Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Rubia,
moje bakłażanki świeżo po przesadzeniu troszkę oklapły, ale następnego dnia już wyglądały świetnie i rosną jak trzeba, więc nie są jakieś szczególnie wrażliwe, a podbierałam je łyżeczką przy pikowaniu. Tak że pikuj spokojnie :D

Wybór bakłażanów mają rzeczywiście imponujący, ale ja nie narzekam, bo mam kilkanaście wspaniałych odmian dzięki Ani ;:196 i na razie żadne inne mnie nie ruszają.
Iza
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

E tam, źle znoszą. Nie przepadam za pikowaniem :roll: koszmarna robota, szczególnie jak ci się ręce trzęsą ;:306 więc wysiewam (podkiełkowane) wprost do kubeczków 200ml, jak zaczynają przerastać kubki to wysadzam do 500-setek i jakoś nigdy nie zauważyłam żeby marudziły. Głównie chyba chodzi o to, że regeneracja uszkodzonych korzeni nie przebiega tak ekspresowo u niektórych gatunków, nie lubią też przesadzania strączki ze względu na uszkodzenia brodawek korzeniowych, czy okry bo nawet chwilowa zmiana temperatury w okolicy korzeni "przyprawia je o dreszcze". Może i bakłażany jeśli nie robi się tego delikatnie...ale jeśli nie wyrywasz im połowy korzeni nic im nie będzie ;:170
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jestem podobnego zdania. :) Jeśli się dobrze przepikuje, to żadna roślina tego nie odczuje. Ja tam pikuje wszystko jak leci. :D
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku mogę narzekać jedynie na to, że bakłażany mi nie wzeszły. To znaczy wzeszedł 1. I ten ładnie rośnie.
Ale normalnie to je pikowałam i rosły bez problemu.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Skoanna pisze: Dwarf Confetti Tomato
Dwarf Mr. Snow Tomato
Dwarf Kelly Green Tomato
Dwarf Pink Passion Tomato
Tasmanian Chocolate Tomato
Dwarf Crimson Sockeye Tomato
Lime Green Salad Tomato
Mallee Rose Tomato
Kookaburra Cackle Dwarf Tomato
Boronia Dwarf Tomato

wybierałam tak trochę na chybił trafił, jeśli ktoś uprawiał już którąś z tych odmian będę wdzięczna za spostrzeżenia.
Z tych wymienionych miałam z zeszłym roku
Dwarf Crimson Sockeye
Bardzo dobry, befsztykowaty, owoce średniej wielkości, ciemne. Krzak plenny i bezproblemowy.

Obrazek

i

Dwarf Pink Passion

chyba najsmaczniejszy z Dwarfów jakie miałam w zeszłym sezonie! Owoce w kształcie serca, słodkie, średniej wielkości, krzak bardzo plenny.

Obrazek
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Dzięki Kasiu. Właśnie przyszły. Mają piękne opisy na opakowaniach. Jutro wysiewy.
Obrazek
Bakłażany nabrały w końcu trochę masy
Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ło ja cie, ile Dwarfów? ;:oj

Żeby roślinki lepiej pikowanie znosiły zafundowałam sobie Bio Algeen ;:173
Droga ta mikstura i raczej do sushi jej zużyć się nie da, :wink: ale mam w ogrodzie sporo
roślinek, którym może się przysłużyć. ;:108
Mam jeszcze taki ruski specyfik z mikoryzą Em1 (do zaaplikowania na miejsce stałe), ale nie wiem czy to
nie za dużo dobroci na raz? :wink:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O to ta łoboda to kolejne szpinakopodobne zielsko, na które muszę zapolować :) Marzy mi się jeszcze ten pnący- malabar. Obejrzałam ostatnio na jakimś filmiku i nakręciłam się jak ruska blaszana kurka- ma wielkie zielone liście, czerwone łodygi i w ogóle ładne to, a ponoć smak ma szpinakowy i chciałabym to sprawdzić :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Elu byłam na konferecji gdzie gość bardzo zachwalał ten preparat. Że chroni roślinę przed wszelkim stresem. Bardzo jestem ciekawa.
Dwarfy jupi ;:138 w tym momencie mam już 20 odmian, a jak jeszcze dojdą te od Błażeja :heja Bombowo. Na zdjęciach jednej z osób zaangażowanej w projekt widziałam całe podwórko w donicach. Normalnie jedna przy drugiej z 50 donic a w każdej inna odmiana ( w fazie ustalania) więc jeszcze wiele przede mną.
Aguś mój malabar raczej nie wykazuje tendencji do jakichkolwiek kolorów oprócz głębokiej zieleni, ale do jedzenia mi pasi. Łoboda natomiast była u mnie raczej fioletowa, choć jeden krzak był dwukolorowy zielono-fioletowy. aha, troszkę miewa problemy z kiełkowaniem (malabar) ja go dość mocno moczyłam przed siewem. Rozumiem, ze szykować jedno i drugie ;:183
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Skoanna pisze:Elu byłam na konferecji gdzie gość bardzo zachwalał ten preparat. Że chroni roślinę przed wszelkim stresem. Bardzo jestem ciekawa.
Bio Algeen bardzo ładnie stymuluje rozwój korzeni. ;:108 Używam go od zeszłego roku i jestem bardzo zadowolona.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Bio-Algeen używałam z zeszłym sezonie i zostaje u mnie. Bardzo ładne rozbudowane korzenie są po nim. I jest wydajny.

O łobodzie nie słyszałam. Ale kiedyś na przednówku jadało się lebiodę, czyli komosę białą, której pełno na niektórych terenach.
Ale z tego, co widzę, to różne gatunki. A jak smakuje łoboda? Na surowo czy jak szpinak?
Iza
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Jak szpinak ;:108 Jakoś na surowo nie jadłam.
No proszę ile testerów Bio Algenu wśród nas ;:oj Czyli działa. Chwała mu.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Anulko u mnie też już jest zakupiony.
Podlewasz nim czy w formie oprysku?
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Za pozwoleniem Ani,
ja używałam bio-algeenu wg tej tabeli:
http://polger-kido.pl/produkty/produkcj ... -warzywne/
Iza
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Iza, dzięki. :wit
Właśnie zaczęłam szukać sposobu podawania, a tu podane na tacy. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”