Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Agnieszko różowa rowerzystka ;:167 ale chyba na te dalsze trasy z Tobą nie jeździ?
Masz rację wszędzie coś wyłazi ;:65 Fioletowe brokułki nawet bardziej kolorowe niż moje i ciekawa jestem czy z siewu wyjdzie jakiś biały. Ja kupiłam rok temu i była jedna kulka więc poważna obawa czy w ogóle wyjdzie...ale widzę że jest! wyszła :D
Niech pączków ani kwiecia nie tknie żaden przymrozek w całym naszym kraju, bezowocowego czasu mamy dość!
U mnie agrest i porzeczki strzeliły na zielono :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Gosiu, nie planowałam już nic z tą cebulką robić, chciałam prosto z tacki sadzić na grządki. Posiałam je gęsto, wszyscy w tym roku narzekali na kupione nasiona cebulki cukrowej, że nie kiełkują i u mnie oczywi,scie na złość skiełkowało wszystko! W takim gąszczu słabo przyrasta. Takie z oczek multiplatu łatwiej potem posadzić. Ale jak posiejesz, to pewnie też musisz przerwać? Zawsze podziwiałam, jak ktoś umiał tak po jednym nasionku siać marchewkę czy cebulę, ja to hojnie sypię i albo przerywam, albo rosną miniaturki, ale nie umiem rzadziej ;)

Julian bardzo się szklarenka przydała. Pamiętam, jaki bałagan zrobiłam rok temu w domu przy sianiu i pikowaniu! Jestem pewna, że z tego pąka lilaka będą kwiaty- te fioletowe kuleczki to pączki. Pozdrawiam również! :wit

Jadziu ależ skąd, mam jeszcze mnóstwo miejsca i zamierzam zająć ile się da ;:215 Hamuje mnie wyłącznie to, że potem trzeba to wszystko posadzić ;:224 A te krokusiki są w środku białe, na zewnątrz fioletowe i to moja Lady Killer ;:333
Obrazek
Moje jabłonki też są malutkie, ale niektóre będą kwitły ;:215

Moniś dzięki :) Natalka nie używała biegówki, nie chcieliśmy kupować dwóch rowerków. W tym kółka można stopniowo podnosić. Równowagę ma niezłą, bo na hulajnodze też zasuwa, a na dwa kółka roweru ma jeszcze czas, ona jeszcze nie ma nawet czterech lat :wink: Synuś Twój zdolniacha ;:215 Ja sama bardzo późno się nauczyłam jeździć i zdecydowanie nie było to na zasadzie "siadłam i pojechałam" :;230

Ewelka Jak się uczy, to się w końcu nauczy, prędzej czy później :) Ten rowerek dostała od dziadków (moich teściów) na trzecie urodziny, ale wtedy jego waga była prawie taka sama, jak jej i nie dała rady nim ruszyć. Dopiero jesienią udało jej się na nim pojeździć ;:333 Ewelka, jakbym wyjeżdżała w marcu i to na tak długo- też nic bym nie siała! W tym roku trójbarwnej nie sieję, zaryzykuję, ciekawe czy wyjdzie sama po zeszłym roku ;:204 Tobie też ślicznej pogody ;:3

Sylwia jej, ależ Cię długo nie było! Te łubiny takie duże są tylko pod południową ścianą, na rabatach dopiero wychodzą pierwsze listeczki.

Marysiu nie, nie jeździ, ja sobie wychodzę dopiero, jak wraca Krzysiu. Z Natalką też jeździmy na dłuższe wycieczki, wtedy ona siedzi w foteliku na rowerze Taty a ja wożę tylko siebie ;) Te ząbkowane mam tylko fioletowe, wszystkie mają pokolorowane pąki na taki kolorek. Zupełnie mi to nie przeszkadza :) Cieszę się, że Twój biały pierwiosnek nie zawiódł ;:215 Skusiłam się na porzeczki i agrest i posadziliśmy w tym roku :) Jeszcze nie mają listków, mam nadzieję, że żyją ;:224

Tydzień ciepła- tyle starczyło, by trawa ze stepowego żółtego znów nabrała trochę zieleni ;)

Obrazek

Ani się obejrzymy, a trzeba będzie kosić :lol: na tej nowej, przekopanej rabacie po lewej chciałbym zrobić małe oczko wodne.

