Mój ci on część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ci on część 3

Post »

Tak,ubiegłoroczne,zimą naprawdę fajnie zdobią.Teraz już padły przy plusowych temperaturach.
Powiększoną we wtorek rabatę w środę troszkę zmodyfikowałam.Pokażę przed i efekt końcowy.
Obrazek

Obrazek
Ponuro dzisiaj,ale na godzinkę wyskoczę,żeby ubywało bałaganu.No i na dzisiaj mam jeszcze jedną pilną robotę.Zajrzałam do dalii i zauważyłam,że bardzo wyschły.Zaglądałam tam zimą i było wszystko dobrze.Wysadzę je więc do doniczek,żeby dostały wilgoci i niech stoją.Moje wielkie karpy mają się dobrze,ale te mniejsze mocno się skurczyły.
Zaczynają wschodzić pomidory,zazdroszczę ludziom,że mają miejsca do pikowania i nie gniotą się na parapetach.W tym roku planuję postawić stoliczek przy oknie,żeby było więcej miejsca.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ja miałam w planach godzinkę dla ogrodu dzisiaj, ale ze względu na bardzo silny wiatr sobie podaruję.
Szkoda zdrowia, jeszcze się nacieszymy wiosną.
Myślę, że przez najbliższe dni trzeba będzie podarować sobie prace ogrodowe.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mireczko każdemu rasowemu ogrodnikowi wystarczy kilka cieplejszych dni i już biegnie do ogrodu. :D Posprzątałaś trochę, będziesz mieć spokojniejszą wiosnę. ;:215 Tylko kiedy ona będzie napawdę ciepła. ;:174 Cebulowe dostały piękną, nową miejscówkę. ;:138 Ciemiernik śliczny, pewnie zabezpieczysz trochę, bo szkoda byłoby stracić taką liczbę pąków.
Większość z nas niestety męczy siewki na parapetach. Twoje też jakoś muszą to przeżyć. :wink:
Spokojnych, ciepłych dni. ;:3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu wcale nie pomyślałam o zabezpieczeniu ciemiernika,a wieje mroźny wiatr ;:202 Zrobię to zaraz,bo znowu nie doczekam się kwiatów ;:202 Nigdy nie miałam kwitnącego ciemiernika !!!Za oknem zima bardzo dokuczliwa,taka to by szybko się znudziła,ale zanim zaczęło wiać i padać obsypałam kompostem wszystkie cebulowe,niektóre już były poparzone mrozem :cry: Teraz mają lekką warstewkę śniegu,więc może strat nie będzie.
No pewnie Madziu,szkoda zdrowia.Ale roboty u mnie huk.Bylinowy ogród to niekończąca się krzątanina.A jeszcze jak dopuścimy się zaniedbań,to... To szczęście,że to lubimy ;:306
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Pogoda jest taka, ze nawet moje koty nie wytrzymują na polu dłużej, niż pięć minut.
Konie same się do stajni pchają, a ja ani myślę o tym, żeby iść pobiegać.
To wszystko coś jednak znaczy :wink:

Obecnie jest -6, a wiatr w porywach osiąga około 90 km na godzinę.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oooo, to silne tam wiatry macie . U mnie tak nie wieje, ale zima na całego, na szczescie tym razem ze śniegiem . Ale ciemierniki , te co wcześniej zakwitły, zmarzły całkowicie. Mam ich jednak więcej to chyba coś jeszcze sie ostało i zakwitnie :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie zima na całego.Zdążyłam wszystkie cebulowe obsypać torfem,a dodatkowo jeszcze spadło sporo śniegu,więc pozwalam sobie optymistycznie patrzeć na ogród.Ciemiernika prawie całego obsypałam śniegiem,może nie ucierpi.
Madziu a ja zostawiłam na tę mroźną noc jedną kurę na zewnątrz,zobaczyłam to rano,na szczęście nie zamarzła ;:202
Karolinko i ja mam nadzieję dochować się polanki ciemierników i cieszyć się ich kwitnieniem długo.
Obrazek
Zapraszam na kawę,przepraszam,że jeszcze nie zmiotłam schodów,proszę trzymać się barierki :wink:

Obrazek
Tygryskowi zima nie straszna :D

Obrazek
Lubię tak przystrojone ogrody,ale w tym roku nikt nie dzieli się ze mną swoimi zimowymi zdjęciami ;:209

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zima,
proszę bardzo :)
Zdjęcie nie jest najświeższe, ponieważ obecnie zima jest bardziej odczuwalna niż widzialna.

