Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: aloes

Post »

Może mieć za mokro lub ziemia zasolona.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Aloes / Aloe

Post »

Może napisałbyś o warunkach uprawy, stanowisko, podlewanie, wrzucił zdjęcia. Z samego skromnego opisu niewiele można wywnioskować...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Petronela
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2016, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aloes zrobił się czerwonawy

Post »

Cześć! Proszę o poradę w związku z aloesem. Wyniosłam do pracy jedną roślinkę i postawiłam na południowym oknie. Po weekendzie okazało się, że aloes wygląda jakby był poparzony, liście zrobiły się czerwonawe. Czy mogę temu jakoś zaradzić? Czy jest szansa, że na powrót zzielenieje? Dotychczas stał w domu na wschodnim parapecie i miałam wrażenie, że słabo rośnie i brakuje mu światła.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz odpowiedź w swoim poście. Nigdy nie wystawia się roślin na południowy parapet bez aklimatyzacji, czyli stopniowego przyzwyczajania do słońca. Między wschodnim parapecie, a południowym jest duża różnica.
Trzeba więc stopniowo (przez okres minimum dwóch tygodni) wydłużać czas działania promieni słonecznych w godzinach południowych, czyli mniej więcej między 11-tą, a 14-tą. W tym czasie po prostu przykrywasz np. papierowym ręcznikiem.
Oczywiście, na południowym parapecie trzeba dodatkowo zadbać o właściwe podlewanie. Podlewasz obficie i z następnym podlaniem czekasz, aż bryła korzeniowa całkowicie przeschnie. Trzeba też zadbać o właściwe podłoże - mieszankę ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:1 - 1:2.
Niemniej czerwienienie pędów nie unikniesz, to jest forma obrony rośliny przed słońcem i jest to naturalne zjawisko.
Poczytaj sobie też ten wątek o uprawie aloesów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
matek123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2018, o 08:44

Post »

Czy to brunatne, to jest efekt poparzenia, czy początek zgnilizny? Trzymam sadzonki na biurku przy wschodnim oknie. Czy to jest bardziej Aloe Vera, czy uzbrojony?
Obrazek
W celu lepszej identyfikacji odmiany dodaję stare zdjęcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgnilizna, niewłaściwe podłoże, stanowisko oraz o wiele za duża doniczka. Wg mnie możesz wywalić do śmietnika, bo już raczej z niego nic nie będzie.
Aloesy potrzebują słonecznego, najlepiej południowego parapetu, a nie gdzieś w pobliżu okna zwłaszcza wschodniego. Takie małe sadzonki sadzisz do małych doniczek. Podłoże powinno być mieszanką ziemi do sukulentów i żwirku (o frakcji 2 - 4mm) w proporcji ok 1:1 - 1:2.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
karolach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2017, o 16:03

Post »

Hej :)

Czy jest jakieś przeciwwskazanie aby kilka małych aloesów róznego typu (ok 10-15cm wysokosci każdy) przesadzic i umieścić razem jako kompozycję do jednej długiej doniczki typu 80cm? Mam ich ok 10 i wszystkie stoją rzędem na parapecie koło siebie w różnych doniczkach (w odpowiedniej ziemii [dzięki temu forum]) i pomyślałam, że po prostu będzie ładniej jak usadzę je razem, w jakichś logicznych odstępach. Jednakże jeśli lepiej dla nich aby rosły oddzielnie to dam sobie spokój :) Szukam na ten temat informacji i nie widzę... Często widzę natomiast pomysły na mini ogródki z sukulentów, gdzie jedną z wielu roślin jest np aloes ale nigdzie takiego przykładu aby były same aloesy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Można posadzić je razem.
2. Ale skrzynka 80 cm typu balkonowa w zupełności tutaj się nie nadaje. Sukulenty potrzebują ciaśniejszych pojemników. Przy 10 sztukach radziłbym posadzić np. w dwóch max 30 cm niezbyt głębokich kaktusiarkach. Tak mam posadzone m.in. właśnie aloesy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
karolach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2017, o 16:03

Post »

Super, dzięki za podpowiedź! Ostatnie pytanie na zaspokojenie ciekawości - skoro mam posadzić je dość ciasno (ale bez przesady) względem siebie, nie wpłynie to negatywnie na ich wzrost? Czy jest jakaś zależność pomiędzy wzrostem takiego aloesa a tym, że siedzi sam w doniczce albo z kilkoma sąsiadami?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy od danego egzemplarza, istnieje ryzyko że mocne i silne rosnące mogą zagłuszyć z czasem te, które rosną słabiej i wolniej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aloeska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2018, o 01:22