Jeszcze chwilka i hiacynty zakwitną ;:108

Obrazek

Bardzo lubię liście zimowitów, mają piękny odcień i są znacznie delikatniejsze niż tulipanowe.

Obrazek

Wracając do tego planowanego oczka- ma ktoś jakiś pomysł, co w nie wpuścić, by trochę ograniczyło ilość larw komarów? U mnie nawet beczka z deszczówką jest wylęgarnią, nie chciałabym sobie zafundować całej chmary krwiopijców ;:222 Jakaś ryba, żaba? Mowa o oczku maksymalnie metr na metr, może ze starego baseniku, opony albo wanienki. Na pewno jej letni mieszkaniec musiałby zimować w akwarium w domu.
Poradźcie też, co można by posadzić dookoła, jakim roślinom posłuży wysoka wilgotność powietrza?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko w naszym oczku nie ma komarów .Przyszło tyle wodnych zab i owadów ,które likwiduja komary.
Pozdrawiam Alicja
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Część Aguś ;:196

Ależ u Ciebie wszystko szybko startuje :D Soczyste kolorki, zielona trawka, widzę nowe drzewka przed warzywnikiem, powoli Ci się ogród wypełnia dobrocią :D

Obok oczka można posadzić np. tatarak trawiasty, ma ładne listki i chyba szybko rośnie (przynajmniej u mnie). Na komary najlepsze ropuchy, ale nie wiem jak je zaprosić do ogrodu, chociaż jak będzie dużo komarów, to może same przyjdą :wink:
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit jak hiacynty zakwitną to daj koniecznie znać ;:333 bardzo lubię oglądać kwitnące cebulowe :wink:
Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Zgadzam się w pełni w kwestii zimowitów ;:108
Mi jeden zmarzł ;:145 Cały czarny...
Jednak widać różnicę w klimacie :) U mnie jeszcze wszystko to co u Ciebie już się obudziło, śpi ;:19
Widząc ten porządek u Ciebie sama wzięłam się do roboty ;:134 :;230 i co nieco ogarnęłam ;:215
;:7
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A u mnie trawy ciągle żółte ;:173
Nad oczkiem możesz posadzić irysy, albo klony palmowe. Zależy, co bardziej Ci pasuje. Albo trawy. Albo coś o dużych liściach.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aguś są żółte irysy które świetnie się czują koło wody, a jak przekwitną to liście zdobią. Komary komarami ale pomyśl też o rzęsie wodnej bo potrafi zadusić roślinki w oczku. Ja kiedyś miałam i zrezygnowałam, bo szły do wody i roślin ślimaki nagie, wpadały do wody i z czasem pachniało nieładnie. Jak woda w ogrodzie to taka co się rusza, ale nie mam złotej rączki co by mi ciurkadełko zrobiła. Kombinuj i jak Cie znam to na pewno coś fajnego wymyślisz ;:196
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Agniś, oglądam te Twoje roślinki w szklarni,to się chichram :heja wariatki jesteśmy. Tylko uważaj, nie rób w szklarni w słońcu, bo się odwodnisz.. serio..to jest niebezpieczne. Tak samo jak się "upocisz " i wyjdziesz na wiatr. Ja już to przerabiałam wszystko i nie było przyjemnie. Pięknie u Ciebie, w końcu mamy już ciepło i zaraz będziemy jeść POMIDORKI ;:167
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Zaglądam tylko ze zdjęciami z dzisiejszych prac :) Jutro, jak się wyśpię i odpocznę na pewno będę bardziej kreatywna i lepiej kojarząca :lol: ;:173

