Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
fridka27
100p
100p
Od: 25 kwie 2017, o 07:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10

Post »

W tym roku w szklarni ogrzewanej zamontowałam doświetlenie. Zwykłe lampy. Nie znam się na danych, które podajecie. Wpadłam na ten pomysł gdy zauważyłam jak w nocy, gdy zostawiałam zapalone światło w przedsionku, to moje sadzonki odwracały się w tą stronę. Denerwowało mnie to i dlatego założyłam im lampy "nad główkami". Na zdjęciach sadzonki, jak widać nie są wybiegnięte - no chyba, że się mylę. Wysiane były 04.02. a przesadzone około 23.02. Mają się dobrze. Doświetlałam około trzech godzin dziennie tzn od 17.00 do 20.00.
Obrazek

Obrazek
Obecnie wyglądają tak

Obrazek
Pozdrawiam Ewcia :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wojtyna hmmm... Może być pod warunkiem, że pod lampą postawisz stół, na nim stół, na nim krzesło a na krześle rozsadę. Jeżeli nie masz tyle stołów to pozostaje wkręcić porządną specjalistyczną żarówkę . Tak z 500 W. :) .
Fridka27 takie lampy i na dodatek zawieszone metr z okładem nad roślinkami to dadzą tylko tyle, że nie będą się one krzywić w kierunku światła. Jakby wisiały ze 30 cm nad rozsadą , to ten zużyty prąd przełożył by się na wymierne korzyści.
fridka27
100p
100p

Post »

kaLo pewnie masz rację ale w tym roku już nie będę kombinować. Ważne, że nie krzywią się. Obok mam drugą szklarnię - nie jest ogrzewana i planuję je połączyć razem więc wtedy, tak jak radzisz powieszę 30 cm nad nimi. Dziękuję za radę. Nie znam się na doświetlaniu zupełnie i wszelkie uwagi przyjmuję na klatę i biorę do serca. Chociaż chłop nad uchem mi brzęczy, że obniży je zaraz :heja Jak zrobi to wstawię zdjątka i będę czekała na Twoją opinię :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Najlepiej jakby wisiały na bloczkach to wtedy można je podnosić w miarę wzrostu.
fridka27
100p
100p

Post »

No mój chłopaczyna wymyślił podwieszanie na łańcuchach żeby regulować wysokość. W weekend zabiera się za robotę :)
Aneta Ka
50p
50p
Od: 5 sty 2016, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiak do ziemi poszła marchew i pietruszka korzeniowa, sumkę prowadziłam dwa dni temu, zmęczona jestem okrutnie machaniem widłami :wink:
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

A ja jeszcze nawet wideł nie wyjęłam, bo nie ma w co wbić :|
Iza
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02

Post »

jeszcze pisze:A ja jeszcze nawet wideł nie wyjęłam, bo nie ma w co wbić :|
Nie martw się. U mnie wszystko w polu. I to dosłownie. Nawet jeszcze nie wydzieliłam przestrzeni na ogród. A mam jej sporo i nie wiem za bardzo jak to zorganizować. Tunel - a raczej gołe rury stoją i czekają na odnowę. Od przyszłego tygodnia ma być lepsza pogoda, to ruszymy pełna parą ;:108

Dzisiaj dosiałam pojemnik Wolskiej. Za chwilę biorę się za pomidorki. Myślę, że to odpowiednia pora. Chciałabym wysiać jeszcze jeden rodzaj papryki, czy to nie za późno ?
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Siej, zdąży urosnąć.
Iza
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

W tej chwili zrobiłam sobie przerwę na kawusie w trakcie siania pomidorów. Wczoraj wyłożyłam na waciki papryki słodkie, które też wczoraj dostarczyła poczta. W piątek 9 marca dałam na waciki trochę słodkich papryk a w poniedziałek już poszły do podłoża. Dzisiaj wszystko na wierzchu. Za oknem -4 i zawierucha śnieżna a ja sieję ;:306
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28

Post »

A ja będę nasionka na taśmach lepić. Zimą sobie już robiłam ale przyszła koleżanka i trzeba było zapasy uszczuplić.
Jak zima wróciła, to znowu pokleję. W przyszłym tygodniu ma być ciepło, to pójdą do ziemi.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Ja już wszystko przygotowałam do jutrzejszego wysiewu pomidorów, bo przynajmniej na początku staram się iść zgodnie w kalendarzem biodynamicznym. Później to różnie bywa :roll:
Namoczyłam też groszek i jutro wysieję w paletkę, bo już połowa marca, a końca zimy nie widać. Nigdy tak późno grochu nie siałam.

Nie zdziwię się, jak i rzodkiewkę będę musiała siać w paletki :?
Iza
fridka27
100p
100p

Post »

Wczoraj wysiałam bób a dziś mi z multipalety wychodzi ;:223 . Wsadziłam w zbyt płytką multipaletę i nasionka napęczniały i prawie są na wierzchu ;:224 Jutro będę przesadzać w większe doniczki. Ufff pierwszy raz sieję bób 8-)
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02

Post »

A jak długo kiełkuje groszek ? I jak to w końcu jest z tym sianiem ? Kilka ziarenek do dołka czy po jednym ?
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Ja sieję 1 nasionko w dołek co 10 cm, a rzędy co 20cm. Sieję gęściej, wtedy rośliny nie wymagają tylu podpór. Nasiona namaczam przez 24 h. Gdybym w zeszłym tygodniu zdążył kupić nasiona to już by wylądowały na grządce i śniegiem wcale bym się nie przejął. Groch u mnie dość długo wschodzi do około 2 tygodni, a gdy trafi na gorszą pogodę to nawet dłużej.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”