Wężymord ( skorzonera )
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wężymord ( skorzonera )
Iza, mówią że jedyny skuteczny sposób- to świeże nasiona. Wysiałam rok temu cała paczkę i dochowałam się dwóch roślinek! W tym roku dostałam świeżutkie z AWN i liczę na więcej ;)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiesz, ja kupiłam w sklepie, więc loteria, a miejsca w ogrodzie mam na tyle mało, że nie chcę ryzykować.
Wiesz może, po jakim czasie kiełkują w domu? Piszą, że w gruncie 10-14 dni, mam nadzieję, że w domu będą po paru dniach, albo wcale
Wiesz może, po jakim czasie kiełkują w domu? Piszą, że w gruncie 10-14 dni, mam nadzieję, że w domu będą po paru dniach, albo wcale

Iza
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Bardzo dobry sposób z podkiełkowaniem, bo rzeczywiście, z kupionymi nasionami, to loteria i nie jeden raz się sparzyłem i teraz zawsze podkiełkowuje na wilgotnym piasku i sieje już podkiełkowane, jak nie zaczną kiełkować po tygodniu to rozejrzałbym się za innymi.
Pozdrawiam. Jacek 

- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Po 9 dniach wykiełkowało mi 1 (czytaj jedno
) nasionko z całej paczki skorzonery wyłożonej do kiełkowania.
Poczekam jeszcze kilka dni, ale chyba nie wygląda to dobrze. Nasiona firmy Polan, ważne do końca 2020.

Poczekam jeszcze kilka dni, ale chyba nie wygląda to dobrze. Nasiona firmy Polan, ważne do końca 2020.
Iza
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Swoją skorzonere(dwie paczki) wysiałem w lany poniedziałek, pomiędzy dwa rządki bobu. Też nie chce tracic wolnego miejsca ale jak coś wyrośnie to będzie super. 
Co do podkopywanie skorzonery, to ostatnio mi naszła taka myśl ale to tylko dla tych, co mają wodę w ogródku pod ciśnieniem i wąż. Należałoby wbijać wąż z lecącą wodą tuż przy skorzonerze. Woda by wypłukała o rozluźniła piasek i skorzonera powinna wyjść swobodnie. Gorzej tylko z opłacalnoscią takiego zabiegu, chyba że jest susza, a zaraz po zbiorze będziemy wysiewać poplon.

Co do podkopywanie skorzonery, to ostatnio mi naszła taka myśl ale to tylko dla tych, co mają wodę w ogródku pod ciśnieniem i wąż. Należałoby wbijać wąż z lecącą wodą tuż przy skorzonerze. Woda by wypłukała o rozluźniła piasek i skorzonera powinna wyjść swobodnie. Gorzej tylko z opłacalnoscią takiego zabiegu, chyba że jest susza, a zaraz po zbiorze będziemy wysiewać poplon.
Są w sklepach takie długie wąskie szpadle, do skorzonery dobrze się nadają. Ja zostawiam korzenie na zimę, one cały czas rosną i nawet wiosną są bardzo smaczne, można je wykopywać jak tylko ziemia odmarźnie. Wysiałam 3 paczki/rządki świeżutkich nasion takie najlepiej wschodzą.
-
- 50p
- Od: 8 maja 2014, o 11:30
Jak Wasza tegoroczna skorzonera?
Moja dopiero wschodzi. Siałam po raz pierwszy, ale zajmuje nie mniej miejsca niż marchewka.
Moja dopiero wschodzi. Siałam po raz pierwszy, ale zajmuje nie mniej miejsca niż marchewka.
- BobejGS
- Kontakt:
Skoczę na chwilę na działke, bo ma niby padać, to pstrykne jej fotke. Ma u mnie bardzo nierówne wschody. Część wyszła już dawno, a część dopiero się pokazuje. No i są też puste przestrzenie mimo dosć gęstego siewu.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Ja podobnie jak Aria zostawiam przez zimę w gruncie. Dopiero posieję - czekam na deszcz.
- BobejGS
- Kontakt:
To moja skorzonera.

- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Moja jeszcze nie wzeszła siałem razem z rzodkiewką aby wyznaczyła rzędy i rzodkiewka już na powierzchni. A kiedy swoją wysiewałeś?
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Ja mam z poprzedniego roku, nie wykopałam wszystkiego.
Macie jakieś ciekawe przepisy ze skorzonerą?
Macie jakieś ciekawe przepisy ze skorzonerą?
-
- 50p
Siałam dodatkowo tydzien temu i już jest na powierzchni. Ekspresowe wschody odkąd zrobiło się cieplej.
-
- 50p
A jak wysieje pod koniec sierpnia i zostawie na zimę to będzie to miało sens? Kupilam hurtowo sporo nasion i licze na to ze zimą lub wczesną wiosną trochę urośnie.