Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Widać kąpiel służy Twoim stworkom :) Zdrowe towarzystwo :) A equestris aparat.. Może faktycznie storczykarnię założysz ;)
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Equestris niesamowity :shock: Miał tyle kwiatów? Najnowszy też bardzo interesujący. :lol:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mambo :shock: :shock: :shock: to ja się zapisuję na listę oczekujących na takiego equestris'owego maluszka :lol: :lol:
A nowy nabytek cud miód :wink: śliczniutki i poprawiający humor zdecydowanie :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Jedyne co mi przychodzi na myśl to landrynka... :lol: Nowy nabytek musi być słodki ;:152 A pachnie może przypadkiem? Bo tak mi jakoś na takiego wygląda... :roll: Ale żeby maluszki się na mnie nie obraziły (za to że nic o nich nie napisałam :P ) i dobrze rosły, to powiem że też są równie ładne i słodkie. Szczególnie fajnie muszą wyglądać keiki - i one małe i storczyk malutki :lol:
P.S. Chyba znowu masz bliźniaczki... :roll:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dziękuję Wam, bardzo miło mi i storczykom ;:180 ;:180 ;:180 ;:180

Agnieszko, o storczykarni pewnie większość z nas myśli i nieśmiało marzy ;:113

Dewuko Equestris miał dużo kwiatów, ale nie wszystkie wyrosły u mnie, bo kupiłam go na majowej wystawie jako dorosłą roślinę. Ale i tak cieszył mnie długo kwiatami :)

Asiu, storczyki są z reguły ( zwłaszcza dla takich maniaków jak my :twisted: ) słodkie i "wiedzą" jak poprawić nam humor :D

Aniu, nowy faktycznie pachnie delikatnie, czym też mnie zaskoczył :shock: Jak go "wyczułaś" ;:88 Keiki ( owszem bliźniaczki :lol: ) rzeczywiście słodziutko wyglądają, są niesamowicie małe. Nie spodziewałam się, że będą w aż takich maleńkim rozmiarze :wink:
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Mamba pisze:Pokażę zdjęcia phal. equestris, który ma już 2 maleńkie keiki :D (chyba założę hodowlę :twisted: ) ...
Obrazek
Mambo, bardzo ładna roślina ;:228
Myślałam, że equestris są mniejsze. Jak długie on ma liscie?
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Mambo, po prostu tak mi się nasunęło na myśl... :roll: Zazwyczaj storczyki, które pachną (przynajmniej te, co ja do tej pory widziałam :wink: ), mają taki świeży, zdrowy wygląd :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Anussko :P

Oj....tak niewiele jest falenopsisów pachnących w tej ogromnej grupie ,ze mozna powiedzieć szkoda.....Ale bywają.I znam upodobania do zbiorów takowych.
Można powiedzieć *nic za nic* nie ma w przyrodzie i świeie ,więc ich kwiaty jakościa nadrabiają .
Mało mają konkurencji w ilośći ,kolorze, wielkośći i trwałość kwiatów
Tak oceniam :lol: .
A jak się zdarzy pachnący w kolekcji , to ... jest wspaniałym bonusikiem..

Mamba :P
Ten Phalaenopsis equestris z wystawy wyjątkowo OOOOgromniasty się wydaje =* okaz*.Jak na oznaczony to zaskakujące są dla mnie rozmiary.Widać coś pomogło naturze :P lub zdjęcie nie oddaje realnej wielkości.Podaj wymiary /dla mojej ciekawości/ ,niestety nie widziałam na wystawie,nie byłam ,a ciekawi mnie bo przy moim najmniejszym na swiecie Phal.eq.LAI to jest jak monstrum.
Ciekawość mnie zjada. : :wit i tyle.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko, equestris na zdjęciu faktycznie wygląda na ogromnego i chyba jest dość duży. Co prawda niewiele okazji miałam do obejrzenia tych kwiatów na żywo i trudno mi ocenić czy faktycznie jest wyjątkowo duży. Chętnie zaspokoję Twoją ciekawość. :twisted: Zmierzyłam jego liście: najstarszy, który już więdnie ma dł. 9,5 cm, a najmłodszy, już wyrośnięty, ma 19,5cm. Szerokość wszystkich liści to 4cm. Wysokość rośliny nad podłożem do miejsca w którym pęd zaczyna się pochylać w dół, to ok. 25cm. Posadzony jest w donicze o średnicy 9cm. Kwiaty teraz nie kwitną, ale gdy kwitły na moje oko mogły mieć szerokość ok 2cm. Jest to kwiatek hodowli Orchidsklepiku. Dla porównania zrobiłam kilka zdjęć z innymi phalaenopsis. Phal. equestris to ten w liliowej osłonce.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przy okazji robienia zdjęć moja córka znalazła takiego potwora ;:214 który został usunięty "po wielu torturach" :evil:

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja bym bardzo chciała mieć equestrisa, albo jakiegoś podobnego, tylko żeby nie miał bardzo maleńkich kwiatków. ale na pewno nigdy nie spotkam. na wystawach bywają czasami...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mambo, współczuję Ci obecności ,,potwora,, jestem właśnie po ich inwazji, pojawiło się kilka na jednym Phal, szybciutko go odseparowałam i usunęłam paskudztwo, ale niestety co jakis czas znajduję kolejnego, na różnych storczykach, kupiłam nawet preparat chemiczny, ale na razie się powstrzymuję z pryskaniem, ba boję się chemii w domu. Jak jakąś paskudę znajdę to usuwam fizycznie, ale boję się czy się nie pojawi duża ilość, na razie panuję nad sytuacją :?
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, phal. equestris ma z natury malutkie kwiaty i nie sądzę, żebyś znalazła okaz z większymi. Ale ma to swój urok. W połaczeniu z wyższymi phalaenoopsis o dużych kwiatach tworzy ładną kompozycję i nie zajmuje dużo miejsca :lol:

Agness, przyzwyczaiłam się już do niemal ciągłej obecności wełnowców i do stałej walki z nimi. Już nie robią na mnie takiego wrażenia jak na początku. Jeśli tylko na jakimś kwiatku zobaczę takiego drania kilkukrotnie, używam chemii tj. Provado i to jest skuteczny środek na te wstrętne uparciuchy. Kwiatka wynoszę na klatkę schodową i tam szybciutko i bezpiecznie spryskuję.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mambo ja mam pytanie. Jak długo masz u siebie w domu phal. eqestris i ile razy Ci już kwitł? No i czy kupiłaś go jako dorosłego w orchidsklepiku?
Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu, phal. equestris ma z natury malutkie kwiaty i nie sądzę, żebyś znalazła okaz z większymi. Ale ma to swój urok. W połaczeniu z wyższymi phalaenoopsis o dużych kwiatach tworzy ładną kompozycję i nie zajmuje dużo miejsca
nie wiem, czy wszystkie equestris są takie same, widziałam je tylko 2 razy, ale 1 chyba nie miał całkiem maleńkich kwiatów, a ten drugi miał bardzo małe, a ja wolę większe kwiaty, nie lubię mniejszych niż 3 cm. może być jakiś mieszaniec equestris, żeby tylko wyglądał jak equestris, ale miał trochę większe kwiaty od niego.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Np.
equestris x veitchiana
equestris x philippinensis
equestris x violacea
equestris x celebensis
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”