Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Dorotko białe fruwa ;:223 ;:223
Ze śliwką to jest tak że nie zmarzła ani nic jej się nie stało tylko to jej uroda i dlatego się zastanawiam czy nie wyeksmitować bop potem to tylko podpalić ;:306 Wszystko do spalenia, bo jak sama ostrzegałaś kolce nie zrębkują się. Dorotko może podkładki te skarlające tak wpływają. Poza tym ja szczepiłam na podkładkach jednakowych jabłonki i na 6 drzewek jedno zaowocowało reszta rośnie z różnym skutkiem.

Julciu masz racje to pewnie z nasion te igiełki rosną i w dodatku coś je roznosi :D Mnie nie przeszkadzają :D
U mnie na pewno zwykłe pszczoły wyleciały do krokusów, ale jak słońce ogrzeje elewację to wtedy wychodzą moje zagnieżdżone murarki i muszę je w inne miejsce zwabić, a czy się uda ....zobaczymy?
Julciu nie marznę jedynie męczę do granic wytrzymałości, ale ubrana bo przecież nie jest ciepło.

Ewelinko jest taki jeden Jureczek niespełna ma w głowie, ale konika ma i nawet wykonuje nim różne prace na zlecenie, ale ja go nie zatrudniałam bo koń też musi mieć miejsce a u mnie jakoś ciasno. Za to malowniczy to jest :D ale teraz to nawet kombajn jest malowniczy ;:306 Przepędźmy ten biały puch i wołajmy o wiosnę ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dołączam się do chóru przywołujących wiosnę ;:215 Już mi się jej chce bardzo ;:108 Niby niewielki ruch na działkach się rozpoczął, ale co to jest. Mam nadzieję, że chociaż po świętach zrobi się już cieplej, bo już mnie rączki świerzbią. Zdjęcia mi się nie ładują, a też z chęcią zerknęłabym na konika ;:108 Może w domu mi się otworzą, bo teraz jestem w pracy. Ale dzisiaj w tej krótszej, za godzinkę uciekam do domu. Dzisiaj będę piekła ciasto na mazurki :tan
Pozdrawiam ;:196

-------------------------------
Ooooo, otworzyły się zdjęcia :heja I jest i konik, i mnóstwo cudnych kwiatków. To nic, że zeszłoroczne. Może jak będziemy głośno wołać, to za chwilę też tak się zrobi?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryś musiałaś się nieźle nagimnastykować żeby zrobić fotki z tak bliska krokusom i przebiśniegom w dodatku z pszczółką. ;:138
Mówisz zima wróciła...u mnie w nocy też posypało śniegiem ale do rana zdążył zniknąć.
Ale skoro rolnicy już wyszli to dobry znak bo my też po świętach wyruszymy. :lol:
Dzięki za piękne wiosenne zdjęcia i nie ważne czy tego roczne czy zeszłoroczne. :D
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu no to u mnie już traktory od rana terkocą na polach, a dziś nawet ;:3 się pokazało więc mogłam posprzątać taras po zimie, i pranko wysuszyć... zapachniało przez chwilę wiosną ... dobre i to ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu kolce to paskudztwo, spróbowałam raz rozłożyć takie zrębki, kilka lat się później męczyłam podczas plewienia. Także przestrzegam, lepiej spalić, myślę że kiełbaskę wtedy upiec i będzie przyjemne z pożytecznym połączone.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Maryś, te zdjęcia wspominkowe z koniem znów na mnie jakoś tak nostalgicznie podziałały, mój dziadek miał konie i na tej mazurskiej wsi każdy w sumie orał wtedy koniem, każdy rolnik miał swój kawałek ziemi, a nie setki hektarów monokultury oranej Bizonem.
Czytam o Twojej śliwie i wiesz co, zdaje mi się że ta odmiana po prostu taka jest, przynajmniej na początku. Śliwa wiśniowa, ałycza- to taka podkładka dla innych śliw. Jak mi wybiła z odrostu i ja amatorka się nie poznałam, że coś jest nie halo, to się pierwszego roku owocowania śliwy zdziwiłam, że jedne owoce są niebieskie i duże, a inne okrągłe żółte malutkie i cholerstwo ma ciernie dwucentymetrowe. Poczytałam, że wybiła podkładka-ałycza i ciachnęłam ile dałam radę piłką, od tamtej pory jej pilnuję.
Teraz z kolei planuję grusze azjatyckie, a że nie w każdej szkółce są do dostania, to tak z odruchu po kupieniu kilku owoców złapałam nasionko (jedyne, jakie się zawiązało), posiałam i rośnie. I oczywiście dopiero zaczęłam się dowiadywać, jak taka grusza siewka rośnie- i czytam sobie tu na forum, ze jako młode drzewko będzie ciernista, potem ciernie znikną.
Jak widać, różnie z tymi kolcami jest i może to czasowe, a może już taka jej uroda. Przepraszam, że jako amator się w temat mieszam, ale sama próbuję ogarnąć moje drzewka, więc przy okazji jak wiem, to napiszę :lol:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Chciałbym takich rolniczych okolic wokół mojego podwórka . Ale niestety tylko łąki i lasy.
Co to za cudaki te pierwiosnki ? Piękne ! Pierwszy raz widzę takie "brokułki" :D
Wiosna u Ciebie na całego, dokładnie, nazwa wątku nie pasuje ! :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Niestety wiosny nie ma, żaden nowy kwiatek nie wychodzi, na termometrze +1 a z nieba leje i na słońce nie ma żadnej nadziei.
Wczoraj przyszły lilie , liliowce i irysy z Lilypolu, dzisiaj czekam na paczkę od Starkla. Wyniosłam do altany na czas świąt wszystkie patyczki, cebule i posadzone do doniczek rośliny licząc, że mrozu już nie będzie :wink:
Przeszedł też zamówiony klujnik i po świętach zamawiam jajka kur austrolorp, może dołożę jeszcze inną rasę ale cały czas się zastanawiam.
Będzie ciekawie tej wiosny jak w końcu przyjdzie :D

