Moja działka 8
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 8
Piękne wiosenne kwitnienia! Miłek amurski - miodzio! Nie ma co się smucić skutkami przymrozków (też je mam - padły mi ciemierniki), gdy jest tyle pięknych kwiatów 

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Szkoda każdego jednego kwiatuszka, ale cóż zrobić... Na szczęście, tak jak piszesz, mamy ich tyle, że gołe rabaty raczej nam nie grożą
Czego zresztą dowodem są kolejne twoje zdjęcia. No przepiękne masz te kwitnienia, a na te wczesne maleństwa to ja bym mogła godzinami patrzeć
Wczoraj cały dzień marudziłam emowi, że taka piękna pogoda pierwszy raz od wielu dni, a ja zamiast cały dzień stać w ogrodzie i zachwycać się krokusikami, to muszę go spędzić w domu na tak przyziemnych sprawach jak np. pieczenie ciast 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Oj nie życzę Ci nadmiaru wilgoci i związanych z tym strat...
Bulbokodium już kwitnie u Ciebie? Czyli fakt, że u mnie nie kwitnie nie oznacza, że później wyjdzie, ale że diabli je wzięli... A posadziłem cały kapers cebul... Grrr...
Pozdrawiam!
LOKI
Bulbokodium już kwitnie u Ciebie? Czyli fakt, że u mnie nie kwitnie nie oznacza, że później wyjdzie, ale że diabli je wzięli... A posadziłem cały kapers cebul... Grrr...

Pozdrawiam!
LOKI
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Lidziu piękna wiosna. To moja ulubiona pora roku. A tylko jedno bulb. Ci zakwitło. Czy masz w innym miejscu?
Radosnych Swiąt i smacznego jajka.
Radosnych Swiąt i smacznego jajka.
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidziu Iryski cudne ale na przyszłą wiosnę jak maluchy urosną to dopiero będzie łan
Miłek zaczyna podbijać serce swoją urodą
Nareszcie widać, że wiosna zawitała do ogrodów

Miłek zaczyna podbijać serce swoją urodą

Nareszcie widać, że wiosna zawitała do ogrodów

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Danusiu - danuta z irysy żyłkowane zbyt szybko się nie mnożą. Na średniej wielkości kępkę trzeba poczekać kilka lat.
Śledziennica skrętolistna to nasza rodzima roślinka, a miłki to piękne, ale dość drogie i kapryśne byliny. Miłek wiosenny rośnie u mnie od dawna i chyba mu się miejsce podoba, natomiast miłki amurskie mam dopiero od dwóch, trzech lat i na razie nie szaleją.
Madziu - Madziagos wokół niebieskiego irysa żyłkowanego rozsiały się krokusy jesienne, w tym roku część z nich powinna już zakwitnąć.
Wiosna już niby przyszła, ale np.dzisiaj rano było bardzo zimno i padał deszcz. Na działce spędziłam jakieś 2,5 godziny i okropnie zmarzłam. Na dzisiejszą noc prognozy przewidują opady śniegu, a więc jutro rano czeka mnie niezbyt przyjemna droga. I taka właśnie jest ta nasza, nieprzewidywalna wiosna.
Florianie - Florian Silesia miłek amurski otworzył na razie pierwszy z kwiatów. Czekam jeszcze na pojawienie się miłka amurskiego Pleniflora. Miłek wiosenny już też powoli otwiera kwiaty.
Moje ciemierniki też sporo od mrozu ucierpiały, ale niektóre z nich jednak mają po kilka kwiatów.
Małgosiu - clem3 rośliny już rozpędziły się z kwitnieniem i nawet paskudna pogoda nie jest w stanie ich zatrzymać. W nocy ma spaść śnieg, ale mam nadzieję, że nie zniszczy kwiatów.
Podobnie jak Ty, bardzo lubię podziwiać wiosenne roślinki i dzisiaj pomimo chłodu i padającego deszczu, musiałam obejść całą działkę i zajrzeć w każdy kąt.
Jurku - Locutus na nadmiar wilgoci na razie nie narzekam, chociaż dzisiaj rano padał deszcz, a w nocy ma spaść śnieg.
Bulbokodium wiosenne już przekwita. Niestety na pięć posadzonych cebulek zakwitła tylko jedna. To moje drugie podejście do tej rośliny. Jakieś 15 lat temu bulbokodium rosło i kwitło zupełnie przyzwoicie, potem przyszły coroczne podtopienia działki, które je zniszczyły. Szukałam cebulek przez dłuższy czas i dopiero niecałe dwa lata temu, dzięki Ali, ta piękna roślina wróciła do mnie.
Alu - Biedronka dziękuję. Wiosna to również moja ulubiona pora roku, chociaż w tym roku jej nadejście bardzo się odwleka.
Bulbokodium zakwitło tylko jednym kwiatkiem, jednakże pozostałe mają zielone dziobki, to znaczy że cebulki żyją. Muszę chyba poszukać dla niego innego stanowiska.
Marysiu - mar33 te maluchy, to nie siewki irysów, ale krokusów jesiennych.
Miłek amurski już kwitnie, m.wiosenny zaczyna otwierać pąki. Czekam jeszcze na pojawienie się miłka Pleniflora.
Na dzisiejszą noc zapowiedziano opady śniegu, więc znów to białe przykryje moją kolorową wiosnę.
Kwitnie pierwszy tulipan Kaufmanna 'The First'.

