Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

O ile z nasionami szpinaku Mississippi F1 w drugim dniu namaczania nic się nie działo to nasiona Asta F1 zaczynają powoli kiełkować. Muszę przygotować dla nich pierścienie. O dziwo kiełkują mocno przeterminowane nasionka kapusty pekińskiej Optiko F1. Nie mam specjalnie już dla nich miejsca ale zrobiłem selekcję siewek kapusty głowiastej białej i 20 nasionek trafiło do ziemi (po 2 sztuki do pierścienia). Do doniczki trafiło kolejnych 30 skiełkowanych nasionek heliotropa. Do namoczenia powędrowały kolejne nasiona bobu Witkiem Manita. Namoczone małe cebule zaczynają wypuszczać korzonki więc kolejna porcja szczypiorówki wylądowała w doniczce. Ze względu na brak miejsca na parapetach szałwia w tym roku poczeka z wysiewem. Ale akurat w jej przypadku powinno jej to wyjść na zdrowie. Odpadnie mi martwienie się czy w kwietniu nie zmarznie w tunelu. Do kiełkowania powędrowały nasiona 3 odmian poziomki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ze względu na panujące na dworze niskie temperatury napełnianie karmnika smalcem z nasionami przeniosłem do mieszkania. Nasiona bobu po zalaniu wodą szybko pęcznieją. Ponieważ mam ich dużo wszystkie, które w jakiś sposób mi podpadną odrzucam. Do pierścieni trafią tylko te z ładnymi kiełkami. Stare nasiona szpinaku potrzebowały sporo czasu ale jednak kiełkują. Pojawia się coraz więcej siewek. Siewki selera Zagłoba prawie niewidoczne ale powoli roślinki przebijają się przez warstwę perlitu. Cebula Exhibition w multiplacie rośnie przyzwoicie. Kapusta głowiasta biała jak na domowe warunki też sobie dobrze radzi.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poranny przegląd wykonany. Podlane rozsady w multiplatach, niestety w niektórych minidoniczkach ziemia bardzo szybko przesycha. Zaczyna kiełkować cebula Ailsa Craig (otoczkowane nasiona). Pierwsze siewki heliotropów przebiły się przez perlit więc doniczki z roślinkami powędrowały pod lampę (dodatkowo są umieszczone w mini szklarence). Namoczone nasiona bobu mocno napęczniały ale ponieważ wypiły prawie całą wodę dolałem troszeczkę tak by znowu były całkiem pod wodą. Kiełkują kolejne nasionka heliotropów więc czeka mnie jeszcze przeniesienie ich do doniczek. Pietruszka naciowa przymierza się do kiełkowania (jest pierwszy kiełek!).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynam przygotowywać rozsady ziół do skrzynek na balkon. Dzisiaj do pierścieni powędrowały nasionka pietruszki naciowej. Do każdego pierścienia trafia 6-7 skiełkowanych nasionek. Bób i cebula załapały się na pierwsze podlanie BioAlgeen S-90. Wolałem nie przedobrzyć i podlałem roztworem 0,5%. Wysiałem paprykę pomidorową na potrzeby Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Kolejne kiełkujące nasionka heliotropów powędrowały do doniczki. Namoczyłem też nasionka buraczków. Jutro posieję kolejną partię cebuli Exhibition ale już dzisiaj nawilżyłem podłoże i przyniosłem multiplaty. W Lubartowie świeci Słonko i mamy pierwszy od wielu dni dzień z dodatnią temperaturą. Na działce jeszcze nie ma wody z kranu a zapasy w wiadrach i beczkach zamarznięte więc na rosnącą w tunelu roszponkę ponanosiłem trochę śniegu z dworu. ;:138 Hurra!!! zaczynają kiełkować nasiona papryki King Arthur F1(wyłożona na waciki 1.03.2018r.). Na waciki trafiły mocno przeterminowane nasiona bazylii (nasiona z Włoch).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona bazylii pokryły się śluzem. 7 skiełkowanych nasionek papryki King Arthur F1 trafiło do doniczki i wróciło do cieplarki. Kiełkują nasiona pomidora VP1 F1 więc powędrowały pod lampę. Odlałem nadmiar wody z miseczki z nasionami bobu i dalej będę je podkiełkowywał bez ziemi. Kolejne nasionka pietruszki naciowej w pierścieniach i kilka nasionek szpinaku Asta F1. Wymieniłem wodę w pojemnikach z nasionami buraczków. Zamiast Exhibition wysiana 1 paleta Globo (starsze nasiona) i jedna paleta MIX: Irka(1),Primalys(2), Ailsa Craig(3), Rossa Lunga di Firenze(4), White Lisbon (5), Long White Ishikura(6) i Kaigaro(7)-nasiona w większości sprzed 2-3 lat ale może wykiełkują. Kolejne 9 skiełkowanych nasionek papryki King Arthur F1 trafiło do doniczki P9. Na kiełkownik powędrowały: Caryca F1, Roberta F1 i Traviatta F1. Grzeje się ziemia na kolejne papryczki.Nie ma co czekać z wysiewem rzodkiewki a ponieważ ziemia ciągle zamarznięta 160 nasionek Rondar F1 powędrowało do multiplata. Zobaczymy może pójdą już do gruntu a w tunelu sobie wysieję nową porcję.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aktualnie domykam swoją listę pomidorową.
TUNEL: Voluptuoso F1, Cornabel F1, Żółta Sakiewka, V 404 F1, Aphen F1, Marissa F1, Orange Wellington F1, VP1 F1 oraz Giulietta F1
GRUNT: Berner Rose, White Beefsteak, Corazon F1, San Marzano 2, Reconquista i Colibri
KOKTAJLOWE I KARŁOWE: Sweetbaby, Mirabell, Megagron, Tumbling Tom Red i Yellow, Balconi Red F1, Tutti Frutti F1
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Parapet już tak nie wygląda. Na działkę do tunelu powędrowały: szpinak, rzodkiewka i czosnek a na balkon został oddelegowany bób. Powoli muszę szykować miejsce na pomidory i paprykę.
Evien
100p
100p
Od: 15 sty 2018, o 14:24

