Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Madzia Kurczę, szkoda tylko że nie wystarczyło pocałować ją w łapkę, a trzeba się było naganiać z taczką, szpadlem, siewkami i cebulkami i ubabrać w ziemi po łokcie :;230 Dynia na pergoli fajnie rosła, muszę to kiedyś powtórzyć ;:215 U mnie zrobiło się już wiosennie, kogutek w wolierze pokazuje, że wiatr wieje z południa i nawiał chmury, ale i ciepłe powietrze ;:108

Anuś, muszę to na początek napisać- ogromnie się ciesze, że już jesteś ;:196 Większość pewnie woli te słodkie, a kto ma inny gust-ten korzysta :lol: Dziękuje bardzo ;:196

Ewelka o, przed chwilę pisałam i mogłam to jakoś połączyć ;:218 Hortensje pięknie na tej miejscówce kwitną i jak tylko mają dość wody w ziemi, to naprawdę sobie radzą nawet na tym słonecznym miejscu. Już nie pamiętam, gdzie te kratki kupiłam, podpytywałam wczoraj męża i pisał, ze pewnie w Castoramie, bo pamięta, ze sam je autem przywiózł. A potem je malowaliśmy, pierwsze dwie jednego roku, a trzecią dopiero kolejnego. No tak, tylko że to było trzy lata temu ;:174 I mogą teraz mieć już inne kratki... W tym roku kupujemy takie większe, dla kiwi i wisterii, ale w LM nic na "nóżkach" nie ma i też je będziemy na kantówkach mocować.

Iwonko dziękuję Ci za miłe słowa ;:196 Prawda, każdy ma ten swój upragniony ideał ;:173

Ewa ja też sobie nie wyobrażam nie mieć w ogrodzie owoców :D Od początku mieliśmy 7 drzewek, a potem posadziliśmy jeszcze swoje 8 jabłoni, śliwę, trzy brzoskwinie, trzy wiśnie i gruszę i jeszcze różne krzewy winorośli, borówek, jagód, pigwowca, aktinidie, porzeczki, agrest ;:173 Córeczce nasiałam pole poziomek i teraz posadziłam truskawki. Na więcej to już naprawdę nie mam miejsca :lol: Tylko z malinami walczę, bo przechodzą zza płotu, ale chorują i szkoda mi na nie miejsca. Ale ciągle atakują ;:224 W tym roku wylazły w moich liliach i tulipanach i ciężko było je wyrwać ;:223

Sabina dziękuję ;:196 Sama czasem jestem ciekawa, jak to wcześniej wyglądało, bo już niektórych miejsc tak ie pamiętam. Lubię sobie też przypomnieć, jak w środku sezonu rosły byliny, żeby potem nie nasadzić jednego na drugim, jak wiosną wydaje się że jest tyyyle wolnego miejsca :;230
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu- kolejna już odwilż i odwrót zimy. ;:138 Naprawdę mam jej już serdecznie dość ;:222

Na polach śnieg już stopniał.

Obrazek

W ogrodzie został tylko tam, gdzie dom albo płot rzuca cień. W słoneczny dzień spod śniegu rozkwitały krokusy ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pańcia ciągle cyka zdjęcia głupiemu zielsku, zamiast sfotografować kota :;230