Post »

Witam :)
Jestem nowa na forum. Próbuje uratować swojego aloesa i marnie mi to idzie. W skrócie historia wygląda tak :
Aloes ok 40 cm, nie ma korzeni ( ma coś ala łodyga zdrewniała)
Zasadzony w donicy bez kermazytu itd nie ukorzenił się przez 3 miesiące :(
Przesadzony do nowej ziemi ( do kaktusów i sukulentów) , z kermazytem na dnie. Zamoczony na 5s w ukorzeniaczu w/g instrukcji na opakowaniu.
Podlewany ( nie przesadnie ale z odżywką, plus odżywka mini w płynie do kaktusów i sukulentów)
Kolejny miesiąc bez korzeni. ( wiem to, bo nowa ziemia zaczęła pleśnieć więc wyjęłam)
Nie poddaję się ;) ani ja ani aloes ( nie gnije ale korzeni też nie widać) .
Co dalej ?
Aloes w kubku ;) ziemia podlana wywarem z cebuli ( anty pleśń). Przeschnie , wsadzę go jeszcze raz.
Czy może kupić nową ziemię?
Dziewczyny ratujcie proszę bo nie wiem co zrobić :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm., zamiast próbować ukorzeniać i popełniając wszelkie możliwe błędy to może warto wpierw o tym poczytać... nic dziwnego że Ci marnie idzie. Dziwne, że nie wsadziłaś tej sadzonki do wody, choć niewiele brakuje.
Przydałoby się abyś wrzuciła zdjęcia, choć czuję że z tej sadzoki po takim traktowaniu to raczej niewiele zostało.
Przede wszystkim ukorzenia się w suchej mieszance ziemi i żwirku o proporcji ok. 1:2 albo nawet w samym żwirku i tylko od czasu do czasu spryskuje się delikatnie podłoże. Nie ma żadnej potrzeby używać ukorzeniacza. Po drugie żadnych odżywek oraz podlewania :!: .
Po trzecie za duża sadzonka. Po czwarte i tak nie ma żadnej gwarancji na to, że się ukorzeni, nawet jeśli będziesz chciała stanąć na głowie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aloeska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Aloes jest przywieziony w Canarii ( kupiony jako tzw gotowy do lotu)
Czytałam sporo więc proszę bez niepotrzebnych przytyków ;) Staram się uczyć na błędach :)
Info o ukorzeniaczu dostałam od ludzi ratujących rośliny na fb.

Rozmiar ma niezmiennie taki jaki miał, jedyna zmiana to zasuszające się końcówki. Ponadto ani nie gnije ani nie mięknie.
Ziemię kupiłam specjalną do kaktusów i sukulentów czyli mieszankę.
Ponadto właśnie dlatego, że nie jestem znawcą tematu szukam i pytam ;)
https://imageshack.com/i/pnU8fokyj
nie wiem czy dobrze załączyłam zdjęcie ( teraz aloes jest w ziemi , ale wygląda tak samo jak na zdjęciu - wys ok 40 cm)

Wiem, że nie ma gwarancji dlatego próbuję :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popełniłaś mnóstwo błędów, których można było uniknąć jakbyś za wczasu poczytała, proste. Dlatego jeśli chcesz uczyć się od innych to trzeba przyjąć słowa krytyki.

Nie sadzi się roślin, a zwłaszcza sukulentów do samej ziemi, nawet tej dedykowanej bezpośrednio do nich. Zawsze miesza się ją ze żwirkiem w proporcji jaki podałem wcześniej.
Czyli czeka Cię przygotowanie odpowiedniej mieszanki do małej doniczki wg powyższych wskazówek, jeśli cokolwiek miałoby z tego być.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aloeska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ja przygodę z aloesem dopiero zaczynam :)
A teraz może zacznijmy od początku. Jeśli masz czas i chęć odpisać to będę wdzięczna.
1. Aloes nie mieści się do małej donicy ( stoi w takiej o 22cm średnicy)
2. Dziś nie dam rady kupić nowej ziemi więc czy ma być w tej w której jest czy w kubku z wodą czy w pustym?
3. Kiedy jeżeli w ogóle może wypuścić korzenie ( po jakim czasie)? czy sprawdzać to jakkolwiek
4. Wiem że aloes musi mieć ogólnie sucho ale jak to się ma do ukorzeniania rośliny?
Jeśli masz jakieś linki do sensownych artykułów to z przyjemnością poczytam bo to na co natrafiałam w necie jest mocno ubogie choć przeczytałam tego b. dużo.

Z uśmiechem pozdr.

Zmoderowano
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”