Petunia z nasion cz.5
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Petunia z nasion cz.5
Madzia, o niebiosa, dzięki za odpowiedź! Kombinowałam w tamtym roku, ale gdzieś obiło mi się
o uszy, że one gniją, podobnie jak sałata gdy się ją zbyt głęboko przepikuje. Ufff

Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
Czy to już jest ten moment, żeby zrobić pierwsze pikowanie, czy wstrzymać się jeszcze parę dni? Wydaje mi się, że są już gotowe 

Pokażę jeszcze jak różnią się moje wschody mieszanki (po lewej) i koronkowego welona (po prawej)

Pokażę jeszcze jak różnią się moje wschody mieszanki (po lewej) i koronkowego welona (po prawej)

Efkakam jak widać już na etapie siewki widać różnicę
Wszelakie mieszanki to najczęściej rośliny zbliżone cechami do zwykłego gatunku (obficie tworzą nasiona), silniej rosnące, ale niekoniecznie w efekcie ładne jako dorosłe rośliny.Mogą wyjść silnie rosnące, ale wysokie 'badylowate', sztywne, ale zależy co się komu podoba i na co liczy.Te koronkowe to selekcjonowane, słabsze, bardziej wymagające, ale często też później mają większe walory ozdobne, jednak trudniej je wyprowadzić w warunkach domowych.

- Efkakam
- 200p
Mam nadzieję, że uda mi się wyhodować chociaż ze 3 sztuki tego koronkowego welonu. Widzę, że nasiona kiełkują, ale okropnie stoją w miejscu. Jest kilka sztuk z liścieniami, ale są blade i słabe. No nic, dalej trzymam za nie kciuki.
A co do mieszańców to po przepikowaniu wyszło około 60 roślin... co ja z tym wszystkim zrobię
W każdym razie nawet z takich mixów będę się cieszyć, bo to będą moje pierwsze petunie 
A co do mieszańców to po przepikowaniu wyszło około 60 roślin... co ja z tym wszystkim zrobię

-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
Moje petunie różnią się znacznie wielkością nawet w poszczególnych odmianach. Może dlatego że za późno je pikowałam i te silniejsze siewki zasłaniały słabsze. Największe petunie zaczynają się rozkrzewiać.

Na początku rosły bardzo powoli, a potem od pewnego momentu bardzo przyspieszyły ze wzrostem.
Efkakam zobaczysz jak twoje koronkowe welony ruszą niedługo

Na początku rosły bardzo powoli, a potem od pewnego momentu bardzo przyspieszyły ze wzrostem.
Efkakam zobaczysz jak twoje koronkowe welony ruszą niedługo

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu Twoje w porównaniu z moimi są duże.
Moich nawet nie widać na zdjęciu.
Oj zaspałam w tym roku z sianiem.
Moich nawet nie widać na zdjęciu.
Oj zaspałam w tym roku z sianiem.

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marioluś nadrobią szubciutko, teraz już
więcej to szybciutko ruszą. Moje baaardzo długo się zbierały ze wschodami. W zeszłym roku o tej prze miałam już dużo większe, ale cóż 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Przy jakiej wielkości siewki rekomendujecie pikowanie?
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Zobacz na zdjęcie Ani.
Ja pikowałam jeszcze mniejsze.
W jedną rękę pencetę a w drugą zapałkę i jedziesz
Ja pikowałam jeszcze mniejsze.
W jedną rękę pencetę a w drugą zapałkę i jedziesz

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
O żesz kurna
Zapomniałem wysiać ogrodowych
Muszę zrobić to jutro.
Ja pikowałem znacznie mniejsze, wzrok mam dobry to i szło szybko

Muszę zrobić to jutro.
Ja pikowałem znacznie mniejsze, wzrok mam dobry to i szło szybko

- Efkakam
- 200p
asta6265 moje są identyczne. Wydaje mi się, że teraz szybko pójdą w górę. Przed pikowaniem były trochę wybujałe, ale wsadziłam je głębiej do ziemi i wyglądają super 

Ja w zeszłym roku wysiewałam właśnie takie mieszanki i moje petunie zamiast być pięknie zwisające były właśnie takie jak piszesz -selli7 pisze: Wszelakie mieszanki to najczęściej rośliny zbliżone cechami do zwykłego gatunku (obficie tworzą nasiona), silniej rosnące, ale niekoniecznie w efekcie ładne jako dorosłe rośliny.Mogą wyjść silnie rosnące, ale wysokie 'badylowate', sztywne, ale zależy co się komu podoba i na co liczy.Te koronkowe to selekcjonowane, słabsze, bardziej wymagające, ale często też później mają większe walory ozdobne, jednak trudniej je wyprowadzić w warunkach domowych.
wysokie, stojące takie "badyle" nie wyglądało to zbyt ładnie