Śnieżnik lśniący 'Pink Giant' szykuje się do kwitnienia.

Krokus pstry 'Picturatus'

Krokus 'Spring Beauty'

Krokus 'Orange Monarch'

Miłek wiosenny

Ciemierniki

Śledziennica skrętolistna to nasza rodzima roślinka, a miłki to piękne, ale dość drogie i kapryśne byliny. Miłek wiosenny rośnie u mnie od dawna i chyba mu się miejsce podoba, natomiast miłki amurskie mam dopiero od dwóch, trzech lat i na razie nie szaleją.
Madziu - Madziagos wokół niebieskiego irysa żyłkowanego rozsiały się krokusy jesienne, w tym roku część z nich powinna już zakwitnąć.
Wiosna już niby przyszła, ale np.dzisiaj rano było bardzo zimno i padał deszcz. Na działce spędziłam jakieś 2,5 godziny i okropnie zmarzłam. Na dzisiejszą noc prognozy przewidują opady śniegu, a więc jutro rano czeka mnie niezbyt przyjemna droga. I taka właśnie jest ta nasza, nieprzewidywalna wiosna.
Florianie - Florian Silesia miłek amurski otworzył na razie pierwszy z kwiatów. Czekam jeszcze na pojawienie się miłka amurskiego Pleniflora. Miłek wiosenny już też powoli otwiera kwiaty.
Moje ciemierniki też sporo od mrozu ucierpiały, ale niektóre z nich jednak mają po kilka kwiatów.
Małgosiu - clem3 rośliny już rozpędziły się z kwitnieniem i nawet paskudna pogoda nie jest w stanie ich zatrzymać. W nocy ma spaść śnieg, ale mam nadzieję, że nie zniszczy kwiatów.
Podobnie jak Ty, bardzo lubię podziwiać wiosenne roślinki i dzisiaj pomimo chłodu i padającego deszczu, musiałam obejść całą działkę i zajrzeć w każdy kąt.
Jurku - Locutus na nadmiar wilgoci na razie nie narzekam, chociaż dzisiaj rano padał deszcz, a w nocy ma spaść śnieg.
Bulbokodium wiosenne już przekwita. Niestety na pięć posadzonych cebulek zakwitła tylko jedna. To moje drugie podejście do tej rośliny. Jakieś 15 lat temu bulbokodium rosło i kwitło zupełnie przyzwoicie, potem przyszły coroczne podtopienia działki, które je zniszczyły. Szukałam cebulek przez dłuższy czas i dopiero niecałe dwa lata temu, dzięki Ali, ta piękna roślina wróciła do mnie.
Alu - Biedronka dziękuję. Wiosna to również moja ulubiona pora roku, chociaż w tym roku jej nadejście bardzo się odwleka.
Bulbokodium zakwitło tylko jednym kwiatkiem, jednakże pozostałe mają zielone dziobki, to znaczy że cebulki żyją. Muszę chyba poszukać dla niego innego stanowiska.
Marysiu - mar33 te maluchy, to nie siewki irysów, ale krokusów jesiennych.
Miłek amurski już kwitnie, m.wiosenny zaczyna otwierać pąki. Czekam jeszcze na pojawienie się miłka Pleniflora.
Na dzisiejszą noc zapowiedziano opady śniegu, więc znów to białe przykryje moją kolorową wiosnę.
Kwitnie pierwszy tulipan Kaufmanna 'The First'.