Post »

Witaj Przemku,

Jakiej wysokości są Twoje skrzynie i czy podjąłeś decyzję o ich impregnowaniu lub innym zabezpieczeniu ?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O widzisz Przemku dzięki za przypomnienie. Mam cebulki powietrzne czosnku ozimego, niedużo ale szkoda nie posadzić.
Są maleńkie więc lepiej posadzić je do donicy co :?:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Evien W sprawie skrzyń nic się jeszcze nie dzieje. Na razie mam tylko jedną skrzynię i nie jest nawet napełniona ziemią. Nowe powstaną w II połowie marca więc wtedy dam znać co i jak.
Elizabetka Mój czosnek to jary a poszedł do pierścieni tylko dlatego, że ziemia była zamarznięta a ja musiałem dokonać szybkiego podziału główek ze względu na choroby grzybowe. Jeśli chodzi o mnie to by mi się nie chciało cebulek powietrznych sadzić do donic a potem przesadzać. Już niedługo będzie można cebulki posadzić bezpośrednio do ziemi.
Wysiane na wacikach: majeranek i cząber oraz szałwia błyszcząca Scarlet Piccolo.
Evien
100p
100p
Od: 15 sty 2018, o 14:24

Post »

Witaj,
A jakiej wysokości masz tą skrzynię ?
Planuje budowę skrzyn na grządkach, przyjmuje 30 cm wysokości i 5 cmm grubośc . Tylko wciąż mam wątpliwości czy może nie 40 cm ?

Dzięki za wszelkie info, bedę śledził dalej poczynania :)
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmierzyłem skrzynię i ma 47 cm. Miała mieć 50 cm ale to bardzo drogo wychodzi. Ta miała być na skorzonerę. Następne ze względów ekonomicznych pewnie będą niższe. Muszę zobaczyć ile mam materiału bo już w tym roku drewna na pewno nie będę dokupywał. Zresztą do wyższej skrzyni wchodzi dużo więcej ziemi więc koszty lecą. Kręgosłup musi poczekać na lepszą koniunkturę finansową. ;:223 W tunelu, do pierścieni posadziłem 3 odmiany szalotki ale o bobie zapomniałem. No cóż może będę pamiętał jutro. Kolejne papryczki trafiają do ziemi, w dalszym ciągu kiełkuje pietruszka naciowa. Nasionka szałwii pokryły się śluzem
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Witaj Przemku. :wit

Aż wstyd, że już 4część, a Ja dopiero teraz zauważyłem, że masz swój wątek. :oops: Chyba zapuściłem korzenie w dziale warzywnym. ;:124

Wiosna zaczyna powoli wygrywać i ziemia powoli odmarza i niedługo ruszymy w niej grzebać. :)

Również planuje uprawę bobu i z rozsady i z siewu wprost wdo grunt. Mam nadzieje, że już weekend da radę przekopać poletko.

Planuje bobu zrobić jeden rządek naokoło 8-10m. Co sądzisz o tym, by przy nim wysiać rządek marchewki? Będzie to dobre sąsiedztwo?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Błażeju! Co do sąsiedztwa marchwi to pewnie się uda ale ponieważ wiem, że uprawiasz kukurydzę to podpowiadam, że bób stanowi dobrą osłonę dla kukurydzy. Bób dobrze też rośnie między kapustnymi a te korzystają z azotu wiązanego przez korzenie bobu. Bób dobrze też chroni pędy wczesnych ziemniaków. Ja postaram się przy bobie posadzić sadzonki cząbru. Co prawda raczej nie mam problemów z mszycą na bobie ale skoro ma odstraszać mszyce, a ja w tym roku planuję posadzić sporo różnych ziół, to już przynajmniej nie będę kombinował miejscówki dla cząbru.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Pomyślę jeszcze nad tą kukurydzą w takim razie ale to na innym poletku, bo na tym o którym myślę, ta strona akurat nie potrzebuje tak wysokiej osłony, choć może na zasadzie raz bób, raz kukurydza, a obok rządek marchwi?

Co do ziół, to nie posiadam zbyt dużej kolekcji nasion, tyle co bazylię ale chyba mszyca ją też atakuje.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”