Obrazek

No to, Zimo, żegnamy :wit

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Kochana tyle śniegu też miałam jeszcze przedwczoraj ale dzisiaj już świeci cudne słoneczko i śnieg topnieje ;:138 . Jest go jeszcze więcej niż u Ciebie ale najważniejsze, że już się topi ;:138 . Ja też mam dosyć tej pogody więc liczę, że to ostania odwilż a potem nastanie wiosna ;:138 . Co do kratek to akurat w Ciastoramie nigdy nie bywam bo mam kawałek ale gdyby były to mogłabym się wybrać do znajomej przy okazji ;:224 . Ogólnie na nóżce nawet na all nic nie widziałam :( . Szkoda bo to wtedy szybko się montuje . No nic, jak nie dostanę nic na nogach to będę musiała bawić się w kantówki tak jak i Wy :roll: . Krokusy u Ciebie dają popis ;:215 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Aguś
Współczuję zapalenia spojówek ;:196
Chyba każdy noszący kontakty tego doświadczył.
Wiem ,że świetlik - zioło jest bardzo dobry :D
Pokazujesz piękne wspominkowe zdjęcia.
Mi spodobała się najbardziej dynia i tulipanki.
Dynia ma wyjątkowo ozdobne liście :D
Każdy z nas popełnia błędy ogrodnicze i uczymy się całe życie.
Osobiście na F.O. nauczyłam się bardzo wiele o roślinach.
Będąc ogrodnikiem prawie 20 lat i mając wspomnienia z ogrodu Dziadków nie wiedziałam np. ,że pomidory nie mogą rosnąć w szklarni razem z papryką :oops: :oops: Oświeciła mnie sympatyczna Pani z zaprzyjaźnionego sklepu ogrodniczego.
Piękne klejnociki krokusowe :D
Tyle miesięcy na nie czekaliśmy :!:
U nas śnieg, krokusy na 1 cm.
Jak tam Aguś rozsady u Ciebie :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Agusiu nie dosyć ,że śnieg skutecznie nawodnił glebę to i też okrył swoja kołderką roślinki .U mnie niestety takich luksusów nie było, a mróz wciąż trzyma solidnie nocą i dniem .Oj będzie pogrom w różach i nie tylko, bo wszystko przez parę ciepłych dni zaczęło wegetację ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko a sio dla tego śniegu! Już go mamy dość mimo, że wcale go tak dużo nie było, tylko przyszedł wtedy jak już wszyscy czekaliśmy na wiosnę ;:223
Taaak mam całe torby pustych opakowań po nasionach i pewnie w połowie nie wykiełkowały nawet, kartoniki też trzymam bo czasem przydają się do identyfikacji (nazw).
Agnieszko, a czy ta śliwka ma te wielkie owoce czy zwykłe śliwkowe?
Współczuję zapalenia spojówek, nigdy nie miałam takiej przypadłości ale dzieci miewały. Pewnie to trzeba wyleczyć żeby nie wracało. Życzę zdrówka i miłej niedzieli ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aguniu,śniegi już pewnie i u Ciebie stopniały i trzeba będzie zabrać się za robotę w ogrodach ,wiosna na poważnie już wróciła,czytam,że oczka mają stan zapalny ,uważaj na nie i nie przeziębij tego zapalenia spojówek ,życzę zdrówka i ciepłej wiosny ;:168
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak macie, że od pierwszych wiosennych dni rozpiera Was energia i zalewa endorfina? Normalnie czuję się jak zakochana :lol: Nie mogę spać, bo planuję nowe grządki i rabaty! Rano wyrywam się na ogród i do upadłego grzebię, sprzątam i zaglądam w każdy kąt, co to już się obudziło. W niedzielę otworzyłam też sezon rowerowy, co prawda jeżdżę tam, gdzie i chodzimy zimą na spacery, ale i tak miło było po całej zimie obejrzeć znów pola i las z siodełka :wink:
Oczy już mi doszły do zdrowia, no może dziś trochę je sobie zadymiłam ;:218 Spalenie gałęzi z sadu było już koniecznością, a raczej przez pogodę do końca tygodnia nie będzie ku temu okazji ;:173 Trochę suchych badylków po bylinach też dorzuciłam do paleniska i dobrze że nie spieszyłam się wcześniej ze sprzątaniem, bo ani na kompoście, ani w workach nie mam już miejsca :wink:

Pod wysokim kopcem z kory przetrwały niektóre kwiaty ciemiernika:
Obrazek

Krokuski kwitną w najlepsze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamarzyła mi się kolejna rabata, na te nasiane dalie i jeżówki ;:224

Obrazek

Dalie pięknie rosną, na dniach je rozpikuję, skoro i tak ma padać. Mam tu pełne i kołnierzykowe. Szkoda, ze nie trafiły mi się nasiona anemonowej, bo też jest cudna.

Obrazek

Wysprzątałam w weekend suszki sprzed domu i chyba tu wzdłuż ścieżki, koło irysów posadzę sobie kanny. Wzdłuż płotu jednoroczne chryzantemy wyglądają na więcej, niż roczne i puszczają już nieśmiało nowe liście :wink:

Obrazek

Kanny proszą się o większe donice, rosną jak dzikie! Bardzo jestem ciekawa kwiatów ;:173 Jedna ma ładny kolorowy liść! Z dalii i kann zostawię sobie na zimowanie tylko najładniejsze, jak się z czasem rozrosną to będę mogła je podzielić.

