Moje Hippeastrum (Zwartnice) w domu i ogrodzie.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje Hippeastrum (Zwartnice) w domu i ogrodzie.

Post »

Andrzeju- masz rację- wyprowadzka ( też mi się marzy takie bezproblemowe mycie okien) zależy od miejsca. U Ciebie chyba jednak cieplej. U mnie na Mazowszu, na wsi mazowieckiej może być problem z odpowiednimi warunkami dla cebul. Na razie w szklarence grzeją się fuksje i datury :)
Widzę, że mamy podobne preferencje hipkowe :) Stare odmiany i botaniczne- lubię najbardziej. I trochę udało mi się uzbierać. I niektóre się ładnie mnożą. Będzie co dzielić ;:215
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetnie, że powiedziałeś o temperaturze ;:333 . W takim razie wyrzucam moje cebule na balkon, niech się dzieje ;:204

Alfresco, czy nie Alfresco - i tak ładny ;:215
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Koniecznie pokaż to mieszkanko na gotowo.

A wątek - albo w ogrodowych, a jak chcesz ogród traktować jako punkt wyjściowy do rozmaitych refleksji, to może w Personalnych?... 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ok, dzięki za wskazówki odnośnie nowego wątku, ogród rusza pełną parą i oznak wiosny coraz więcej. Jednak dolnośląskie uprzywilejowane pod względem temperatury, bo daleko od polskiego bieguna zimna, czyli Suwałk i na tyle daleko od gór, że nie wpływa to ujemnie na średnie dobowe.

Obrazek

A tak wygląda mój namiocik na 'Hipki', zrobiony na bazie kupionego w Lidlu gotowego kompletu z plastikowymi pałąkami, ale niskiego, więc musiałem go zmodernizować podnosząc pałąki o 70 cm do góry. I wyszło to co widać:

Obrazek

Podaję wymiary, gotowa włóknina 3,2 x 5m. pasuje akurat, może się komuś przyda , wzór nie jest zastrzeżony ;:306
Obok trochę większa folia, gdzie na razie hipki się hartują podlane 'Polysectem', bo ziemiórki do końca nie dało się wytępić.
No... zejdzie mi jeszcze dwa dni zanim przeniosę wszystkie, ale teraz już nic mnie nie goni i na spokojnie przeniosę wszystkie łącznie z siewkami, chociaż siewki dam pod folię do połowy maja, w razie jakby się ochłodziło będą miały małe deko cieplej... ;:108
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

I to jest szczelnie pozamykane?

Boki na zwykłej maszynie doszyte?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Onectica Tu nic nie jest szyte podałem wymiar włókniny 3,2 x 5 m. i całość zarzuca się na pałąki zawija na dole na obciążenia i tyle. Ja stosuję stalowe kątowniki przy wszystkich bokach przycięte na wymiar, zawijam nadmiar włókniny na nie i gotowe. Ani szparki, a sama włóknina przepuszcza powietrze, deszcz, ale nie przepuści żadnego fruwającego 'tałatajstwa' ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Andrzeju na ziemiórki najlepszy Nemycel. Naturalny na bazie nicieni. Tydzień i nie było żadnej ziemiórki u mnie.
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Marto Dzięki za tego Nemycel-a, a ja tyle się przez sezon męczyłem z tymi 'zmorami', już ich prawie nie było, ale ciągle śladowo się pokazywały. I wpadały do herbaty, i w kawie być może też były, ale kawa czarna i to to czarne, w końcu przestałem przejmować się drobiazgami, bo ileż taki drobiazg wypije mi tej kawy? ;:306
Na przyszły sezon przyda się taki konkret jak twierdzisz, bo teraz już prawie wszystkie pod chmurką, zostały w domu tylko te które kwitną i będą kwitły i te u których dojrzewają nasiona, a porównując z tym co było w domu to już zostało malutko.

A propos kwitnących - Hippeastrum sonatini 'Eye Catcher', czyli w wolny tłumaczeniu: ten co przyciąga wzrok, kupiony w ubiegłym roku w Obi szt 2 zasuszone na amen, ale pisałem przy okazji prezentacji 'Balentino', że bardzo żywotne i pełne wigoru.
Agneska wypisz wymaluj jak Twój i to na pewno ON:

