Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Wykiełkowały nasiona starca wyłożone na wacikach 21 marca. Do doniczki trafiło 30 skiełkowanych nasionek a reszta na kompost. Kiełkują kolejne jeżówki ale do ziemi powędrują po moim powrocie z działki. Kapuście już nie pomogę trzymając ją w domu więc dzisiaj zostanie posadzona w tunelu między sałatami.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To jednak źle rozpoznałam? :;230
Ale z opisu wywnioskowałam, że rzodkiewki zmarzły.
To jednak te podpisy muszą być. :wink:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na działce zima jeszcze pełną gębą. Ale w tunelu już wiosna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szpinak mógłby już trafić do gruntu ale najpierw śnieg musi się roztopić.

Obrazek

Czosnek też się niecierpliwi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A sałata w końcu doczekała się posadzenia. W małej doniczce rosną już następne sadzoneczki.

Obrazek

Kapusta cierpliwie czeka na swoją kolejkę.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

To na pierwszym zdjęciu co to?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pierwszym zdjęciu są ranniki europejskie/zimowe. Jest o nich na naszym forum oddzielny wątek.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie znam rośliny, a spodobał mi się kontrast kwiatów oraz śniegu. ;:215
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Przemku masz najbardziej merytoryczny wątek na tym forum . ;:333
Widzę , że siałeś pomidory karzełki , ja też w tym roku eksperymentuję z czterema odmianami .
Trzy z za wschodniej granicy i te mają już pączki kwiatowe , siane koniec stycznia lub
na początku lutego . ;:131 Czwarty Dwarf Wild Fred , niestety z kwitnieniem się nie
śpieszy .
U mnie sałaty , kapusty i rzodkiewka też już przesadzone do szklarenki , dodatkowo okrywane .
Ta noc to chyba ostatnia z tak niskimi temperaturami . Roślinom w czasie największych mrozów
włączałam przewód do podgrzewania terrarium .
;:3
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu! :wit W tym roku zamierzam dokonać trochę zmian w swoim wątku. Ponieważ w wątku warzywnym "zrobił się tłok" :oops: swoje opisy wrzucam tutaj, tak jak leci pod względem czasowym. Dodatkowo będę pokazywał też swoje porażki a zimą mam nadzieję, że zrobię podsumowanie dla poszczególnych gatunków/odmian. Zacznę też pokazywać swoje pomidorki czego do tej pory unikałem.
Kapustne (no może poza moją ulubioną kalarepką) w lutym i w marcu w domu to spore wyzwanie i raczej unikam wysiewów w tym terminie. Kapusta od Ciebie niestety dostała mączniaka rzekomego no ale na szczęście ucierpiały tylko liścienie. Mam nadzieję, że w tunelu będzie już tylko lepiej. W domu mam jeszcze sadzonki kapusty pekińskiej Optiko F1 i jak wywiozłem kapustę głowiastą to widzę, że na liściach pekinki pojawiły się plamki. No ale mam tylko 10 sadzonek więc z oprysku raczej zrezygnuję.
Klimat za oknem sprawił, że część rozsady bobu nie mogła trafić do gruntu i zaczęła przerastać. Nie miałem litości i przyciąłem ją dość nisko a wczoraj wywiozłem do tunelu. Bób rosnący w tunelu troszeczkę ucierpiał w czasie największych przymrozków ale tragedii na szczęście nie ma i myślę, że da radę ;:131

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W 2017 r bardzo ładnie na mojej działce prezentowały się rudbekie. W tym roku swoją szanse dostały jeżówki od Ismeny. Mam nadzieję, że choć część zakwitnie na żółto i na czerwono. Po przeniesieniu skiełkowanych nasionek do podłoża nasionka zostają podlane i przysypane warstwą perlitu o granulacji 1-3 mm.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Zima jeszcze walczy ale powoli nadchodzi wiosna. Wydawało się, że nocne przymrozki odeszły na jakiś czas a tu proszę -5*C w nocy i przycięty bób troszeczkę podmarzł w tunelu. Na parapecie pierwsze podlewanie preparatem BlackJak. Poszło 10 l wody i 25 ml preparatu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szczypiorek rwie się do Słońca i aż się prosi o jakieś małe przykrycie. Powoli i sasanki budzą się ze snu zimowego. Dla ochrony przed nornicami rosną w doniczkach. Do kiełkowania powędrowały nasiona pora giganta ;:oj od Darka. O ile dobrze zrozumiałem mają być wyższe ode mnie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona pora "giganta" są dosyć spore (nie zwróciłem na to wcześniej uwagi) a 2 z nich wygłupiły się i już wykiełkowały (nie minęły nawet 24 godziny). Gorzej wygląda rozsada przepikowanych pomidorków VP1 F1 bo wygląda na to, że mają niedobory magnezu. Podlałem florovitem ale jutro chyba zrobię oprysk dolistny. Trochę to dziwne, że przebarwienia wystąpiły już 5 dni po pikowaniu. Do pikowania nadają się też heliotropy ale ponieważ jest ich ponad setka to na razie nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Chyba część przepikuję a część dalej będzie rosła po kilkanaście sztuk w doniczkach P9 (trzeba je będzie częściej podlewać i nawozić). Mam nadzieję, że jutro zdołam w końcu opryskać brzoskwinie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do kiełkowania powędrowały nasiona kolejnych odmian pomidora. TUNEL: Voluptuoso F1 (35 nasion), Cornabel F1(6 nasion), Żółta Sakiewka (rośnie kilkanaście sadzonek), V 404 F1(6 nasion), Aphen F1 (5 nasion), Marissa F1(7 nasion), Orange Wellington F1(5 nasion), VP1 F1(rośnie 15 sadzonek-przepikowane) oraz Giulietta F1 (2 nasionka)