Obrazek

Ciemiernikowi pod śniegiem raczej nic się nie stanie.
Z pozdrowieniami, Magda
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam,chyba w tym samym czasie,co ty u mnie i zdziwiłam się bardzo,że nie biało :roll: Dzięki za zdjęcie,czyż taka mleczna droga nie ma uroku ;:oj? W stosownym czasie oczywiście. Takiej pergoli też potrzebuję,bo 600 kg byk nie zmieścił się pewnego dnia i wyłamał całkowicie starą już co prawda,ale jeszcze dobrą.I teraz zobaczę ile by kosztowała nowa,gdyby drogo ,to przypomnę sobie,że mam bardzo zdolnego męża.
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śnieg topnieje,odkrywa brudy i bałagan w ogrodzie. Nawet nie śledzę prognoz,co tam przewidują. Miałam takie piękne sople lodu na winogronie,ale zanim się zebrałam do zrobienia zdjęcia, słońce się z nimi rozprawiło ;:131
Nie mam zapału do parapetowych zasiewów. Pewnie dlatego,że marnie wszystko powschodziło. Czekam na siew do gruntu.A mieczyki to też tak jakoś niedługo można sadzić.
Większość dalii posadziłam do doniczek,żeby dalej nie wysychały.Duże ,dorodne kępy mają się dobrze,gorzej te małe karpy.
Takie zawieszenie za oknem,ani to zima ani wiosna ;:222
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

A gdzie zdjęcia wiosny ! No muszą być obowiązkowo :D
Wiem, że temperatura nie zachwyca, ale pewnie już coś kwitnie .
Bardzo ciekawa obwódka z drewna, pierwszy raz spotkałem się z taką .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję ,że i u Ciebie zima odeszła, czas najwyższy :wink: A na pewno od jutra zaczn8ie sie prawdziwa wiosna i wszystkie wyjdziemy do ogrodów :wink: i tego Ci życzę ;:3
Moje Arboretum
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I już twoje życzenie się spełniło :D Wyszłam do ogrodu popielić,nawet mieczyki wysadziłam,najwyżej będę później okrywać,ale nie mogłam się oprzeć.
Wiosnę mam Sebastianie,nawet przylaszczka przeżyła zimę,choć w części sadzoneczki tylko ;:215
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Oprócz pielenia przycinałam trochę.Na ostatnim zdjęciu poletko lawendy,zawsze tak robię;sadzę i zapominam,nawet jak część się przyjmie to i tak cieszy.

Obrazek
Obiecująco wyglądają te kiełki z jesiennego sadzenia,już nawet nie pamiętam,jaki tam kolor posadziłam.Patyczki powsadzałam,żeby kotom trochę poprzeszkadzać w wybieraniu legowiska ;:131

Obrazek

Obrazek
Widać mrozowe uszkodzenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tu tracę najwięcej siły.Czy karczował ktoś dziką różę?Odzyskuję miejsce,bo rozbestwiła się w/w a ja potrzebuję miejsca na dalie.

Obrazek

Obrazek
A to moje nowe zakupy.

Obrazek
Nie mogłam oprzeć się też temu dzwoneczkowi ;:173
Cieszę się,że jutro też jest dzień i że znowu będę mogła się pomęczyć w ogrodzie.Pogoda chyba nie zawiedzie ;:204
Mój ci on cz. 3
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

O jak masz fajnie, a ja muszę czekać do weekendu... Śliczne kępki krokusów ;:167 U mnie niestety też uszkodzenia mrozowe - zwłaszcza na hiacyntach, bo tulipany się w tym roku jakoś nie spieszą i obawiam się, ze nie zdążą zwolnić miejsca pod dalie ;:224
Zakupy super ;:333
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj nie wytrzymałam i zamówiłem przylaszczki , ale te zwykłe, na inne poczekam aż stanieją :wink:
Moje Arboretum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”