Iwonko prowokuję, wywołuję i jak dzisiaj popatrzyłam przez okno to ręce mi opadły, szaroburo, mokro i tylko +1. Pewnie czekasz na wiosnę rowerkową, że wskoczysz rano na rower Obrazek i pognasz pobyć sam na sam z ogródkiem :D

Elżbietko u mnie rolnicy jeszcze nie wyszli w pole, bo zdjęcia są wspominkowe...niestety!
Śnieg sypał do wczoraj ale nie zostawał, a dzisiaj leje od rana :cry:
Ja lubię zaglądać roślinom jakby z innej strony ;:168

Ewciu niestety ja nie mam takich dobrych wiadomości, traktory przejeżdżały z rozsiewaczami trucizny dla ziemi ale wtedy jak było ocieplenie. Wtedy to roundapy i nawozy sztuczne poszły w ruch ;:202
Sprzątam co nadarza się okazja ale pranie suszę dalej w domu bo ptaszki jeszcze w ogrodzie rządzą :oops:

Dorotko wszystko przygotowane do spalenia i coraz bardziej dojrzewam do wycięcia śliwki :wink:

Agnieszko to moje ulubione zdjęcia i przypominają młodość no może nie dziadki bo moje dziadków wyjechali ze wsi do K. w młodości, ale na pewno przypominają wakacje na wsi ;:333 Ciekawa jestem jak wyglądałoby nasze życie, nasze sklepy jakbyśmy zostali przy tych dawnych uprawach. Na pewno supermarkety nie istniałyby...bo po co, a małe sklepiki może miałyby mniejszy wybór ale na pewno żywność byłaby zdrowsza i wartościowsza. Największa korzyść to bylibyśmy z pewnością nie tylko zdrowsi, ale szczuplejsi :D Ja jeszcze dobrze pamiętam czas kiedy półki nie uginały się pod żywnością ale dało się żyć! Ciastka miały w sobie, tłuszcz, cukier i mąkę ew. kakao, orzechy czy wanilię i nie odbijało mi się po nich detergentami, Skład cukierków mieścił się w jednej linijce. W domach pachniało przed niedzielą pieczonym ciastem i gotowaną szynką i nie było na stole dziesiątki potraw, ale na pewno były pożywniejsze...ale mnie poniosło ;:306
Mam wstręt do tych kolorowych marketowych półek i najbardziej szkoda mi naszych dzieci bo ulegają tym złudom, a potem chorują na przeróżne cywilizacyjne choroby, których NFZ nie ma środków żeby leczyć :shock:
Aguś śliwkę wytnę tylko albo zaproszę kogoś z piłą, albo pożyczę od młodych bo mamy na spółkę.
Ciekawe co piszesz o gruszy azjatyckiej....a po ilu latach zaowocuje, bo ja nie mam 10 lat żeby czekać na owoce :wink:
Mieszaj się mieszaj! takie wiadomości amatorów są czasem dla mnie cenniejsze, bo praktyka z obserwacji własnych ;:168

Seba łąki i lasy też są piękne i zmieniają się wraz ze zmianą pory roku. Nie wspomnę już o grzybach i innych darach lasu. Zmienię nazwę jak zobaczą wiosnę za oknem! Pierwiosnek ząbkowany warto mieć w ogródku.