Obrazek

Obrazek

Musiałam odpalić growboxy :D Dosiałam lewkonie pełne, cynie skabiozowe, clip daggę od Soni ( ;:196 ), pomidorki, pietruszkę i szparagi (szparagi nie raczą jeszcze skiełkować ;:173 ). Planuję jeszcze zrobić rozsadę aksamitki lulu, czerwonej rudbekii i ostróżki, bo z poprzedniego wysiewu nic nie wyszło ;:130

Obrazek

Straszą jakimś kolejnym ochłodzeniem, ale mam nadzieję, że tym razem się to nie sprawdzi ;:3

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu anabuko przepraszam, że przegapiłam tamten wpis, jakoś się wstrzelił akurat jak już wysłałam ;:168 Ja też co chwila coś przesadzam, jak się zrodzi nowa koncepcja :lol: Mam tysiące pomysłów, ale cóż, ani finanse, ani czas nie pozwala na wszystko od razu :wink:
Oglądałam wczoraj na Netflixie program Monty Dona i tak sobie myślałam, jak się zaprojektuje i zrobi ogród, albo nawet jak to niektórzy robią zatrudni ekipę i ogród robi się "sam", to czy potem po roku czy dwóch nie jest nudno i nie chce się właścicielom coś pozmieniać? ;:173 Trafiłam na fajny odcinek, jedna dziewczyna marzyła o permakulturowym ogrodzie leśnym i ulach, a druga para miała do zagospodarowania malutki ogród na skarpie. Ten drugi mi się nie spodobał do końca, ale pierwszy był przecudny.

Ewelka dobrze, że po śniegu nie ma już śladu ;:138 Wiesz co, ja nawet nie wiem, czy dalej mają tam takie kratki bo od kiedy koło mnie otworzył się ogromny L.M. w Mirkowie, to w Castoramie nie byłam :lol:

Aga miałam po taką maść ze świetlika jechać, ale jakoś mi w weekend zabrakło czasu ;:173 Chyba w sobotę kopnę się do apteki, bo skoro nosze te szkła, to zawsze może się przydać. Ładna była tamta dynia, poza tym dyńki były pyszne. To Sweet Dumpling, smakowała orzechowo, słodkawo i miała konsystencję pieczonych kasztanów po wyjęciu z piekarnika. Ja też nie wiedziałam tego o paprykach! I tak je rok temu posadziłam ;:218 Czemu nie mogą, przez szarą pleśń? Kurczaczki, w tym roku też planowałam je pożenić, ale może gdzieś upchnę w gruncie papryki i w szklarni zostaną tylko pomidory i arbuzy? Aguś rozsady różnie mi rosną, mam problem ze zgorzelą w tym sezonie i sieweczki bardzo przerzedzone ;:173 Zmieniłam już kolejny raz ziemię i niektóre znów dosieję, oby już było ok.

Jadziu moje róże puściły nowe przyrosty już w grudniu, ale one to są zaprawione w boju i przywykłe do zim bez okrycia, widzę że nic im nie zaszkodziło :wink: U mnie najgorzej oberwały hiacynty, szkoda mi, jakby miały w tym roku mi nie pachnieć :roll: Może jeszcze gdzieś dostanę takie w doniczkach, na pocieszenie :wink:

Marysiu już sobie poszedł, całe szczęście :D W sumie, skoro już mroziło, to nawet dobrze że spadłe trochę białego i zaizolowało ziemię, przynajmniej nie zamarzła znów na kość! Śliwki są duże, ładnie odchodzą od pestki, zielonkawożólte w środku, niebieskie z zewnątrz, trochę okrąglejsze i większe niż typowa węgierka, ale nie całkiem kuleczki jak renklody. Pyszne, uniwersalne, ja się w nich zakochałam! Z racji wielkości do knedla wchodzi raczej pół śliwki niż cała, ale tylko się cieszyć, że są spore :lol: Natalcia jak była malutka i nie otworzył jej się kanalik łzowy, to często miała zapalenie spojówek i ja teraz nie mając czasu na lekarza wzięłam sobie zamknięty, zapasowy antybiotyk w kroplach do oczu, więc mi szybko przeszło...Tylko dziś to dymienie w oczy było szalenie nieprzyjemne, skoro i tak mnie piecze to przy ognisku było ciężko ;:223

Martunia stopniało wszystko, ziemia odtajała, a ja jak mrówka uwijam się przy sprzątaniu badylków ;) notabene mrówki już się obudziły i biedronki też buszują :lol: Czasem gdzieś zatrzyma się lekko otumaniona pszczółka :lol:

