Bób cz.3
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.3
Kanek
Po wysianiu przykrywasz agrowłókniną?
Po wysianiu przykrywasz agrowłókniną?
Nie okrywałem bobu ani groszku, ale sieję je pierwszy raz. Sądzę jednak, że zacznie kiełkować dopiero po świętach jak się znacznie ociepli a te zbliżające się ponoć ochłodzenie przeleży w ziemi.
A może jednak okryć?
A może jednak okryć?
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Nie straszcie już ochłodzeniem
Mój pierwszy bób z rozsady też się wyciągnął, i to bardziej niż Wasze. A ja się jeszcze cieszyłam, że tak szybko rośnie
Niestety to go osłabiło, nie tylko był mało stabilny w gruncie, jeszcze szybko zachorował.
Tegoroczny, może go wkrótce wysadzę, niech tylko ładnie przerośnie ziemię w pierścieniu.

Mój pierwszy bób z rozsady też się wyciągnął, i to bardziej niż Wasze. A ja się jeszcze cieszyłam, że tak szybko rośnie

Niestety to go osłabiło, nie tylko był mało stabilny w gruncie, jeszcze szybko zachorował.
Tegoroczny, może go wkrótce wysadzę, niech tylko ładnie przerośnie ziemię w pierścieniu.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Na działce połowa poletka pod bób była przygotowana wczoraj. Niestety druga połowa wciąż zmarznięta, a tak to już by był wysiany. na pewno do następnej niedzieli zostanie wysiany.
Natomiast bób z rozsady chyba wysadze na dniach.
Natomiast bób z rozsady chyba wysadze na dniach.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Ja idę kupić Karmazyna jutro lub pojutrze, zniechęciła mnie długa kolejka w sobotę i zrezygnowałam z kupna.
Mam nadzieję, że prognozy się sprawdzą i będę go już mogła na dniach posiać bezpośrednio do gruntu.
Mam nadzieję, że prognozy się sprawdzą i będę go już mogła na dniach posiać bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie 4 paczki podkiełkowanego w wodzie Bobu w dniu wczorajszym poszło do gruntu.
-
- 100p
- Od: 25 kwie 2017, o 07:39
U mnie bób wzszedł bardzo ładnie (oczywiście w multipalecie), nie wybiegł, krępy, ładny, już rączki zacierałam na jutrzejsze wysadzenie go, a tu niespodzianka - śnieg pada
i teraz nie wiem, wysadzać go jutro czy się wstrzymać jeszcze? Temperatura na podwórku dodatnia ok. 3 stopnie w tej chwili. W nocy było 0 stopni.

Pozdrawiam Ewcia 

Ja dziś 2 partie rozsady wsadziłam do gruntu. Kilka sztuk było mocno już wyciągniętych ale podwiązałam przy paliku i mam nadzieję, że to pomoże i się podniesie i wzmocni. Pytanie: czy okrywać na noc agrowłókniną lub może przykryć styropianowym pudełkiem? Czy zostawić tak?
Kolejne 30 szt. nasion posiałam w domu na rozsadę.
Kolejne 30 szt. nasion posiałam w domu na rozsadę.
- BobejGS
- Kontakt:
Zrób okrycie swoim, bo moje dziś w nocy dostały ostrym powiewen mrozu, a woda w wiadrach obok nich zmarzła z wierzchu na grubość ponad 1cm, więc przymroziło ostro. Bób oklapnięty był lekko rano i szybko dostał oprysk Asahi sl i mam nadzieje, że nic poważnego mu nie będzie.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
BobejGS O kurcze, szkoda bobu ale może przeżyje jakoś.
Czy wiesz do ilu stopni mrozu on wytrzymuje? U mnie co rano przymrozki i ja boje sie go jeszcze wysadzać.. z kolei widze że zaczyna się wyciągać... I tak na prawde nie wiem co robić.

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
- BobejGS
- Kontakt:
Myślę że do tych -5st powinien wytrzymać. Pewnie też jest to uzależnione od odmiany.
W dzień już było na plusie i bób się ładnie podniósł. Nie wiem czy to zasługa oprysku czy po prostu tak ma. Nie zamierzam go okrywać, bo nie mam nawet czym, ani myśli i czasu by coś kombinować. Co będzie to będzie.
W dzień już było na plusie i bób się ładnie podniósł. Nie wiem czy to zasługa oprysku czy po prostu tak ma. Nie zamierzam go okrywać, bo nie mam nawet czym, ani myśli i czasu by coś kombinować. Co będzie to będzie.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Nie zdążyłam wysiać bobu przed niespodziewanym atakiem "zimy". Nie będę przecież siać pod śniegiem?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Black Rose; to chyba lepiej że nie zdążyłaś bo w zimnej ziemi to i tak by nie rósł. Ja dopiero po świętach planuje pod warunkiem,że ziemia obeschnie bo inaczej to u mnie błoto. czy posypujecie bób azofoską?
Zapraszam serdecznie! Iga
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Nie, taki na rozsadę ma dość azotu w podłożu do siewu na start, a siany do gruntu też nie wtykam w piach, tylko warzywnik jest jakoś nawieziony w tym albo poprzednim roku. Zakładam też, że bób szybko sam zadba o swój azot 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
Ja bób sądzę w miejsca, które były nawiezione przekompostowanym obornikiem rok wcześniej i rosły na nich raczej żarłoczne warzywa. Przed siewem mieszam ziemię z kompostem. Ale tak naprawdę kompost staram się dawać wszędzie, szczególnie tam gdzie nie daję obornika.
A mój bób siany do gruntu gdzieś w połowie lutego, właśnie zaczął wyłazić z ziemii. Szybko ;). Ale ważne, że wyszedł i ta zimowa wiosna mu nie zaszkodziła.
A mój bób siany do gruntu gdzieś w połowie lutego, właśnie zaczął wyłazić z ziemii. Szybko ;). Ale ważne, że wyszedł i ta zimowa wiosna mu nie zaszkodziła.
Iza