tym jak koleżanka kupiła sobie hybrydę chyba tylko dla lepszej jakości zdjęć to nic mnie nie zdziwi :wink:
To racja, że obiektyw uniwersalny, dla Ciebie w sam raz. Opcje masz teraz dwie. no może trzy-adapter i tani obiektyw M42 (to takie stare, w czasie 2 wojny produkowane, głównie z Rosji najpopularniejsze), jednak to manuale. Druga to poszukać takiego samego/podobnego obiektywu, ale używanego, czy chociażby kupiony, komuś się nie spodobał i sprzedaje po mniejszej kwocie. Trzecia opcja to cyfrówka.. No niestety, droga sprawa te lustrzanki, dlatego truskawki czekają...

Dostaniesz pierwszego tulipanka z dzisiaj ;:215
Obrazek

I widoczek w różach

Obrazek

Maćku, powoli się kwiatki rozkręcają, ale kiedy liście na klonach będą? U mnie zwierzyny trochę więcej, kilka miesięcy wstecz w okolicy nawet wilki były.
Wybacz ale mi zdjęcia wyszły! A nie, moment, nie zdążyłem azalii pokazać. A że doniczkowe u Ciebie rządzą, to proszę!

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Tulapek, zmieniasz te wątki jak rękawiczki! :lol: Potem nie da się Ciebie znaleźć 8-)
Wagarujesz, taaak? :> No ładnie, ładnie! Ale w ogródku to naprawdę ładnie się robi, ja też wiosną ryję ogród tu i tam, ciągle mi za mało miejsca- jak się najpierw nasieję jak głupia to nic dziwnego, ze nie ma gdzie tego upchnąć :lol:
Brawa dla Alka, pracowity z niego gryzoń :)
Ja tujki wycinam powoli, w weekend ciachnęliśmy (tzn maż ciachnął, ja zaordynowałam ) kilka metrów szpaleru, są jak dla mnie ładniejsze rośliny do sadzenia przy płotkach. Ale czasem i tujki się przydają.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Ta azalia śliczna ;:3 ;:63
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

No dzieje się u ciebie,dzieje.Teraz tylko czekać na efekty nasadzeń.U mnie właśnie burza dogadza roślinkom.Też wiele godzin spędzam w ogrodzie,dużo zrobione,jeszcze więcej do zrobienia ;:204 Ach,jakie te dni krótkie...
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Mateusz, dzieje się u Ciebie, oj dzieje. Ale o to chodzi, prawda? Lubimy tak :D
Czekam na rozwój wydarzeń :wit A kalina sztywnolistna warta tego spacerku przez całe miasto :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Widzę, że u Ciebie jakieś zmiany i przesadzanie ;:215 . Te gałęzie wyglądają bardzo naturalnie ;:108 . Pogoda nam sprzyja więc trzeba pracować w ogrodzie ale że by tak na historie nie pójść :;230 ??? Zachodzik cudny złapałeś ;:138 .Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Haha, szkołę trzeba sobie odpuścić czasami, nic wielkiego się nie stanie. Byle potem nadrobić.
Alek kret robi kopce na łące za darmo, taczka paliwa nie bierze a mi waga leci w dół !
Padłam... ;:306 Ale roboty to żeś odwalił moc!

Ta, ja też białego unikam... unikam zostawiania w sklepie, biorę ze sobą. ;:306

Z tą moją lustrzanką to miałam dziś stan przedzawałowy. Kupiłam taki zestaw do czyszczenia kiedyś, leżał sobie. Dziś postanowiłam, że spróbuję, bo mnie te kropki na zdjęciach doprowadzają do szału. A nie mam czasu pojechać zawieźć do serwisu. No to siadłam, wzięłam ten płyn i te patyczki, czyszczę. I mało nie padłam trupem jak mi cała matryca zaszła taką "mgłą" po tym czyszczeniu. A sprawdzałam płyn na obiektywie i filtrze, czy smugi zostawia, czy nie... Jakoś się udało doczyścić, choć nie idealnie, więc i tak muszę zawieźć. Więc powiem Ci tak: nie opłaca się! ;:185 Zeszło mi prawie godzinę, ręce mi się trzęsły, nerwów co niemiara (w pewnym momencie przeraziłam się, że zarysowałam matrycę, ale to tylko jakiś kłaczek był na szczęście). A i tak muszę zawieźć. Koszmar jakiś... ;:223

Twoje zdjęcia są przepiękne. Zachwycam się nimi, mam wrażenie, że z postu na post masz coraz ciekawsze kadry, wspaniale pokazujesz przyrodę, dostrzegasz same cuda i potrafisz je pokazać. Przebiśniegi cudne w tym świetle.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Mati mógłbyś zmienić kolor podpisu w stopce, bo jak kto ślepy to niedowidzi :roll:
Zdjęcia robisz rewelacyjne i szczerze Ci gratuluję :D
A te świerki to wiesz, że roślin pod sobą nie lubią ? :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”