Za suche powietrze. Rok temu też miałem a w tym roku nie bo mam inne warunki. Nie przejmuj się końcówkami.Dareku pisze:Też macie podeschnięte końcówki ? Jak temu zapobiec ?
ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
-
- 200p
- Od: 8 cze 2015, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całą moją Carmen szlag trafił. Zaczęłam ostatnio hartować. Zmarzła? Wygląda jak zgorzel. A może za krótko przycielam. Przykro mi
Wysieje jeszcze raz 

- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Ja dziś wysiewam Ailsę Craig oraz Exhibition. W zeszłym roku były zaprawiane, otoczkowane i bez zapraw. Te 3 zdecydowanie najgorzej, dużo z nich dostawało zgorzel. W tym roku już tylko zaprawiane.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
-
- 200p
Przeprowadziłam cebulowe śledztwo. Doszłam do wniosku, że raczej zmarzła... co prawda na mrozie nie stała, ale może za delikatna jeszcze była na niskie temperatury. Cebula w innym pudełku też nie ma się najlepiej.
Tylko Ailsa i Wolska jakoś się trzymają. Miałam posiać jeszcze raz, ale straciłam chęci. Nasiona, które zostały wysieję do gruntu na szczypior.
W przyszłym roku zabiorę się do tego inaczej.
Teraz muszę skoczyć do sklepu po dymkę. Zdążę ją jeszcze parę dni wygrzać przy kaloryferze. Mam nadzieję, ze znajdę taką bez szczypioru

W przyszłym roku zabiorę się do tego inaczej.

Teraz muszę skoczyć do sklepu po dymkę. Zdążę ją jeszcze parę dni wygrzać przy kaloryferze. Mam nadzieję, ze znajdę taką bez szczypioru

-
- 200p
No i kupiłam. Nie wiem jaką, bo pani na rynku zapomniała nazwy. Powiedziała tylko, że to jakaś holenderska. Trudno. Wygląda dobrze. Teraz tylko... Czym mam ją zaprawić przed wsadzeniem do gruntu ? Zapraw jest mnóstwo...
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Kasiak109
Jeśli Twoja cebula podczas hartowania nie była narażona na minusowe temperatury nie miała prawa paść z tego powodu.Co najwyżej przechłodzona.Z domowych warunków tak małe jeszcze siewki są nie przygotowane na taką nagłą zmianę klimatu.Hartować trzeba stopniowo,codziennie zwiększając czas o ile temperatura na zewnątrz jest odpowiednia.Przystrzyżenie na pewno nie miało wpływu na taki stan.
Można też brać pod uwagę bardziej prawdopodobną przyczynę,czyli zgorzel siewek jeśli się przewężały u spodu i przewracały.Idealne warunki do tego to zbyt mokra ziemia i wysoka temperatura w pomieszczeniu.Cebula lubi chłodniejsze klimaty.Moja od soboty mieszka w szklarni gdzie temperatury nocami oscylują w granicach 10-12*.Jak w domu zaczynała się pokładać to po trzech dniach w niższej temperaturze stanęła na baczność.Diagnoza Twojej cebuli byłaby łatwiejsza gdybym widział zdjęcia.
Co do dymki to nigdy jak sadzimy ją czasami niczym nie jest zaprawiana i kłopotów później nie ma.
Jeśli Twoja cebula podczas hartowania nie była narażona na minusowe temperatury nie miała prawa paść z tego powodu.Co najwyżej przechłodzona.Z domowych warunków tak małe jeszcze siewki są nie przygotowane na taką nagłą zmianę klimatu.Hartować trzeba stopniowo,codziennie zwiększając czas o ile temperatura na zewnątrz jest odpowiednia.Przystrzyżenie na pewno nie miało wpływu na taki stan.
Można też brać pod uwagę bardziej prawdopodobną przyczynę,czyli zgorzel siewek jeśli się przewężały u spodu i przewracały.Idealne warunki do tego to zbyt mokra ziemia i wysoka temperatura w pomieszczeniu.Cebula lubi chłodniejsze klimaty.Moja od soboty mieszka w szklarni gdzie temperatury nocami oscylują w granicach 10-12*.Jak w domu zaczynała się pokładać to po trzech dniach w niższej temperaturze stanęła na baczność.Diagnoza Twojej cebuli byłaby łatwiejsza gdybym widział zdjęcia.
Co do dymki to nigdy jak sadzimy ją czasami niczym nie jest zaprawiana i kłopotów później nie ma.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 200p
Cebulę, która siedziała w domu też szlag trafił. Została mi tylko Ailsa i tacka Wolskiej. Zdjęć już nie będzie bo w przypływie złości wszystko wylądowało w koszu.
Pytam o zaprawę, bo moja babcia zawsze w czymś różowym "maczała" dymkę i później wsadzała w ziemię.
Pytam o zaprawę, bo moja babcia zawsze w czymś różowym "maczała" dymkę i później wsadzała w ziemię.
- Faworyt
Zaprawiać możesz jak chcesz,ale ja tego nie robię jeśli widzę że cebulki są zdrowe bez oznak pleśni,bo i takie potrafią się zdarzyć u sprzedających.Jeśli i w domu cebulę Ci trafiło to na bank będzie to zgorzel.Jak to jest początkowa faza to należy zaprzestać podlewania do przesuszenia ziemi i podlać Previcurem.
Dziś wysiałem drugą partię Exhibition.Za tydzień trzecia i ostatnia.
Dziś wysiałem drugą partię Exhibition.Za tydzień trzecia i ostatnia.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 200p
A nasiona zaprawiasz ?
- Faworyt
Nie,jedyne nasiona które zaprawiam to nasiona pomidorów.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
W tym roku po raz pierwszy przetestuje w uprawie cebuli, Huwa San TR 50. Ponieważ w zeszłym roku miałem problem z bakteryjnymi chorobami na cebuli, zamierzam ww odkazić grządkę pod cebulę oraz sadzonki. Może macie własne doświadczenia z tym specyfikiem?
Pozdrawiam. Jacek 

