Mój ogród na fotografii- cz. 10
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród na fotografii- cz. 10
Bogusiu nie zapomnieliśmy o Twoim pięknym ogrodzie, teraz jest czas na odpoczynek, to i wątek zamiera.
Jak tam wysiewy dokonałaś już jakieś, wiem że w poprzednich latach o tej porze pikowałaś już pelargonie.
Wnuczka rośnie, na pewno babci będzie pomagała w ogródku.
Tworzysz róże, pierwszy raz słyszę o tej piance, jak na początki wyszła Ci na 5 z +. Nie musisz kupować, zrobisz dekoracje sama, a ja dziś kupiłam w kwieciarni sztuczne kwiaty, będę zdobiła wianek i umyślałam sobie z gałązek prostokąt, trzeba wiosnę jakoś przywołać.
Jak tam wysiewy dokonałaś już jakieś, wiem że w poprzednich latach o tej porze pikowałaś już pelargonie.
Wnuczka rośnie, na pewno babci będzie pomagała w ogródku.
Tworzysz róże, pierwszy raz słyszę o tej piance, jak na początki wyszła Ci na 5 z +. Nie musisz kupować, zrobisz dekoracje sama, a ja dziś kupiłam w kwieciarni sztuczne kwiaty, będę zdobiła wianek i umyślałam sobie z gałązek prostokąt, trzeba wiosnę jakoś przywołać.
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Dorotko! w tym roku nie wysiewałam pelargonii, postanowiłam kupić gotowe sadzonki. Właściwie to chcę przestawić się trochę na inne kwiatki tarasowo - przydomowe / begonie, surfinie , bakopa i jakieś inne. Dużo pracy przy sadzonkach a ja nie lubię zastawiać parapetów. Wysiałam jedynie bakłażany i melony. Mimo,ze stoją przy oknie tarasowym , od południa i temperatura w granicach 16C to wyciagnęły się niepoprawnie.Mam nadzieję,że niebawem będę mogła wstawić w tunelu foliowym małą , przenośną folijkę i tam nabiorą odpowiedniego wigoru
Nie wiem, nie było w moim rejonie ani normalnej zimy , śniegu ani trochę , jedynie ostatnie dwa tygodnie przymroziło do - 14*. Wszystko jakieś anormalne
O piance dowiedziałam się od Ewy , tu z Forum . Ja jestem taka,ze muszę wszystkiego spróbować
Wczoraj zrobiłam kilka kwiatków / miały przypominać kwiaty jabłoni / Po niedzieli zamierzam rozpocząć dekoracje wielkanocne . Efekt końcowy pokażę
Wnusia zaopatrzona już w stosowny sprzęt, podejrzewam ,ze najpierw będzie edukacja: co można, a co nie 

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Nauczyłem się nowego słowa Bogusiu - foamiran
No i teraz nie mogę doczekać się co jeszcze nam pokażesz, bo róża jest śliczna - jak żywa

No i teraz nie mogę doczekać się co jeszcze nam pokażesz, bo róża jest śliczna - jak żywa

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dopisuję się do wątku bo nawet teraz, w porze mało ogrodowo atrakcyjnej jest co u Ciebie oglądać 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- bwoj54
Andrzeju dla mnie słowo foamiran też od niedawna znane / łatwiej ...po prostu pianka/. W minionym tygodniu zrobiłam kilka kwiatków ,które miały przypominać kwiaty jabłoni / trzeba uruchomić wyobraźnię
/Będą wykorzystane do dekoracji wielkanocnych/ jakie ? ..jeszcze nie zdecydowałam/
Natalio milo mi,ze odnajdujesz przyjemność bywania w moim wątku
Zapraszam w każdej wolnej chwili . Dziękuję za miłe słowa
A oto one .

Natalio milo mi,ze odnajdujesz przyjemność bywania w moim wątku

A oto one .

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- bwoj54
-
- 200p
- Od: 6 cze 2014, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

No sliczniutkie te kwiatki. Fajna ozdoba wiosenna, gdy za oknem jeszcze nic kwitnącego nie widać .Dla mnie i tak najładniejsze kwiatuszki to nasze wnuczunie. Wycałuj swoją od forumowej ciotki.

