
Masy do wafli... i nie tylko

Wersja dla leniwych (czyli często dla mnie

Idziemy do sklepu, kupujemy i ... już

masa może być krówkowa, orzechowa, czy ...jaką producent wymyśli

Wersja dla cierpliwych (ja czasami

Idziemy do sklepu, kupujemy mleko w puszce (koniecznie słodzone) i ... gotujemy na wolnym ogniu, zanurzoną po czubek puszkę, przez 2,5-3 godz. Potem studzimy przez 10-15 minut - otwieramy i smarujemy, wytworzonym toffi, wafelki
Wersja dla Pań Domu ;)
masa orzechowa wg Alidab
1 szklanka cukru pudru
8-10 łyżek mleka ( jak damy wiecej będzie "luźniejsza" )
25 dkg zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, albo mix orzechów i migdałów
1 żółtko
1 łyżka masła
trochę spirytusu ( w wersji "tylko dla dorosłych"

Cukier, mleko i bakalie zagotować. Do ciepłego dodać żółtko, masło i na końcu spirytus.
I gotowe do smarowania. Pozostawić na trochę, dla stężenia masy.
Masa owocowo-czekoladowa
Idziemy do sklepu, kupujemy powidła (bo są gęściejsze od dżemu) - jakie tam lubimy i tabliczkę czekolady (najlepiej gorzkiej, chyba, że ktoś chce się totalnie zasłodzić - to mleczną).
W domciu podgrzewamy powidła, dodajemy czekoladę, mieszamy i... smarujemy wafelki.