Kurki nad mrożoną "sałatką", którą im przygotowałam jesienią :wink:

Obrazek

Obrazek

Były tujki- nie ma tujek :D ;:138 Tu będzie pergola dla Wisterii, inne pnącza na wysokiej kratce, wysokie trawy, byliny i jednoroczne (np. werbeny patagońskie i Clip Dagga)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne tuje zostały sobie jak były, ale ten krótki szpaler chorował, kwitł, konkurował z drzewkami owocowymi i i tak nie osłaniał nas od ulicy ;:173

Minioczko z dużej opony, kupimy chyba płaskie kamienie na ten brzeg, a może glinkę? Jeszcze nie wiem. Zamówiłam do niego hiacynt wodny i na brzeg żywokost, przesadzę też kilka irysów dookoła, może tez funkie. Spód wysypię jasnym żwirkiem, wpuszczę dwie szczeżuje :D Zamówiłam fontannę solarną, na taką śmiesznie małą ilość wody chyba wystarczy, by nie zarosła glonem? ;:224 Liczę, ze zechce odwiedzać je jakaś żabka i komary nas nie zjedzą :uszy

Obrazek

Kończyłam porządkowanie rabat i podcinanie powojników, a że forsycja już pożółkła, to podcięłam i róże.
Na rabatkach tu i tam takie wiosenne widoczki :D
Hortensje przezimowały:

Obrazek

Niebieściutkie szafirki armeńskie chowały się między barwinkami i dopiero z nosem przy ziemi je wypatrzyłam :lol:

Obrazek

Obrazek

Czosnki główkowate wysiały się same i dobrze, że ich nie wypieliłam ;:333

Obrazek

Pączki na magnolii- teraz bardzo proszę, już bez przymrozków!

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wiosna u ciebie na całego ;:oj Hiacynty,szafirki,bez już też pokazuje kolorek,u mnie tego jeszcze nie ma.Liście zimowitów jakie duże.I hortensji zima niestraszna była ;:333 Ja też całe dnie w ogrodzie,dzień za krótki.A swoją drogą zastanawiam się,co ja jesienią robiłam,że ogród taki zarośnięty zostawiłam ;:204
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Agnieszko, córeczkę masz prześliczną. Rośnie pomocnik jak się patrzy. Siejesz, rozsadzasz, ale jesteś pracowita. Ciekawa jestem jak wykończysz to oczko wodne. Ja tez planuję wodę w ogrodzie, ale to zapewne nastąpi za dwa lata. Wegetacja ruszyła na całego i przyroda ma takie tępo, że nie można za nią nadarzyć. Moje drzewa owocowe też mają pąki, które zapowiadają smaczne chwile. Pozdrawiam i słoneczka życzę.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aga moje hortensje ogrodowe jeszcze śpią,ale pewnie na dniach się obudzą ;:108
Koncepcja z oczkiem mini bardzo ciekawa ;:333,a na kwiaty magnolii i ja czekam ;:65

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wow, u Ciebie to się dzieje ;:oj Jednego dnia pomysł na oczko , drugiego oczko gotowe -śliczne ;:138 Jak je wykończysz będzie pięknie ;:63 Były tuje i nie ma tui ;:306 Ale u Ciebie się dzieje ;:oj A pomysłów i chęci co niemiara ;:138 Ale kurki mają dogadzane, mrożona sałatka --no no , super witaminy ;:215
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Myślę ,ze za takie dogadzanie kurkom odpowiednio Cie wynagradzają jejeczkami .Ogródek wciąż się zmienia jednak ja też nie lubię monotonii .Agusiu oczko będzie super wyglądało jak obłożysz je kamieniami bardzo fajny pomysł ;:303 Fajne takie wycieczki rowerowe
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”