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aga i mnie pierwsze promienie słoneczka zapowiadające zbliżającą się wiosnę obudziły do życia. W tym roku naprawdę jestem niczym niedźwiedź budzący się ze zimowego snu. A po tym jak Em pomógł mi w sprzątaniu a raczej w odgruzowywaniu rabat po jesienno zimowej stagnacji jestem podwójnie przeszczęśliwa. Teraz została mi tylko kosmetyka, czyli pozbyć się chwastów, którym to pozwoliłam swobodnie panoszyć się w końcówce poprzedniego sezonu. Nie powiem, jest tego sporo ale zrobi się skoro tyle werwy we mnie. ;:65
Powodzenia z wysiewami, by oko Ci cieszyły. I nam przy okazji. ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, roboty pełna parą :lol: Ja też wczoraj od rana grabiłam ile się dało. Już przed domem (co widać od ulicy i gdzie jest wejście ) wygrabione. M poprawił ścieżkę bo całkiem zarastała trawą .
Kolejne ciemierniki wychylają główki, bo poprzednie zmarzły. Wychodzą też kolejne krokusy i inne . Kupiłam magnolię stellatę , mam już jedną czysto białą a ta jest lekko rózowa , za 26 zł ;:306 sama wlazła do koszyka :wink: kupiłam też wczesną czereśnię i późną śliwę . W Auchan są tanie --13zł-15 zł . W Castoramie ok 25 zł , ale pień drzewka niemal jak ręka i często z pąkami , piękne i duże a wybór pełny. Tam kupiłam magnolię :)
Ale masz dużo posiane ;:oj piękne duże rośliny już ;:63 Lece zaraz dalej grabić póki nie pada :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Agnieszko, nawet nie wspominaj o ochłodzeniu :roll: Mam już zdecydowanie dosyć zimy. U ciebie widzę znacznie cieplej niż na Podkarpaciu. Ja mam jeszcze gdzieniegdzie śnieg między roślinami, a ty widzę nowe rabaty zakładasz ;:oj
Siałaś kanny?? Nie miałam pojęcia, że można je wysiewać.. Miałam kiedyś ogromne ilości tych roślin i raz za późno je wykopałam.. przepadło wszystko..
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Agnieszko :wit . Z tymi endorfinami to masz rację, bo jak świeci słoneczko tak właśnie jest ;:3 . Ja w sobotę tak się czułam mimo, że jeszcze temperatury mało wiosenne ;:224 . Czekam na kilkanaście stopni powyżej zera bo takie 8,9 mnie nie rajcuje :;230 . Ty już zakładasz nowe rabaty, brawo ;:63 . Ja póki co czekam aż ziemia jeszcze podeschnie i po świętach biorę się za poszerzenie jednego miejsca ( znowu :;230 . Potem przyjadą róże więc będzie sadzenie. Na pewno nie obędzie się bez małych przeprowadzek :lol: . Piszecie o magnoliach a ja ciągle nie mam chociaż już sobie ze dwa lata obiecywałam ;:223 . Czekam na dogodne miejsce a póki co takiego nie mam :roll: . Może za rok :;230 . Odnośnie tych krat na nogach to już dałam sobie spokój. Kupię normalnie kantówki i kratę. Dużo roboty przy tym nie będzie tylko malowanie i montaż także dam radę ;:215 . Oby tylko eM chciał trochę pomóc ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Agusiu moje grudniowe róże też miały nawet zaczątki listków, a potem mróz to wszystko zważył.Jednak niektóre juz odrabiają straty zimowe i fajnie się puszczają .Widzę ,ze Growboxa też już odpaliłaś ,porządeczek na ogródku zrobiony ,szykuje sie nowa rabatka kwiatowa .Na razie chłodno jednak dobrze ,ze mrozy na razie odpuściły i oby tak pozostało. Radosnych Świąt ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Oj Aguś rzeczywiście Cię roznosi! co znaczy młodość ;:4 Na pewno wszyscy dostajemy wiosennego kopa na miarę swoich możliwości ;:306 Ja mocno się hamuję, bo też poszłabym na całość, a tu trzeba zrobić miejsce na święta...tunel na razie nie pomaga :wink:
Moje ciemierniki szczególnie korsykański i cuchnący jakoś marniej wyglądają. Kiedyś korsykański zdechł przez zimę, ale odbił i od tej pory okrywam żeby zakwitły. Efekt takie sobie kiedyś nie okrywałam i lepiej wyglądały. Zmienię taktykę! Ślicznie wyglądają siewki kann, a porządeczek przed domem istnie świąteczny :D Pozdrawiam serdecznie ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”