Obrazek

- wymiary kwiatka 13x11>9 cm, ( u mnie) w pełnym rozkwicie odchyla płatki do tyłu
- fantastyczny kontrast, biała koronka na dnie gardła
- cebule w granicy 14-16 cm. w obwodzie
- pylniki i słupek białe do połowy przechodzące w czerwień
- podobny do 'Tres Chic' tylko nie te wymiary kwiatka
- wyprodukowany jak każde 'Sonatini' z myślą o zimowaniu w gruncie do -12 stopni C. Do tej pory hybrydy z tej serii były szeroko
testowane nie tylko w klimacie typowym dla Francji i Włoch, ale także w Niemczech, Wielkiej Brytanii i innych krajach
północnoeuropejskich. Wyniki wskazują, że nawet na obszarach o silnych zimowych przymrozkach wystarczające jest ściółkowanie
gleby, w której cebulki mogą pozostać przez kilka lat... Ja i tak nie zaryzykuję.
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

No to cieszę się, że jeden mój NN zidentyfikowany:-) Ładna bestia, to zielone kontrastowe gardziołko:)
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Agneska mam chyba ten sam kłopot z tym 'białaskiem' co Ty. Skłonny jestem jednak nazwać go 'Marilyn' z tego względu, że cebula dużo większa od 'sonatin' ('Alaska' też sonatini), które wielkością cebul nie powalają i te śladowe pylniki też przemawiają za 'Marilyn':

Obrazek

I pokrój kwiatka jest bardziej luźny niż Alfresco, który jest taki bardziej zwarty. W przyszłym sezonie porównam z rezydentem, dużo starszym, który w tym sezonie się na mnie wypiął.

No i żeby było na co popatrzeć 'Eyecatcher' w pełnym rozkwicie:

Obrazek

I to by było na tyle... na dzisiaj ;:224
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Andrzej, Marilyn ma wielkie kwiatostany. Płatki mają lekko zielonkawe żyłki.
Jest jeszcze jeden podobny do Alfresco - Pavlova. Alasca chyba jednak bardziej popularny i dostępny.
Pozdrawiam
Agneska
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Eyecatcher rzeczywiście wpada w oko. Czerwień tak dokładnie oddziela się od bieli - to robi wrażenie ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Porządek z 'Hipkami' zrobiony, prawie wszystkie pod chmurką i się hartują pod włókniną. (Ale się nachodziłem) Zostały jeszcze też siewki, ale te wystawię za 2 tygodnie, żeby mieć pewność stabilizacji pogody, bo inaczej roczna praca nad nimi mogła by pójść na marne.

Obrazek

Teraz priorytetem jest sianie , pikowane, i wystawianie z piwnicy to co tam zimowało, a więc datury, pelargonie, fuksje i inne cebulowe, które wysychały i czekały wiosny, a wiosna szaleje:

Obrazek

A czy ktoś pozyskuje sok z brzozy tak zwaną oskołę. Ja co roku 'upuszczam jej krwi' i sobie chwalę jej dobroczynne właściwości.
Nie będę się rozpisywał na ten temat, 'wujek Google' zrobi to lepiej. Mam to szczęście i nieszczęście zarazem, że stoją sobie dwie duże w ogrodzie i śmiecą cały rok, to chociaż raz do roku na wiosnę mam z nich pożytek.

Obrazek

W tym roku przegapiłem trochę termin i cieknie znacznie wolniej niż w poprzednich latach, ale kto to mógł by przewidzieć, że zamiast temperatur wiosennych mamy całkiem letnią pogodę... wszystko dostało takiego 'kopa', że trudno nadążyć... ;:202
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Hippeastra już się wygrzewają w Słoneczku ;:3 ;:333 Moje kilka też wystawię jutro do tunelu :D :D Sok/wodę/oskołę z brzozy też pobieram, ale w tym roku zebrałem jej strasznie mało, bo zrobiło się ciepło i przestało lecieć ;:224 Ja ucinam tylko gałązkę, naginam ją sznurkiem do pnia i przyklejam taśmą butelkę 8-) Jakoś tak mniej drastyczne to jest od wiercenia dziur ;:131
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

--julian--, to tylko tak drastycznie wygląda, wierz mi brzozie nic się nie dzieje. Po pobraniu zabijam otwór kołeczkiem posmarowanym pastą ogrodniczą i w przyszłym sezonie nie ma śladu po ingerencji. Brzozy są tak duże, że musiał bym zamawiać drabinę teleskopową, by sięgnąć gałęzi, albo zwyżkę co zresztą robię co 3-4 lata, na jesień żeby je zredukować, bo się panoszą okrutne i by zagrażały bezpieczeństwu przy tych różnej maści orkanach jakie od paru lat nas nawiedzają.
Hipki na wywczasach, a ja mam precyzyjną robotę przy pikowaniu nasion krzyżówek które podkiełkowane domagają się ziemi.
Mam nadzieję, że nic nie stanie na przeszkodzie i w końcu doczekam się własnych kwitnących siewek, ale najbliższy termin określam za ok dwa sezony. 'Czas nas uczy pokory...' i Hipki też. :;230
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”