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sprowokowałeś mnie żeby dowiedzieć się, co to jest że walczy z chorobami bakteryjnymi, otwierałam kolejne zakładki z nadzieją, ale jak producent pisze, że to nadtlenek wodoru to mi zapał minął
http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/och ... u-huwa-san
Tzn woda utleniona to jest :P ?

http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/och ... u-huwa-san
Tzn woda utleniona to jest :P ?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Tak, woda utleniona.
Ja zamierzam sobie sama zrobić taki specyfik, a nawet jeszcze lepszy, bo dodam miedź w postaci nano.
Ja zamierzam sobie sama zrobić taki specyfik, a nawet jeszcze lepszy, bo dodam miedź w postaci nano.
Iza
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jodyna na bakteriozy świetnie się sprawdziła
Przepis na preparat z jodyny jest też na innym ogrodniczym forum, trochę trudniejszy wymagający gotowania kisielu, ale działa
I tak wylecimy zaraz do kosza
Iza pisałaś rok temu o próbowaniu srebra koloidalnego. Akurat mam i używam takie srebro, jak w uprawie roślin się sprawdziło? Żadnych efektów ubocznych nie było?

I tak wylecimy zaraz do kosza

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Basia2207 pisząc nazwę handlową miałem jedynie na myśli skład, żeby wszyscy wiedzieli o co mi chodzi i nie mam zamiaru tego kupować, bo cena jest powalająca a składniki podstawowe czyli nadtlenek wodoru 17% i azotan srebra kupiłem za grosze w porównaniu z cena Huwa San.
Aguss85 To nie jest tylko zwykła woda utleniona a bakteriobójcze działanie ma również srebro zawarte w preparacie. Stosuję tą miksturę przy hodowli kaktusów z nasion i jak na razie bardzo dobrze się sprawdza . Wobec tego pomyślałem o szerszym zastosowaniu
Aguss85 To nie jest tylko zwykła woda utleniona a bakteriobójcze działanie ma również srebro zawarte w preparacie. Stosuję tą miksturę przy hodowli kaktusów z nasion i jak na razie bardzo dobrze się sprawdza . Wobec tego pomyślałem o szerszym zastosowaniu

Pozdrawiam. Jacek