Śnieżnik lśniący 'Pink Giant' szykuje się do kwitnienia.

Krokus pstry 'Picturatus'

Krokus 'Spring Beauty'

Krokus 'Orange Monarch'

Miłek wiosenny

Ciemierniki

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aha... Pięć cebulek, a kwiat jeden... Już lepiej rozumiem...
Piękna wiosna u Ciebie...
Pozdrawiam!
LOKI
Piękna wiosna u Ciebie...
Pozdrawiam!
LOKI
- slila1
Jakie piękne wiosenne kwiatki pokazujesz. Byłam dziś na działce ,zrobiłam trochę zdjęć.Iryski holenderskie 3 szt.Przebiśniegów multum.
Kwitną też cebulice i ranniki.
Leży pełno pustych domków ślimaków,całe połacie.Kto je tak załatwił?
Kwitną też cebulice i ranniki.
Leży pełno pustych domków ślimaków,całe połacie.Kto je tak załatwił?
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak pięknie kolorowo masz w ogrodzie a kilka dni temu0 stopni było. Połowy Twoich roślin nie znam
Natomiast iryski cudowne Twoje-moje u mnie zawsze póżniej wychodzą.

- slila1
Danusiu - danuta z zrobiłaś trochę zdjęć, a więc najwyższy czas otworzyć własny wątek i pokazać nam swoje królestwo.
Ślimaki wstężyki ogrodowe i gajowe są u mnie masowo wyjadane przez kosy. Znajduję sporo pustych i rozłupanych muszli.
Ewuniu - ewa w przez trzy dni utrzymywała się trochę wyższa temperatura to rośliny rozkwitły. Długo to jednak nie trwało, bo od wczorajszego popołudnia wrócił chłód i dokuczliwy zimny wiatr. Dzisiaj na działce nie można było wprost wytrzymać. Na dzisiejszą noc prognoza przewiduje znów -1, a na następne noce jeszcze niższe temperatury.
Śnieżnik lśniący 'Pink Giant' już w pełni kwitnienia,

śnieżnik 'Alba' dopiero nieśmiało pokazuje pierwsze kwiaty

Pierwiosnek ząbkowany 'Corolla Blue'

Pierwsza z sasanek

Piwonia wąskolistna

Rozkwitają dwie odmiany narcyza cyklamenowego 'Jet Fire' i

'Tete-a-Tete'.

Wiosną nie może zabraknąć przylaszczek.

Żagwin ogrodowy już też się budzi.

Cebulica syberyjska

Kilka ciemierników

Ślimaki wstężyki ogrodowe i gajowe są u mnie masowo wyjadane przez kosy. Znajduję sporo pustych i rozłupanych muszli.
Ewuniu - ewa w przez trzy dni utrzymywała się trochę wyższa temperatura to rośliny rozkwitły. Długo to jednak nie trwało, bo od wczorajszego popołudnia wrócił chłód i dokuczliwy zimny wiatr. Dzisiaj na działce nie można było wprost wytrzymać. Na dzisiejszą noc prognoza przewiduje znów -1, a na następne noce jeszcze niższe temperatury.
Śnieżnik lśniący 'Pink Giant' już w pełni kwitnienia,

śnieżnik 'Alba' dopiero nieśmiało pokazuje pierwsze kwiaty

Pierwiosnek ząbkowany 'Corolla Blue'

Pierwsza z sasanek

Piwonia wąskolistna

Rozkwitają dwie odmiany narcyza cyklamenowego 'Jet Fire' i

'Tete-a-Tete'.

Wiosną nie może zabraknąć przylaszczek.

Żagwin ogrodowy już też się budzi.

Cebulica syberyjska

Kilka ciemierników

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Lidziu piękne kwitnienia. Masz wiosnę do przodu. U mnie sasanki lada dzień może zakwitną. Narcyzy nadal w pąkach.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Pięknie masz w ogrodzie - dużo kwitnień! To żagwin? Byłem przekonany po zobaczeniu zdjęcia, że to gęsiówka 

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Nie no Lidziu, ty musisz jednak mieszkać w innym kraju niż ja... Nie wstyd ci chwalić się już tulipanami, narcyzami, że o ślicznych ciemiernikach i pozostałych cudnosciach nie wspominając

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Kolorowo się u Ciebie zrobiło. Ciemierniki ładnie przetrwały.
U mnie z kilkunastu odmian kwitnie tylko kilka. Reszta na razie nie daje znaku życia.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;