Znowu tylko wspomnienia!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednosezonowe tulipany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit

Pięknymi zdjęciami i wspomnieniami nas raczysz od rana :D . Faktycznie, jak człowiek wspomni sobie czasy dzieciństwa, te naturalne słodkości, wyroby domowe, a i w sklepie jak napisałaś skład np. cukierków mieścił się w jednej linijce. Chleb, to był chleb, a nie mieszanina ulepszaczy, spulchniaczy, wybielaczy i innych tam -aczy :evil:

Jak widać życie na wsi nie jest takie zdrowe, jakby się dziś wydawało (.....traktory rozsiewające truciznę ....) Jakiś czas temu u BoBiKa poczytałam u desykacji - masakra :evil: ;:202. Potem rozmawiałam z koleżanką z pracy, której rodzice mieszkają gdzieś na Mazurach. Wydawałoby się, że czyste tereny. Ale obok gospodarstwa jej rodziców były inne pola uprawne, na których się okazało, że chemia leje się obficie ;:202 a oni zawsze się zastanawiali, dlaczego u nich tak piękne uprawy rosną - brrrr.

Marysiu proponuję, podobnie jak Seba, żebyś zdjęła zaklęcie z zimy i przywołała wiosnę nowym tytułem :D Może ta biała, mroźna pani nie może odejść z ogrodu,bo ciągle jej każesz chodzić po Twoim ogrodzie (Idzie zima...) :wink: ;:306

Kochana, życzę Ci ;:3 (u mnie niestety też dziś pada, a wzięłam sobie dzień urlopu i chciałam m.in. sadzić bratki na balkonie) i ciepełka.

Pozdrawiam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Widzę, że mamy podobny typ pogody ;:222 . Jest po prostu beznadziejnie a wiosna chyba się na nas obraziła :( . Tylko na co konkretnie ?? Nie wiedziałam, że jest tyle ras kur ;:oj . Dla mnie kura to kura :;230 . Jestem pod wrażeniem mimo, że temat jakoś za bardzo mnie nie interesuje to z ciekawości sobie wyczytałam o tej kurze australorp ;:108 . Własny klujnik to ciekawa sprawa , możesz czuć się jak przyszywana mama tych pisklaków , które wyjdą z jaja :lol: . Kochana, mamy ostatnie dni przed świętami więc spokoju życzę i zdrowia . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Dobrze,że pokazujesz zeszłoroczne kwitnienia bo na białe już nie mogę patrzeć

Obrazek

Taki widok miałam o 8 rano. Zawierucha śnieżna nadal trwa i jest już około 10 cm śniegu. Końca opadów nie widać ;:145
Na dodatek berbeć z antybiotykiem bo oskrzela nie wytrzymały nadmiaru czystego powietrza ;:222
No cóż.... mnie zatoki też wysiadly wiec cieszę się ze choć na początku turnusu korzystaliśmy z pięknej pogody i uroków Bałtyku.
;:168
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Piękne zdjęcia wspominkowe :D
Ostatnia seria w fioletach i bieli zupełnie ,jak u nas zrobiona, orliki, łubiny, czosnki ...
A u nas śnieg spadł. :evil: Leży i sięga do kostek.
Przysypało wiszące jajeczka i bratki w donicach.
Czytam o tej śliwie i powiem Ci ,że bardziej mi się opis z kującymi cierniami kojarzy z mirabelką, którą w poprzednim ogrodzie miałam.
Może to krzyżówka jakaś :?:
Z tego co pamiętam taka śliwa chyba kolców nie powinna mieć. To taka z czerwonymi liśćmi :?:
Może rzeczywiście pozbyć się potworka póki jeszcze czas.
No nic, idę lepić zajączka ze śniegu ;:224 :;230
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..jak czytam to u mnie z pogodą tak jak u większości, czyli byle jak. ;:219 Ten tydzień sobie z działeczką odpuściłam ze względu na święta. Odliczałam dni na po świętach, coraz bardziej chce mi się działeczki. ;:173 Coś mi się wydaje że tych dni muszę dołożyć bo i zaraz po świętach ma nie być za wesoło. ;:oj Jedyna nadzieja że prognostycy pogody często się mylą więc może i tym razem się pomylili czego nie będę miała im za złe. ;:oj . Póki co urzęduję w kuchni, eM donosi produkty ale to nie to co działeczka. ;:185 Pozdrawiam. ;:168
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu tym razem u mnie śniegu nie ma, rano nieco pokropiło i przestało teraz zza chmur wychyla się ;:3 przed nocą :) tak dla poprawy nastroju. Okazuje się, że moja chata tak między północnym i południowym frontem się mieści ;:306 Na szczęście mieszkam w strefie EKO i Randa-pu tu nie stosują. Sąsiad mówił, że raz wyrandapował chwasty na kostce i przy krawężniku no i zapłacił mandat bo go ktoś podkablował (i dobrze) Masz piękne pierwiosnki ząbkowane... ciekawe czy u mnie się pokażą bo wiem że je sadziłam ;:131
Niech wam aura sprzyja w te Święta Wielkiej Nocy i dużo ciepła życzę, mimo chłodu na zewnątrz ;:168

Tutaj kolejna część
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”