Iskrowe domowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Iskrowe domowe

Post »

To się będzie działo.

Jeśli koty czepiają Ci się kwiatów to spróbuj im zasiać trawę dla kotów. Może się odczepią od roślin, no chyba że wykorzystają ją jako legowisko :D
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nooo mam 360cm półek i tak po prawdzie to mam tylko jednego filodendrona do postawienia, cissusa amazonice i epipremnum takie żółe..to chyba golden pothos i tyle :shock: Zbankrutuję jak Marta przy orchidarium żeby nie wyglądało to łyso :)

A kotom chyba faktycznie trawę posieję tylko jak im wytłumaczyć, że trawę wolno , a resztę nie.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

;:306 zaraz będą półki na kilometry :shock:

No to teraz możesz szaleć :;230 i uwaga, bo bankructwo pewne, bo przy takim "pustym projekcie" włącza się opcja "jaknajszybszego zapełnienia wolnej przestrzeni" :;230 moja kieszeń już poznała ten ból ;:306 czas na Twoją ;:209 ale znając Ciebie zaraz coś skądś przytargasz całkiem za darmo ;:333 mi storczyków do orchidarium nikt nie chce dać za darmoszke ;:185

PS mi już nowy pomysł na półki w domu też wpadł do głowy ;:306 tak na wszelki wypadek, żeby zrobić więcej miejsca na parapetach ;:306
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Nie no doskonale rozumiem..gdzież by taki pustostan trzymać ;:185 W dodatku chyba serio muszę coś kupić ciekawego, bo ileż można tego epipremnum i fikusów zbierać ? A takich ciekawszych, to ludzie raczej nie oddają.
Szczęście w nieszczęściu sąsiad przyrysował mi auto i czekam na wycenę z oc, ale tak z 1000zl minimum będzie ;:306
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze chyba wpadnę do Ciebie z autem jak masz takiego fajnego sąsiada :;230
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Zapraszam :)
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Ściana work in progress :) Jeszcze wieje pustkami i zdjęć w ramkach brak, ale ogólny zarys jest. No i muszę chyba coś kupić albo się znowu za znajdami rozejrzeć.aha i upchnąć gdzieś doświetlenie roślin na zimę.
Obrazek
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale czadowy :shock: dżungościana ;:63 a jak to się rozrośnie to będziesz szukać gdzie ta ściana :lol:
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

A właśnie miałam Ci pisać, że zakupiłam zapas chemii i eko "chemii" na cały rok chyba ;)
Mulenbekia
50p
50p
Od: 17 sty 2018, o 14:05

Post »

Ale piękna ściana! To pokój od południowej strony? Ile tak gdzieś od okna rosną te rośliny?
Marta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

To ściana pomiedzy poludniowym oknem i balkonem oraz oknem zachodnim. Ile metrów..hm..tam.sa różne odleglości. hoja ta w kącie rośnie najdalej ok 4 metrów od poludniowego okna..niby daleko, ale teraz nawet zimą nieźle dawało czadu słońce i puściła dwumetrowy pęd i zakwitła więc nie jest źle :) kupię im na jesieni lampy doświetlające na wszelki wypadek :)
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Święta nie Święta samo się nie podleje ;)

Cissus szaleje.. wypuszcza czwarty pęd i końca nie widać, listków a listków się namnożyło i muszę go przesadzić i znaleźć mu bezpieczne miejsce z dala od kotów, bo one uwielbiają żuć takie filigranowe.
Obrazek

Przemarźnięty zamiokulkas wypuszcza właśnie piątą ! łodygę :)
Obrazek

A to było opisane jako epipremnum golden pothos. Niezależnie jak się nazywa fajnie wygląda takie żółciutkie :)
Obrazek

hoja mathilde przesadzona do ziemi przedłużyła jedną gałązkę, wypuszcza drugą i trzecią malutką i są już nowe listki :)
Obrazek

Podobnie moja carnosa.. mam wrażenie jakbym miała dwie różne rośliny w doniczce. Nie wiem czy ona ma za mało światła , że takie gigantyczne liście wypuszcza, czy tak jest posłużyły warunki , ale różnica jest na prawdę ogromna . Liści wypuściła kilkanaście, zewsząd wychodzą malutkie, nowy pęd ma już 150 cm długości ! :)
Obrazek

Stefanotis coś tam sobie wypuszcza. Znalazłam dziś na nim jednego wełnowca. Co za podstępne obrzydliwe z nich robale..tyle czasu stoi u mnie już ten stefan, psikałam go ostatnio a tu z zakamarka jednego z dziurki po kwiatku wylazł obrzydliwy wełnowiec.. nie wiem ile ta kwarantanna musi trwać i jaką paskudną chemią muszę je zlewać żeby nie mieć takich niespodzianek :(
Obrazek

i taką drobinkę nową mam. Zlałam chemią porządnie.. ciekawe czy coś też z niej wylezie :(
Obrazek

No i hybrydka dzięki , której trafiłam na to forum.. mój pierwszy zalany, zgniły, ratowany.
Po ucięciu wszystkich pędów przesadziłam go finalnie do keramzytu i taki efekt mam.. kwiatki kwiatkami, ale idzie nowy korzonek i on mnie cieszy bardziej niż te kwiaty :) Kwiaty swoją drogą mają fajną fakturę w środku..taką jak welur. No może pospolita hybryda, ale podobasie :)
W ogóle keramzyt to jest dla mnie jakiś kind of magic. Wszystko w nim rośnie jak głupie. MAm jeszcze trzy storczyki pogniłe, które w keramzycie odbudowały pięknie korzenie, wypuściły po dwa liście i pąki.
Obrazek
Obrazek

No i liodoro się produkuje.. może zakwitnie :)

Scindapsus agryaeus wreszcie się zdecydował i wypuścił masę nowych korzonków , długo się zastanawiałam, ale jednak będę go prowadzić w hydro. Mam też scindapsusa trebie i co prawda pięknie rośnie i przedłuża pędy i nowych liści sporo wypuścił jak na te "ślimaki" , ale z dogadaniem się w kwestii podlewania mamy mały problem, bo albo za mało albo za dużo i niestety swoje niezadowolenie wyraża zmarniałymi końcówkami liści.
Ukorzeniam też sobie hoyę Publicalyx Red Button ;:167 ;:303 ;:167 i mam jedną hoyę, która zapomniałam jak się nazywa ale już powolutku wypuszcza listek..chyab minibell to byla :oops:
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że "zielono mi" u Ciebie pełną gębą. Normalnie wszystko Ci pięknie rośnie.

Stwierdzam, że opłacało się "pomęczyć się" z tą zadając wiele pytań Iskra na początku, dla tego widoku odratowanego storczyka. ;:138
Ale na poważne to naprawdę piękna hybryda. Zrób foto bardziej z bliska tego kwiatu, oczywiście jak będziesz mieć chwilę wolną ;:333
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Kłaniam się nisko i dziękuję za ciepliwość :)

Mam nadzieję, że on kiedyś wróci do czasów swojej świetności. Jak go zaczełam ratować to uciełam mu chyba 4 albo 5 pędów.. wielllka szkoda, że to mój pierwszy storczyk :(

jutro obfotografuję z bliska :)
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Ostatnie zdjęcie cieszy mnie najbardziej :) W ogóle zastanawiam się czy by mu nie obciąć tych kwiatów, bo wg mnie powinien skupiać się na korzeniach i liściach.. ale kurcze tak mi go żal, bo tak się chłopaczyna nastarał, żeby zakwitnąć :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”