- korzo_m
Bogusiu
śliczne kwiaty, a czy trudno się je wykonuje, masz jakąś formę, czym wycinasz. Proszę napisz kilka informacji, taki instruktarz z objaśnieniami.

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu rękodzieło przepiękne
masz wprawę w tych Swoich rączkach 

- bwoj54
Witem serdecznie moich wspaniałych gości
Aniu! o tak, nasze drogie , rozkoszne wnusie , to najpiękniejsze kwiatuszki . Michasia wycałowana i wyściskana przez babcię ,od cioci Ani
Za oknem paskudna dzisiaj pogoda , choć temperatura +3 * , to jest nieprzyjemnie. Dużo wilgoci, pada od wczoraj śnieg z deszczem . Miałam nadzieję na choć trochę przyjemniejszą aurę . Czekam z wielkim utęsknieniem na słoneczne dni
Dorotko dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kwiatków. Nie mam żadnych wykrojników gotowych/ są dość drogie, a na swoje potrzeby nie opłaca się kupować/. Rysuję na bristolu , wzorując się np. płatkiem sztucznej róży ., wycinam a następnie składając piankę/ foamiran/ wycinam jednocześnie po 4 szt. Wystarczy wpisać w google jak wykonać kwiat z foamiranu i jest na you tube dokładny instruktaż. W skrócie dalszy ciąg to podgrzanie piankowych płatów np. żelazkiem , ustawionym na temp ok 50Ca następnie złożenie i skręcanie w palcach / filmik wszystko pokaże/. Tak uzyskane płatki rozchylam i sklejam klejem na gorąco , na koniec kupione pręciki przyklejam po trzy w środek kwiatka. Po wycięciu płatków , ich brzegi cieniuję kredą kupioną w sklepie dla kreatywnych , tam reż kupowałam foamiran i pręciki. Dorotko, nie jest to trudne gdy ma się już wprawę / ja do tej pory jako samouk zrobiłam dwie róże i kwiatki ,które wg. mnie przypominają kwiaty jabłoni
Mariuszu , dziękuję za docenienie mojego rękodzielnictwa. Moja ponad 30 letnia praca zawodowa była częściowo związana z umiejętnościami manualno- artystycznymi
Dorotko ! Pokażę moje odręczne kwiatki i to co wykorzystuję do ich wykonania. Gąbkę i to kulkowe ustojstwo wykorzystuję do uwypuklania pianki min . w listkach i płatkach rózy. Trzeba to robić ostrożnie po nagrzaniu pianki np. żelazkiem by nie uszkodzić jej / rozerwać/

Aniu! o tak, nasze drogie , rozkoszne wnusie , to najpiękniejsze kwiatuszki . Michasia wycałowana i wyściskana przez babcię ,od cioci Ani

Dorotko dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kwiatków. Nie mam żadnych wykrojników gotowych/ są dość drogie, a na swoje potrzeby nie opłaca się kupować/. Rysuję na bristolu , wzorując się np. płatkiem sztucznej róży ., wycinam a następnie składając piankę/ foamiran/ wycinam jednocześnie po 4 szt. Wystarczy wpisać w google jak wykonać kwiat z foamiranu i jest na you tube dokładny instruktaż. W skrócie dalszy ciąg to podgrzanie piankowych płatów np. żelazkiem , ustawionym na temp ok 50Ca następnie złożenie i skręcanie w palcach / filmik wszystko pokaże/. Tak uzyskane płatki rozchylam i sklejam klejem na gorąco , na koniec kupione pręciki przyklejam po trzy w środek kwiatka. Po wycięciu płatków , ich brzegi cieniuję kredą kupioną w sklepie dla kreatywnych , tam reż kupowałam foamiran i pręciki. Dorotko, nie jest to trudne gdy ma się już wprawę / ja do tej pory jako samouk zrobiłam dwie róże i kwiatki ,które wg. mnie przypominają kwiaty jabłoni

