Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kalafior
W tym roku mam Betę, ze Snowballa nie byłem zbytnio zadowolony .
seba1999 Dlaczego ?
- seba1999
Wiele krzaczków po prostu nie wydawało róż. Owszem, niektóre były piękne, ale na tyle roślin które sadziłem, zazwyczaj zbierałem 3-5 róż.
I często też gniły, dosłownie były o dwa dni za długo i nie nadawały się do jedzenia .
I często też gniły, dosłownie były o dwa dni za długo i nie nadawały się do jedzenia .
U mnie na 10 posadzonych, wypadły 2. Jeden też nie zawiązał róży mimo,że liście były duże i normalne jak u reszty ,a jednego coś ugryzło przy korzeniu i zmarniał. Z tych 8szt. co dorosły główki były twarde i zwarte, bez zastrzeżeń.
- seba1999
Pewnie mrówki ? U mnie potrafiły zniszczyć prawie wszystkie sadzonki 

Mrówek jest u mnie w warzywniku mnóstwo, ale ich nie tępię. Jak zauważyłam tego jednego schorowanego kalafiora i 2 kapusty z podobnymi objawami, to wszystkie kapustne podlałam gnojówką z pomidorów i to była cała ochrona.Więcej mi nie padło. Gąsienice bielinka się pokazały na kapuście jak wczesne kalafiory były już zebrane, a późne jeszcze w rozsadzie koło domu, więc je to ominęło. A na kapuście zbierałam gąsieniczki manualnie
. Dodam jeszcze ,że przy dużej inwazji bielinka można kapustę opryskać rozcieńczoną gnojówką z liści pomidora lub cebuli i czosnku, ale to we wczesnej fazie jak główki się zawiązują i nie ma ryzyka ,że zjemy kapustę z bakterią występującą w gnojówkach.

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja dopiero dzisiaj posiałam
czy aby nie za późno?

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysialam już dość dawno i mam już spore sadzonki do wysadzenia, na razie wędrują co dzień na dwór a na noce do domu
jeszcze trochę pójdą do namiotu a później na ogród 

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Miałem Betę w tamtym roku. Około 10 sztuk. Wszystkie zawiązały róże, ale w tydzień mojej nieobecności wszelkiego rodzaju robactwo, w tym ślimaki zniszczyły wszystkie róże. Tydzień wcześniej nie widziałem żadnych szkodników.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja wysiałem dwa dni temu swoje kalafiory. Była to odmiana Violetto i chyba Bora jak mnie pamięć nie myli.
Wczoraj wieczorem już coś wzeszło ale nie miałem czssu się przyjrzeć. Wyniósłem tylko do chłodniejszego pomieszczenia.
A ogólnie to nie chcialem uprawiać kalafiorów.
Wczoraj wieczorem już coś wzeszło ale nie miałem czssu się przyjrzeć. Wyniósłem tylko do chłodniejszego pomieszczenia.
A ogólnie to nie chcialem uprawiać kalafiorów.

A w ub. tygodniu kupowałam kwiaty na straganie i pani zagadała,że ma też rozsadę kalafiora. Taka pora nijaka jak na sadzenie kalafiora,ale wzięłam 10 i posadziłam w cieniu. Odmiana Pionier.
A cyknęłam im fotki na pamiątkę
.
Ostatni z wczesnych. Rosły w nietypowych warunkach:posadziłam na ugorze w zaprawione dołki, w cieniu orzecha włoskiego :)Wokół kalafiorów wyściółkowałam skoszoną trawą,a dalej jak były małe tylko była trawa wykoszona,żeby ich nie zagłuszyła.

Chyba już większe nie urosną, więc zerwałam póki się nie rozstrzępiły.

Ostatni z wczesnych. Rosły w nietypowych warunkach:posadziłam na ugorze w zaprawione dołki, w cieniu orzecha włoskiego :)Wokół kalafiorów wyściółkowałam skoszoną trawą,a dalej jak były małe tylko była trawa wykoszona,żeby ich nie zagłuszyła.

Chyba już większe nie urosną, więc zerwałam póki się nie rozstrzępiły.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Kiedy wysiewacie w tym roku kalafiory?
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja wysieję może na początku kwietnia, ale to zależy od pogody