Figa na działce, w donicy
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Figa na działce, w donicy
To są sadzonki półzdrewniałe. Ukorzeniałem też sadzonki zdrewniałe i nie było różnicy. Ukorzeniłem ich chyba 30 sztuk i rozesłałem po całej Polsce i nie tylko. Oczywiście wszystkie za darmo 

- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakbyś pamiętał, to zrób zdjęcie bezpośrednio po odkryciu. Ja ciągle się waham, czy sadzić do gruntu. Ciekawi mnie jakie pędy będą miały po odkryciu.Senior pisze:Nie sprawdzam ponieważ nie a po co. Zacznie wegetację na pewno, .
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- FreGo
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj żebyś się nie zdziwił.Ja się bardzo zdziwiłem!newrom pisze:Takie patyki dobrze się ukorzenia . Jak ma wilgoć to bym porównał do wierzb.

Zapakowałem 6 patyków BT, po 15cm każdy do doniczki wspólnej, po 2 pąki na wierzchu. Stało to ze 2 miesiące i NIC!

Wielkie nic.Wykopałem patyki i cała kora zgniła a skoczogonki miały co jeść. W tym czasie uznałem , że jedna próba to nic, zrobię DOUBLE.
Pobrałem 4 patyki od figi NO NAME z pracy. 3 patyki dałem do wspólnej doniczki, w której wcześniej miałem 5 cm kawałek zielnego pędu BT pod ziemią. I z tego zielnego kawałka BT wyrósł liść, a te 3 patyki stoją już 2 miesiące! I NIC. To samo co BT, czyli na wcześniejszych 6 patykach "poszły pióropusze", czyli pąki szczytowe po czym zeschły i tyle, tak samo tutaj na tych 3 !Zamieszczam foto.

Ale to nie koniec tej "bajki"!

4-ty patyk z "NO NAME" figi miałem wyrzucić, bo był grubszy i byle jaki, ale nie chciałem drzwi odsuwać z roślin pod nimi, a poza tym był mróz 20 stopni. Zatem wetknąłem go do donicy z BT, ot tak "na wariata".
Po kilku dniach zaczął rosnąć, dziś wygląda tak po miesiącu.

Zatem nie wiem co ma znaczenie, czy patyk jaki jest, czy okres czy co? No nie wiem w czym rzecz!

Witam, jestem Adam.
- tomekb1
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na 4 patyki peretty, włożone do wspólnej doniczki, dwa już się ukorzeniły, a dwa tak na 50 % (nie chcę na razie sprawdzać). Sprawdzę za jakieś dwa tygodnie, jak temperatura na zewnątrz będzie taka, ze będę mógł je przerzucić przesadzone do szklarni. Ale w zeszłym roku skuteczność ukorzeniania miałem zerową.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Senior
Przede wszystkim znaczenie ma jakość zraza do ukorzeniania, im krótszy tym lepiej. Musi być on zdrewniały lub półzdrewniały i nakryty woreczkiem lub słoikiem w celu utrzymania 100% wilgotności względnej. Ważna jest też pora ukorzeniania, najlepiej na wiosnę, chociaż ja ukorzeniałem i w zimie. Pozostała najważniejsza rzecz czyli temperatura. Wszystkie rośliny ukorzeniane muszą mieć zapewnione ciepło, minimalna temperatura jaką ja stosuję to 26 stopni i wyżej.FreGo pisze:
Zatem nie wiem co ma znaczenie, czy patyk jaki jest, czy okres czy co? No nie wiem w czym rzecz!
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Ja po prostu wsadzam w ziemię i się przyjmuje. Peretta, panachee, freezemaster..
Jesienią kupiłem jeszcze 3 odmiany i patyki które się ułamały w transporcie wsadziłem do doniczek z figami. Całą zimę stały w temperaturze zbliżonej do zewnętrznej. Na razie patyki żywe, ale czy się ukorzenią będę wiedział za miesiąc.
Jesienią kupiłem jeszcze 3 odmiany i patyki które się ułamały w transporcie wsadziłem do doniczek z figami. Całą zimę stały w temperaturze zbliżonej do zewnętrznej. Na razie patyki żywe, ale czy się ukorzenią będę wiedział za miesiąc.
- Senior
Jeżeli jesteś takim cudotwórcą
to pokaż fotki ukorzenianych sadzonek.

-
Te które staly przez zimę wyjmę z ziemi za miesiąc. Nie wiem czy się ukorzenią
Zeszłoroczne Już jesienią zostały wymienione na inne rośliny.
Wiosną znów wsadzę jakieś patyki i później mogę pokazać, tylko jeśli zarzucasz mi kłamstwo to jak chcesz uwierzyć że to moje sadzonki i nie cudowane z podgrzewaniem etc?
Zeszłoroczne Już jesienią zostały wymienione na inne rośliny.
Wiosną znów wsadzę jakieś patyki i później mogę pokazać, tylko jeśli zarzucasz mi kłamstwo to jak chcesz uwierzyć że to moje sadzonki i nie cudowane z podgrzewaniem etc?
- Senior
Kłamstwa ci nie zarzucam, napisałem tylko że jesteś cudotwórcą, ponieważ ukorzenianie większości roślin w temperaturze poniżej 20 stopni jest niemożliwe czyli zrazy się nie ukorzeniają 

-
A gdzie napisałem że u mnie się ukorzeniły w zimnie? Wsadziłem patyki i się okaże co z tego wyszło. W sumie to nie zależy mi specjalnie na tych sadzonkach więc dla Ciebie wyjmę je już w święta (od kilku dni stoją w cieple, wcześniej nie będzie mnie w okolicy doniczek ).
Natomiast w okresie wegetacji fig uznaję je za jedna z najłatwiejszych roślin do ukorzenienia. Jak pisałem kilka odmian testowałem. Trzy nowe dopiero za rok planuję mnożyć bo kupiłem małe sadzonki.
Natomiast w okresie wegetacji fig uznaję je za jedna z najłatwiejszych roślin do ukorzenienia. Jak pisałem kilka odmian testowałem. Trzy nowe dopiero za rok planuję mnożyć bo kupiłem małe sadzonki.
- Senior
Chyba że te sadzonki miałeś na podgrzewanym parapecie i w temperaturze powietrza przekraczającej 20 stopni. Najlepiej rośliny ukorzeniają się w temperaturze 27 stopni, temperatura powyżej 30 stopni z kolei powoduje zatrzymanie się procesu ukorzeniania. W moim życiu ukorzeniłem tysiące sadzonek, a fotek na dowód tego mam setki. Na jednym z for twierdzono, że potrafię ukorzenić styl od miotłynewrom pisze: to jak chcesz uwierzyć że to moje sadzonki i nie cudowane z podgrzewaniem etc?

-
Może kije od miotły wymagają do ukorzenienia takich warunków. Figi na pewno nie.
- Senior
Dlatego napisałem że jesteś cudotwórcą, ponieważ zaprzeczasz oczywistym faktom. Jeżeli mnie nie wierzysz to poczytaj trochę o ukorzenianiu http://www.ogrody.orzysz.org.pl/ogrody/r_polzdrew.htm
-
No tak. Ja wtykam patyki w doniczki, a krasnoludki przychodzą na nie szczać i pewnie dzięki temu jest dostatecznie ciepło choć ja nic o tym nie wiem.
Twierdzisz więc ze ukorzenianie bez jestniemozliwe a ?
Twierdzisz więc ze ukorzenianie bez jestniemozliwe a ?
Porzeczki tak samo sie wtyka wczesną wiosną w ziemię i się same ukorzeniaja a 20 stopni nie mają...