Mariuszu , dziękuję za docenienie mojego rękodzielnictwa. Moja ponad 30 letnia praca zawodowa była częściowo związana z umiejętnościami manualno- artystycznymi

Dorotko ! Pokażę moje odręczne kwiatki i to co wykorzystuję do ich wykonania. Gąbkę i to kulkowe ustojstwo wykorzystuję do uwypuklania pianki min . w listkach i płatkach rózy. Trzeba to robić ostrożnie po nagrzaniu pianki np. żelazkiem by nie uszkodzić jej / rozerwać/

- korzo_m
Bogusiu teraz wiem, że do tego trzeba mieć wiele akcesoriów, nie jest to tania zabawa.
Zdolności masz do pozazdroszczenia, a jak czytam, że Twoja praca była związana z umiejętnościami manualno- artystycznymi, to nie dziwi mnie jakie cuda robisz.
Zdolności masz do pozazdroszczenia, a jak czytam, że Twoja praca była związana z umiejętnościami manualno- artystycznymi, to nie dziwi mnie jakie cuda robisz.
- bwoj54
Dorotko zgadza się ,ze trzeba trochę funduszy na rozwijanie pasji i zamiłowań . Ja mam to do siebie, ze chciałabym spróbować swoich sił, umiejętności w każdej interesującej mnie dziedzinie . Praca w szkole bardzo mnie uskrzydlała , motywowała, absorbowała. Kochałam kontakty z młodzieżą . Młodzi ludzie mają w sobie tyle potencjału, zdolności , kreatywności . Praca z młodzieżą zaciera niejako różnice wiekowe i sprawia ,ze " żyjemy rytmem młodzieżowym"
Posyłam serdeczności
P.S
Cieszę się ,bo od wczoraj zdecydowanie polepszyła się aura , temp. oscylowała w granicach +7 C , dużo słońca i w ogóle w człowieka wstąpiła nowa energia. Dodatkowo jestem wzmocniona zabiegami rehabilitacyjnymi / od poniedziałku/. Oby tak dalej , to będzie
.
Zrobiłam kilka świątecznych kartek . Nie są jakieś nadzwyczajne ponieważ za późno zorientowałam się,ze powinnam zamówić materiały. Powstały zatem z pozostałości ubiegłorocznych i własnoręcznie wykonanych kwiatków.

P.S
Cieszę się ,bo od wczoraj zdecydowanie polepszyła się aura , temp. oscylowała w granicach +7 C , dużo słońca i w ogóle w człowieka wstąpiła nowa energia. Dodatkowo jestem wzmocniona zabiegami rehabilitacyjnymi / od poniedziałku/. Oby tak dalej , to będzie

Zrobiłam kilka świątecznych kartek . Nie są jakieś nadzwyczajne ponieważ za późno zorientowałam się,ze powinnam zamówić materiały. Powstały zatem z pozostałości ubiegłorocznych i własnoręcznie wykonanych kwiatków.

Bogusiu piękne świąteczne kartki!
Masz wielkie zdolności. Ja mam umysł ścisły i lewe ręce do takich wykonań artystycznych.
Pogody i
życzę.

Masz wielkie zdolności. Ja mam umysł ścisły i lewe ręce do takich wykonań artystycznych.
Pogody i

- bwoj54
Dziękuję Kasiu za miłe słowa
Niewiele miałam materiałów, by coś ciekawego stworzyć , a teraz już za późno by zamawiać. Jutro , jeśli tylko pogoda dopisze, zamierzam zabrać się za świąteczne dekoracje . Odświeżyć te ubiegłoroczne i stworzyć coś nowego. 
Namiastka wiosny w moim ogrodzie

Namiastka wiosny w moim ogrodzie

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu ja myślę, że skromność przez Ciebie przemawia, kartki są bardzo ładne
widać już pierwsze oznaki wiosny u Ciebie, klimat u nas cieplejszy, ale te mrozy trochę wszystko popsuły
czekamy na ocieplenie, ja mam wrażenie, że w tym roku wszystko będzie opóźnione jeśli chodzi o prace w ogrodzie