KOKTAJLOWE I KARŁOWE: Tumbling Tom Red i Yellow (2x 4 nasiona), Tutti Frutti F1 (8 nasion)
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Przemku i ja takie nasionka jeżówek od Ismeny posiałam, ale dopadła je zgorzel i zostało mi z całej tacki tylko 8 sadzonek ;:131 Duża część nasion była też pusta. Myślę sobie że jak na odmianowe to i tak dużo skiełkowało.
Będziesz je jeszcze stratyfikował jakoś w chłodzie, czy już będą kiełkować?
U mnie dziś to już był ostatni moment na drugi oprysk brzoskwiń, pąki już mocno nabrzmiały a nawet pękają. Ciepło się zrobiło i od jutra do końca tygodnia ma u mnie padać. Nie wiem, czy to już nie było za późno, mam nadzieję że nie. ]
Pozdrawiam, pogodnej wiosny :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko! Nie wysiewałem wcześniej nasion jeżówek więc tak jak dostałem to wysypałem z torebeczki wszystko jak leci na waciki. Oprócz nasion były tam jeszcze inne fragmenty roślin i właśnie na nich pojawiła się pleśń. Ale ponieważ nie przykrywałem nasion ziemią więc łatwo mi było powybierać plewy i później na wacikach zostały już tylko nasionka. W poście z niedzieli na pierwszym zdjęciu widać już oczyszczone nasiona. Wszystkie są pełne i pochodzą z drugiego opakowania bo zamówiłem 2 opakowania po 100 sztuk. Na drugim zdjęciu część nasionek zaczyna kiełkować. Takie właśnie kiełkujące nasionka przenoszę do doniczek P9 (przeważnie od 12 do 20 sztuk do jednej doniczki). Nasion nie zaprawiałem ale jeżeli zauważę na kiełkujących z ziemi roślinkach jakieś zmiany chorobowe podleję całą doniczkę środkiem Previcur Energy 840 SL . Nie jest tani ale czasami aż żal patrzeć jak rośliny wypadają całymi placami. Staram się większość nasion kupować zaprawione, używam raczej sterylne podłoża ale zawsze może się coś nie udać. Często bardzo porażone są nasiona szałwii ale to zależy od partii nasion. W tym roku jakoś szałwie rosną bezproblemowo. Okazuje się, że nasiona jeżówek kiełkują u mnie w temperaturze pokojowej (zrezygnowałem z umieszczenia ich w cieplarce), początkowo przymierzałem się wysiać część nasion jesienią ale ostatecznie wycofałem się z tego pomysłu. A teraz nie poddawałem ich działaniu niskiej temperatury więc skoro kiełkują to już z resztą nasion nic nie będę kombinował.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepikowane pomidory Żółta Sakiewka. Wybrałem tylko dorodne siewki i jest ich 12 sztuk. Heliotropy mają tak silny system korzeniowy, że nie mieszczą się do małych pierścieni (z trudem upchnąłem 20 sztuk) więc resztę pakuję do doniczek P9. Jutro wywożę do tunelu cebule i pory. Zostanie tylko mała rezerwa. Być może jutro uda się trochę popracować na działce. Śnieg leży już tylko w paru miejscach. Pokazuje się co raz więcej roślin choć jeszcze nie kwitną. Martwi mnie trochę wygląd czosnku niedźwiedziego-ma poskręcane liście i nie wiem czy to efekt mrozu czy może złapał wirusa. Poczekamy, zobaczymy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pokazuje się sporo 2 letnich siewek ranników. Pod leszczyną ranniki powoli przekwitają ale zaczynają masowo kwitnąć te rosnące pod jabłonią. Przesadzane w ubiegłym roku przebiśniegi zaczynają "nabierać masy".
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”