Lucy, pewnie że mam 'chciejstwa' poszukuję np. Glaucidium palmatum, Saxifragi fortunei "Cheap Confections".
W przyszłym roku planuję zakup tsugi Penduli i host. Niestety mam już bardzo niewiele miejsca na nowe rośliny.
Teraz chciałabym zadbać głównie o te rośliny, które już mam.
Ciekawa jestem jakie są Twoje "chciejstwa".
i przylaszczki - na pierwszym zdjęciu siedmiogrodzka, hepatica transsylavanica, na pozostałych niebieska, biała i różowa. Bardzo łatwe w uprawie, pięknie kwitnące wiosną.
Jak zwykle -same rarytasy. Podziwiam również Twoją znajomość nazw tych wszystkich roślin.
Majeczko, a czy ta jaśniutka roślina na ostatnim zdjęciu w środeczku to też hosta????
Maju, pospacerowałam po Twoim ogrodzie i popodziwiałam cudne i rzadko spotykane roślinki
Pięknie u Ciebie ;-)
Też mi się marzą takie leśne roślinki jak np. przylaszczki
Jolu, Halinko przylaszczki kupiłam, wiosna jak kwitną wyglądają naprawdę pięknie. Są niezawodne.
Mam jeszcze dwie nowe ale jeszcze nie kwitły więc czekam czy będą takie jakie chciałam.
Mam w planach zakup pełnokwiatowych ale są bardzo drogie.
Lucy, ta roślinka to Hosta White Feather, jedna z moich ulubionych. Wiosną jest zachwycająca a później zielenieje i nie jest taka piękna.
Wiosną kwitną też ciemierniki, ten który jest na zdjęciu wysiał się i dookoła mam sporo sadzonek. Siewki ciemiernika nie zawsze powtarzają cechy rośliny matecznej.
Majko, piszesz, że masz sporo siewek ciemiernika, ja bardzo chętnie bym się nimi zaopiekowała, marzę też o kokoryczy:-)
Może znalazłby się coś w moim ogrodzie, co by Cię zainteresowało i mogłybyśmy się powymieniać